Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stavebko: Zrušit nebo spořit dál?

26. 7. 2010
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zdanění státního příspěvku je chytré vyřešení problému se snížením státního příspěvku. Stavební spoření zmutovalo jako všechny daňové úlevy. Ve výsledku stavební spořitelna za to, že pomůže inkasovat daňovou vratku, sama si většinu stáhne k sobě. Chce to proškrtat všechno včetně stravenek.

Nahlásit

-
0
+

Komunální volby nejsou jediné volby. Ještě jsou tady volby krajské, senátní a ty parlamentní jsou také dost brzy na to, aby lidé zapomněli..Kdybychom měli smlouvy po vázací době, určitě bych je raději zrušil a peníze dal na termínovaný vklad do záložny. Možná přece jen nakonec dojde ke zdanění i připsaných záloh. Kalous pak řekne, že to byla chybka a že to tak nemyslel ale že už se s tím nedá nic dělat:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myšlenka byla možná v základu správná (přispívat na vlastnické bydlení), výsledek byl ale ten, že se dotovalo především spoření. To by také nebylo od věci (určitě jsou méně nebezpeční občané, kteří mají něco naspořeno, než občané, kteří nic nemají a dostanou se do finanční tísně), peníze na to ale evidentně nejsou..Dotování vlastnického bydlení by probíhalo i bez státní podpory stavebního spoření - pomocí odečtu úroků z daňového základu. I když ke zrušení tohoto odečtu možná dojde také hodně brzy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. Nicméně se vracím k jádru věci - dle mého povědomí by to bylo právně čisté.Co třeba tento scénář:Do komunálních voleb se nic neuděje, bude se mlžit jak nad rybníčkem Brčálníkem - jen, aby lidi dali hlas těm VyVolenym a TOP elite naroda :-) Kdyz se bude nekdo moc ptat, dostane odpoved tesne vedle pravdy.V navrhu zakona, co pujde do parlamentu bude vse v "poradku", takovy uklidnujici dokument. Vsichni budou v klidu. Pri rozprave nad zakonem vystoupi "nahodou" poslanec s pozmenovacim navrhem tohoto zakona a kupodivu bude tato zmena odsouhlasena. Klaus podepise, vyjde ve Sbírce a ejhle, daníme vše, komplet st. podporu v duchu jak jsem psal v prvním příspěvku. Pak toho budou plné noviny, ovšem klienti z technických důvodů nestihnou ukončit smlouvy před platností nového zákona... podle mne past a proto říkám stavebko - ende!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdanění již připsaných podpor by bylo až moc nefér a riskoval by tím nejen ztrátu mnoha hlasů pro TOP09, ale i vlastní zdraví. Vzpomeňte si na téměř férovou deregulaci nájemného (ne zcela, protože byla příliš pomalá) a pana Sobotku a jeho krunýř kolem krku. Možná za tím bylo něco jiného, každopádně za zdanění již připsaných podpor by Kalous nepochybně po hubě dostal a jistě ne jen jednou. Tady půjde o peníze lidí, ne o HDP a rozpočet, což jsou věci, kterým většina lidí nerozumí nebo rozumí a je jim to jedno jak to dopadne..Pokud bude výplata podpory vázána na určitý účel (stavba, rekonstrukce apod.), bude to opravdu téměř konec stavebka. Tohle by totiž odradilo i ty nejkonzervativnější a nejbázlivější střadatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stavebko bylo jedinečný produkt pro střadatele i žadatele o úvěr právě a jen díky státní podpoře. Pokud se tato dotace zruší, přestane být SS jedinečné a v dnešní podobě přestane existovat..Jestli je to dobře nebo ne? Čistě tržním pohledem ano. Dotovat vlastnické bydlení ale mělo jistou logiku, která nebyla tak úplně špatná. Navíc v posledních letech ten systém celkem vyváženě fungoval a náklady na jeho dotování klesaly. Proto mi připadá, že boj ministerstva financí proti stavebnímu spoření je veden spíš ideologicky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro střadatele bude podstatně výhodnější dávat peníze do záložny, možná třeba sem: https://www.creditas.cz/obcan/.Víte někdo zda je tato záložna bezpečná? Z výsledků hospodaření jsem bohužel nepochopil, zda je na tom tento podnik dobře nebo ne. Jde mi o to, že pokud by náhodou záložna padla, může se termínovaný vklad značně protáhnout (až o pět let - tak dlouho totiž může trvat než FPV vyplatí střadatelův vklad). V případě krachu záložny by samozřejmě střadatel oproti stavebnímu spoření prodělal (výplata peněz by pravděpodobně proběhla se zpožděním a navíc by se od krachu do výplaty peníze neúročily), jinak je ale stavebko na spoření podstatně méně výhodné (nižší výnos, 6 let vázací doba, poplatky za vedení účtu, případně i za sjednání smlouvy).

Nahlásit

-
0
+

A co je na takové změně špatně? Chci říct, tak to přece má být :-) Stavebko nemá nahrazovat funkci spořícího produktu a rozhodně si nemyslím, že s příchodem ohlášených změn se systém zhroutí, takové výkřiky spořitelny používají aby vyvolaly zbytečnou paniku ve snaze odložit ta chystaná opatření. Možnosti kam uložit peníze stejně výhodně nebo i lépe za srovnatelného rizika už teď jsou a pokud nebudou dělat spořitelny cavyky tak se přizpůsobí. Poptávka po jejich službách byla a je uměle nafouknutá. Proč má střadatel natahovat ruce po státních penězích, proč se zároveň neřekne, že StSp je z principu nefunkční?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mě by zajímalo, kde berete jistotu, že zdaněna bude jen st.podpora za 2010 a dál. Co já vím, má jít o druh srážkové daně splatné při výplatě peněz ze smlouvy st.poření. Takže když skončí např. po 6letech, tak st. podpora může činit až 6*4.500,- a srážková daň ve výši 50% tedy jednu polovinu této částky.Nezapomeňte, že ten kdo má máslo na hlavě je jistý p. Kalous..., tomu se jeho záměr ušetřit na stavebku v roce 2003 hrubě nepovedl, když vůbec neodhadl chování lidí jako trhu (ostatně jeho schopnost "odhadnout" ;vývoj a reakci jsme si mohli vyzkoušet v připraveném návrhu st. rozpočtu na 2008, výsledek místo +5%HDP bylo -5%HDP, +/-100mld. sem tam... no nic.)Zkrátka tenhle člověk teď sedí na MF a má krásnou možnost svoji minelu, alespoň ve stavebku, napravit a neplánovaně vyplacenou st. podporu (zatím jde o zálohy) získat do státní kasy zase zpět.Takže milé stavebko - ende!

Nahlásit

-
0
+

Můj příspěvek vycházel ze stejného úhlu pohledu na SS jaký je prezentován v článku. Tedy z pohledu střadatele..Z pohledu žadatele o úvěr je situace jiná, momentálně s velkým otazníkem. Pokud budou muset stavební spořitelny hledat zdroje úvěrových prostředků na mezibankovním trhu, zřejmě nás čeká přiblížení úvěrů ze SS hypotékám. Všeobecně se očekává růst úroků, osobně bych se nedivil ani zavedení fixačních období..Pokud by SS zůstalo bez státní podpory, znamená to bez diskuse likvidaci celého systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s tou volbou revolvingového 12M termínového vkladu, ale s přirovnáním stavebko=6letý TV už tedy ne. Účelem stavebka je (mělo by být), jak je zmíněno v článku získání opce na úvěr pro účely bydlení, s tím že můžete ale nemusíte této opce využít. Proto je výnos, narozdíl od TV sekundární ukazatel, primární je volba podmínek úvěrové opce. To si bohužel stát moc dobře nerozpočítal a státní podporou do jisté míry zdeformoval preference občanů k úsporám v bankovním systému. Myslím si, že je vhodné aby StSp nechal na holičkách (bez státního příspěvku) a snažte se, dámy a pánové, sami. Samozřejmě lidé by měli mít adekvátní a rovné možnosti k získání jiných možností zajištění svých peněz, ale uvědomme si, že nic nemůže být zcela bez rizika - chci NĚCO navíc, musím nést riziko navíc :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nevím, nevím. Kalkulace nepočítá s poplatkem za sjednání stavebka. Výnosnost tohoto šestiletého termíňáku, kterým stavebko defacto je, bude nově jen o vlas nad 3 procenta čistého..Při stejném pojištění vkladů bych zvolil spíš roční revolving u záložny, kde dostanu stejný, nebo i lepší úrok (podle zůstatku) s kratší výpovědní lhůtou..No a pak padá i další často využívaný účel stavebka - souběh s hypotékou. Efektivní úrok totiž od nového roku klesne pod úroveň úroků většiny hypoték. Tudíž bude výhodnější naspořenými prostředky umořovat hypotéku přímo a nenechávat je odložené na stavebku.

Nahlásit

-
0
+