Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Osmdesát za inženýra!

30. 8. 2010
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Operovat s průměrnými náklady na studenta není tak docela fér. Za studenta filozofie dá dneska stát asi 14 tisíc za semestr. V letech 2006 a 2007, kdy to bylo nejvíc to bylo něco kolem 17 tisíc. Tedy (tenkrát, opakuju, není to aktuální číslo) cca 34 000 za rok. Dotace na obory srovnatelné s tím, co se většinou učí na soukromých vysokých školách, nejsou o moc vyšší. Samozřejmě, že stomatologie, medicína, technické obory, chemie, zkrátka všechno to, kde potřebujete vybavení a techniku, ten průměr zvyšuje (na stomatologa dává stát cca 6x víc než na filozofa: tedy v letech, o kterých píšete cca čtvrt M za rok) -- to jsou obory, které na soukromých VŠ nenajdete. Ty jsou ekonomické, manažerské, podnikatelské a humanitní. Když to přeženu, křída a tabule by jim stačily, nejsou to náklady jak na doktora.Zkusil jsem se podívat na školné prvních pěti soukromých VŠ, které mi vyplivl Google.Ceny za rok, prezenční studium, v Kč:SVŠES: 53 000SVŠE Znojmo: 32 000BIBS 28 000–80 000LA SVŠ:50 000–60 000Akcent College: 55 000Schválně zkuste, pane Lazareviči, srovnat, kolik dává stát na některý z oborů na VŠE a kolik se platí na soukromých ekonomkách. Pak by to opravdu mohlo být porovnávání mezi jablky a jablky...A pro jistotu nepočítejte ty extrémy ze Znojma, jako zkušený Pražák si tipnu, že tamní titul vám přibalí okurkový vekslák na cestu do Rakous, když si u něj vyměníte aspoň dvacet euráků.

Nahlásit

-
0
+

Státní politika se bohužel projevuje i na straně poptávky – stát jako největší zaměstnavatel a největší odběratel chce na vše papír. Plat, postavení nebo možnost získat zakázku se odvíjí jen od té „bumážky“, a ne od schopností a znalostí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Statna politika "každý občan s VŠ vzdelaním" je z hladiska negatívnych dôsledkov ovela horšia, ako mnohé iné štatom vytvarané veci. V state vznika situacia, ked - na jednej strane- velka časť populacie nedokaže vytvarať hodnoty, po akých je dopyt, a - na druhej strane - v štate nie je pokrytý dopyt po bežných remeslách a činnostiach.Tragedia takehoto stavu je hlavne v tom, že prakticky neexistuje spôsob nápravy, iba musí celá takato generacia vymrieť. Nepíšem naschval "vymrieť" (v uvodzovkách), pretože .....Dovoz remeselníkov zo zahraničia je sice teoreticky možný, ale čo s tými "odborníkmi na NIC " ? A odkiaľ ich doviezť, keď politiku "každý občan s VŠ vzdelaním" realizuje celá EU ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

>>Inflaciu diplomov vytvara snaha vlady urobiť VŠ absolventov zo všetkých ludí v populačnom ročníku.Pohled na tento fenomén je součástí včerejšího článku The Bankrupt Finnish Welfare State na http://mises.org/daily/4655

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V populaci je rozloženie IQ medzi ludí podla Gausovej krivky. Žiadna vláda s tým nič nenarobí. Teoreticky (žiaľ-aj prakticky ) je možné přetáhnout cez VŠ studium VŠETKÝCH ludí v danom populačnom ročníku. Papieru na diplomy je dosť."Inflaciu diplomov" nespôsobuje občasné kupenie si diplomu. Inflaciu diplomov vytvara snaha vlady urobiť VŠ absolventov zo všetkých ludí v populačnom ročníku.

Nahlásit

-
0
+