Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Spor o růst

24. 9. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ideologie růstu má ještě jeden problém - je nutné předem deklarovat, který ukazatel má růst. Dříve to byly tuny vyrobené oceli, dnes je to převážně HDP.Co se nevejde to tohoto ukazatele, to se prohlásí za nedůležité. Ať už to je svoboda nakládání s penězi, jistota úspor, nedotknutelnost soukromého vlastnictví, zdraví či životní prostředí.Překvapuje mně, že toto sociální inženýrství nejvíce obhajují strany, které se prohlašují za pravicové a konzervativní.

Nahlásit

-
0
+

Byrokracie: Narůst byrokracie nijak nesouvisí s nezaměstnaností. Má příčinu v rozpínavosti vlivu welfare státu, kdy se úředníci pokouší odůvodnit existenci své práce a vymýšlí kvůli tomu nesmyslné zákony a úkony (viz. zákon o maximálním zahnutí banánů z EU). Velká většina úředníků vykonává práci za plat, za který by je nikdo v soukromém sektoru nezaměstnal, a proto se jejich počet neustále zvětšuje. (viz. Řecko - kde byl sen každého pracovat pro stát.) Je to přirozená součást demokracie, kde se většina snaží obohatit na úkor menšiny.Nynější nezaměstnanost: Nezaměstnanost není vetší než 10%, to si zase nepleťte statistiky z USA, kde vyškrtávají ty, co hledání už vzdali.Lze ji rozdělit na 3 různé případy.Způsobená zásahy státu:1. Ti co nikdy nepracovali a pracovat ani nechtějí(na dávkách).2. Ti co chtějí pracovat, ale hodnota jejich práce je nižší než minimální mzda, tudíž je nikdo nemůže zaměstnat aniž by zkrachoval.Přirozená nezaměstnanost:3. Lidé, kteří právě mění zaměstnání.Práce opravdu neubývá, nová místa se neustále vytváří, ale je pravda, že rostou i nároky na sofistikovanost. Vezměte si třeba kolik bylo v roce 1950 programátorů nebo v roce 1800 řidičů aut a pilotů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak se vrátíme do středověku, kde 80-90 procent lidí bylo v zemědělství. Všichni budeme mít práci a budeme šťastní. Teda, pokud nenastane neúroda a neumřeme hlady..Prosím Martina, aby takové nesmyslné příspěvky příště vůbec do diskuze nepouštěl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jakože vlastně máme být rádi, že máme byrokracii jinak by ti lidi byli nezaměstnáni?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale ona je nezamestnanost daleko vyssi nez tech priznanych 10%, proto ta spousta zbytecnych urednickych mist apod. , jenom ted se to zacina sypat a projevovat. takze nikdo nic nevyvratil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ach jo...byl příklad jako tak jak pěkně tady říká ONYtak stroje fakt neberou lidem práci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo, a člověk by řekl, že v roce 2010 už budou takovéhle názory pasé.Odkážu vás na Henryho Hazlitta, který už v roce 1946 vydal jeho Economics in One Lesson a tyto bludy racionálně vyvrátil.(http://www.hacer.org /pdf/Hazlitt00.pdf)-Kapitola The Curse of Machinery.Hlavní myšlenka je, že kdyby opravdu stroje brali lidem práci, tak po 200 letech bouřlivého vývoje, který nemá v dějinách obdoby, by teď musela být nezaměstnanost 95%. Stroje sice vezmou práci v nějakém odvětví, ale ti lidé se přesunou tam, kde jejich práce vytváří větší hodnotu než v jejich původním zaměstnání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono jiz dnes by mohli 95% veci vyrabet stroje, ovsem musel by se cely svet domluvit na jednotnych technickych normach. napriklad kamionova doprava by mohla byt automatizovana, ovsem vsude by musely byt v silnicich vodici pasy a musel by ji ovladat centralne pocitac.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ono musíme "růst" protože to je prostě v lidské přirozenosti.každý člověk se v každou chvíli chová tak, aby zlepšil svou situaci.a teda já jako omezenec se vás zeptám bylo by lepší zrušit kamionovou přepravu po celém světe a zavést místo toho nošení věcí na zádech? přece jenom se zbavíme zlých strojů v podobě kamionů a bude vyšší zaměstnanost.to že v roce 2050 veškerá výroba kromě 5% budou dělat stroje... no já si myslím, že takové výzkumy byly už v 19. století a ono ne a ne to vyjít:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ono s tou ideologii "rustu" v podani pravice je to naprosto na palici. Proc mame porad rust kdyz je vysledkem jen vyssi nezamestnanost a koncime v situaci kdy nemame ani na duchody. Problem je samozrejme v tom, ze cim vic pracujeme, cim vic zefektivnujeme a automatizujeme, tim vic prace prebiraji stroje a je potreba mene lidi. Stroje ovsem dane neplati, narozdil od lidi (coz se bude muset rapidne zmenit zvysenim DPH coz je jedina spravedliva dan, zrusenim dani ze mzdy-a vubec vsech dani krome DPH- a zavedenim "zakladniho zaruceneho prijmu" pro kazdeho obcana). jinak vznikne obrovska masa lidi ktera uplatneni nema a mit nebude. V roce 2050 se pocita s tim ze cely objem vyroby vseho zvladne 5% lidi (diky postupujici robotizaci vseho). Dle pravice bude tedy zbytek lidi parazity, protoze nevlastni zadne stroje a bude treba je nejak zlikvidovat nebo nechat umirat ve slumech proto, aby byl nekdo bohatsi (stat bude tvrdit ze na nic nema, jako ted). V zajmu "spravedlnosti& quot;neviditelne ruky trhu. Chapu ze pro vas ostatni jsou takove myslenky znacne revolucni a ze nejste natolik vyspeli abyste je dokazali ve svem omezenem vesmiru osobni hrabivosti a chamtivosti prijmout (mimochodem velice kratkozrake), takze ocekavam podrazdene reakce :)

Nahlásit

-
0
+

(toto neni ani tak reakce na clanek a uz vubec ne na autora jako muj vlastni komentar situace)s vladou TOP09 a ODS se rustu jen tak nedockame. V podstate se opakuje scenar roku 1997 kdy po vlade ODS zbyly jen dluhy a rozkradeny stat. Nejlepe bylo v v druhem obdobi vlady CSSD (ze ktereho na zacatku tezila i vlada Topolanka nez nas poslala ke dnu), na to uz zacinaji prichazet i ruzni zaryti pravicaci z meho okoli kdyz jim ted krachuji jejich firmicky a zvonosti. Ono totiz ekonomicke vydirani a zotrocovani lidi pod heslem "neviditelne ruky trhu" vede leda k nejistote lidi a setreni (pouze lidi, nikoli zlodejskych pravicovych vlad vysavajicich statni rozpocet zakazkami pro sve firmy), coz jakemukoli rustu zabranuje. A ted tu vztekle muzete poskakovat a nadavat mi :)

Nahlásit

-
0
+