Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ropné trampoty: stoupání, pády a stabilizace

12. 3. 2010
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To, že cena ropy je iracionálně vysoko ke zbohatnutí nestačí. Musíte ještě vědět, KDY půjde dolů, což už nikdo neví. Takže vydělat by se dalo jen na tom růstu z 35 dolarů na dnešní hodnotu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neverici Tomas. ;-))Jeden odkaz uz jsem tu daval, varovani pred poklesem najdete i s naslednou diskuzi zde:http://investujeme.cz/clan ky/pravda-o-tom-co-stoji-za-ru stem-ropy/Slovao tom, ze se ropa brzy vrati nad 70 dolaru, najdete zde:http://www.finmag.cz/clane k/10355/.Pritrose snahy byste vse dohledal i v mych pravidelnych investicnich vyhledech - posledni je zde:http://www.finez.cz/odborn e-clanky/detail/investicni-vyh led-finez-investment-managemen t-leden-2010/Privetsi snaze byste dokonce dokazal vygooglit i nejake diskuze, kde o rope hovorim..Pointou clanku ale neni "wau, ten Traxler mel ale trefu"... hlavni poselstvi clanku spociva v tom, ze cena ropy rostla a padala zcela iracionalne. Pritom bylo pomerne snadne tuto iracionalitu vnimat. Ovsem k tomu je zapotrebi uvazovat racionalne, nenechat se unaset emocemi euforie a strachu..Cili on ten Traxler neni zadny vestec. On jen nesel s davem a otevrene prohlasoval, ze cena je nesmyslna, ze se prilis odchylila od dlouhodobe udrzitelne hladiny. To same rikal v dobe extremniho rustu, i v dobe extremniho propadu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vas lehce paranoidni pristup se mi velice libi a souhlasim s nim. Dekuji za tip na nakup.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ahoj Honzo, můžeš prosím poslat nějaké zdroje, kde si tvrdil o růstu ropy či pozdějším poklesu?. Pokud to byl kvalitní článek, tak zájem pro otisknutí určitě existoval. Nebo v opačném případě jsi to měl dát na svůj blog.Já třeba napsal tento článek http://www.finmag.cz/clanek/7096/. Kdo poslechl, mohl vydělat slušné peníze :-) Co se týka ropy, já si myslím, že na Blízkém východě jsou rádi, že nemusí konkurovat Kanadským pískům a novým technologiím. Cena 70 dolarů bude ještě na rok, dva kompromisem. Cena by mohla stoupnout jen v případě, že by politická vůle z USA chtěla dostat Čínu na kolena. Vzhledem k závislosti Číny a růstu HDP na ropě a malé diverzifikaci zdrojů by omezení těžby ze strany firem VB a USA mohlo znamenat další růst cen ropy a vyplutí hospodářských nerovností v Číně na povrch. Na druhou stranu se Čína docela dobře vyrovnala i s s nedávným nárůstem téměř na 150 dolarů, takže to beru jako nepravděpodobné.

Nahlásit

-
0
+

Nakupuju v Nemecku, protože tam je jen 7% DPH. Pokud máte VAT ID, tak na výší DPH nezáleží, nicméně stále je lepší kupovat mimo ČR - jednak tady jsou i bez DPH ceny moc vysoké a jednak mimo ČR nemusíte čekat na vrácení DPH, daj vám to rovnou bez ní.Nakupuju osobně a platím hotově. Samozřejmě lze i platit převodem a nechat si to poslat, to je individuální volba. Já raději osobně a cash, protože tam stejně jedu, čili náklady mi to nezvýší (a ušetřím za kurýra/poštu) a hlavně tak nějak nechci, aby banka a pošta (a potažmo stát) měli povědomí. Navíc u posílání do ČR občas bývá problém: ne každý do ČR posílá, plus tu je DeliveryTreshold.Silver Eagle k dnešnímu dni stojí v Německu někde mezi 15.60 a 16.50 EUR za kus včetně DPH. Je to docela dost, teď je stříbro docela nahoře. Na minci to je více jak euro oproti konci loňského roku.Nejlevnější uncová mince v Evropě ale asi je Philharmoniker, ten vychází tak cca o 50 centů levněji, než Eagle. Občas je za podobně nízkou cenu i kanadský Maple Leaf případně i Mexický Libertad.Ale ceny se stále mění, mění se i relativní výhodnost jednotlivých mincí a také jednotlivých obchodníků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohu se zeptat, kde ty zminene American Silver Eagle 1Oz kupujete? A jaka je soucasna priblizna cena po zapocteni vsech nakladu (dulezite, pokud nakupujete v cizine).Dekuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná pan Traxler není guru, ale než začnete mít takové narážky ...Vaše vynášení akcií tak úplně nevyšlo, že? Pokud si dobře pamatuji, svými neustálými komentáři jste se snažil všechny přesvědčit, že nejlepší jsou akcie rozvinutých zemí, hlavně ty z bankovního sektoru. Moc Vám děkuji za VAŠI radu! :)Jinak řečeno, věcně zpochybněte, že pan Traxler napsal něco, co není pravda, nebo raději se, prosím, takových komentářů zdržte, ocením to a myslím že i další čtenáři.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je dobra pripominka. Nicmene s ropou se obchoduje v dolarech, takze nema smysl si hrat s odhady jeji ceny v jine "mene"..Sa mozrejmeze na cenu v dolarech bude mit vliv "kupni hodnota dolaru", proto take i v clanku zminuji, ze dlouhodobe ocekavam rust ceny ropy minimalne o penezni inflaci..Vztahovat cenu ropy ke zlatu je dost osemetne. To ma vyznam skutecne pouze pri dlouhodobem srovnavani. Problem je, ze zlato je dnes vice nez kdy jindy ovladano spekulacemi. Za "normalniho&quo t;stavu bych Vam rekl, ze na desetiletem horizontu bude vyvoj ropy ku zlatu cca 1,15:1 (trochu rychleji poroste cena ropy, cca o 1-2 procentni body za rok). Jenze dnes nejsme v "normalnim" ;stavu. Cena zlata je podle mnohych vyrazne podhodnocena, podle me naopak mirne nadnesena..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vubec ne. Asi jsem spatne vyjadril poselstvi clanku..Neomylny rozhodne nejsem a uz vubec ne pokud jde o ropu. Jedine, v cem si myslim, ze mam pravdu, je ona dlouhodobe udrzitelna ferova cena 70-100 dolaru, o ktere skutecne mluvim nejakych pet let..Pak mi prijde zcela logicke, kdyz se cena vyrazne odchyli od ferove hodnoty, ocekavat, ze se zase casem vrati zpet. Kupodivu velmi malo lidi takovou logiku v praxi pouziva, vetsinou se nechavaji unaset emocemi. Vsak se podivejte na reakce v diskuzi od clankem, kdyz jsem v pulce roku 2008 varoval pred bublinou a poklesem.http://investujeme.cz /clanky/pravda-o-tom-co-stoji- za-rustem-ropy/.Kratkodobymiodhady vyvoje ceny ropy (ani jinych aktiv) se vubec nezabyvam a s futures kontrakty neobchoduji. Z meho pohledu je to vzdy ruleta. Jsem VALUE investor, zajima me fundamentalne udrzitelna hodnota, ferova cena. A pokud jde o ropu, tak investuji dlouhodobe do akcii tezebnich spolecnosti, viz clanek:http://www.finez.cz/odb orne-clanky/detail/ropa-invest ice-do-akcii-tezebnich-spolecn osti/.JanTraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jiste autor clánku udelal velikou chybu, kdyz popisuje, ze vysla jeho predpoved a proto bychom jej meli povazovat za guru. Jeste má moznost nekolik vet vymazat, nebo vymazat celý clánek. Ten uz je stejne starý. Nyní by radeji mel napsat uz dlouho slíbené povídání o fundamentální analýze akcií. Kdo je a kdo neni akciový guru za Brno a strední Moravu, to musí jeste pár let uzrát.

Nahlásit

-
0
+

Prognózovat cenu ropy v USD, zejména v delším horizontu, postrádá smysl.Co je USD? Kus papíru. Jeho kupní síla závisí mimo jiné (resp. hlavně) na tom, kolik toho "papíru" FED "natiskne" .Mohuříct: za 10 let bude cena ropy 300 USD za barel. Co nám to číslo říká? V kontextu toho, že nevímne, jestli se v USA peněžní zásoba za těch 10 let zdvojnásobí či zdesetinásobi, je to nicneříkaící údaj.Je to nicneříkající údaj i kdybychom mluvili o cenách v "dnešních dolarech", tedy očištěných o inflaci. Samozřejmě o tu oficiálně udávanou, dle metodiky, která se zrovna hodí. Ale reálně inflace (nafouknutí peněžní zásoby) může udělat bublinu jak v něčem, co ve spotřebním koši CPI je, tak zrovna i v něčem, co v koši náhodou není.Tip: zkuste prognózovat, jaká bude za 10 let cena ropy vyjádřená ve zlatě či stříbře. Vzhledem k tomu, kam se předlužené státty, jejich penzijní systémy a nekryté měny řítí, možná za 10 let bude jidiným platným dolarem American Silver Eagle 1Oz. A i kdyby ne, udělejte to už jen kvůli mě: já si (mimo jiné) v těch Eaglech spořím a prostě mne jen zajímá, kolik Eaglů dám za 10 let za plnou nádrž.Ostatně je i dost indicií, že producenti ropy již už za USD nebudou chtít prodávat, že ji budou (v případě "řízeného" vývoje) prodávat za koš měn obsahující i zlato, nebo dokonce (v případě neřízeného vývoje, kolapsů států a měn) výhradně za zlato.

Nahlásit

-
0
+

Podle toho co pisete musite byt diky vasi neomylnosti jednim z nejuspesnejsich obchodniku na komoditni burze...

Nahlásit

-
0
+