Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nový normál: Výnosy akcií půjdou dolů!

23. 3. 2010
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Těch, kteří mají investiční horizont do konce roku, je pomálu. My ostatní, kteří uvažujeme v letech či desetiletích, však musíme inflaci bedlivě sledovat. A jestliže nebude nízká - čehož se obávám - tak dividendové tituly nebudou příliš výnosnou investicí. Pak by celý Váš článek přišel vniveč, protože je na předpokladu nízké inflace postaven.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte - a mě třeba tato pravidelná stručná "shrnutí" toho, co důležitého nebo zajímavého v uplynulém období ve světě zaznělo, naprosto vyhovují. Nemám totiž čas ani chuť prolézat denně spoustu cizojazyčných finančně-ekonomických či zpravodajských webů a nasávat aktuální informace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nízká inflace dlouhodobě - (svůj názor na krátkodobý vývoj, snad do konce tohoto roku, jsem tu již napsal) - mne v komentáři ING překvapila. Ale nechal jsem ji bez komentáře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

v horizontu pár měsíců rychlá inflace asi nehrozí, souhlasím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že o nízké inflaci si můžeme nechat zdát. S politikou FEDu (téměř nulové sazby a neustálé "tisknutí peněz") se současná inflace např. v komoditách a akciích nakonec přenese do reálného života. Jestliže tu splaskla bublina utvářená mnoho let, tak nepřerušovaný růst akcií od března 2009 nelze brát od určité úrovně za návrat do normálu, ale jedině jako hyperinflaci. A ta bude pokračovat.

Nahlásit

-
0
+

Myslím, že jste pane Navrátile (slyšel jsem, že se jmenujete jinak, ale je Vaše věc, proč se patrně stydíte za své skutečné příjmení), zapomněl na řadu dalších celebrit. Respektuji Váš názor, stále ale nechápu, oč Vám ve Vašich komentářích vlastně jde. Nehodlám je komentovat, ani Vám brát Váš - jistě ověřený a stoprocentně pravdivý - názor.Nicméně ono to má obecnější rovinu. Za více než deset let, kdy píšu nejen o akciích, a samozřejmě se taky mýlím, jsem zjistil, že nelze psát zajímavě jen o českém trhu a najít každý týden vlastní téma. Ne, že by nebyly. A nevím, zda je toho týden co týden někdo schopen, což platí i o renomovaných autorech z Bloombergu aj.Problém taky spočívá v tom, že ty americké vtipy od amerických komiků (mimochodem rozhodně bych ty Vámi jmenované neházel do jednoho pytle) stále řadu lidí docela zajímají. Ostatně, když je na trzích nejhůře, mnozí investoři zpravidla jako ovce nadále čekají, co se bude dít v USA. Otázkou je samozřejmě výběr těchto komiků. I proto, že se někteří z nich alespoň občas nemýlí. Jistě, někdy sledují své zájmy, ale dění ovlivňují a jejich názor je dobré znát, abychom posoudili, zda se je jimi možné řídit.Zajímavé tituly lze samozřejmě najít v EU i v Čechách. Je ale pravda, že největší potenciál je asi jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je samozřejmě pravda. Pořád se mi ale zatím nezdá,že by to musel být problém nejbližších měsíců. Ale třeba se mýlím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace bude hodně záviset na rychlosti peněz. Pokud by ta začala opět růst, bude mít centrální bank plné ruce práce s krocením.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, taky se inflace bojím. S tím momentálně - je otázka, jak to definujeme, ale soudě podle vyjádření Fed, dejme tomu do konce roku - bych s názorem, že nebude vysoká, souhlasil. Ale mohu se samozřejmě mýlit. Můj názor se opírá i o oficiální i kuloárové dotazy na Singera, Zámečníka a Švejnara.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, americké MLP raději ne - je tam příšerná sazba daně z dividend 30 - 35 %, což drasticky snižuje výnos. Lepší jsou akcie zemí, které se obchodují v USA a nejsou u nich strhávány žádné daně z dividend - třeba Velká Británie, Bermudy, J.A.R., Brazílie...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo hledá dividendové tituly, tomu bych doporučil začít u Amerických MLP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dividendove akcie jsou vyborna investicni strategie, rekl bych ze vhodna pro velke spektrum lidi. Mohou treba vyborne slouzit jako zajisteni na postproduktivni vek a cerpani financni renty..Je ale nutne mit na pameti, ze dividendove akcie jsou akcie velkych firem, ktere maji jiz velmi omezeny prostor pro rust trzeb a zisku. Tyto spolecnosti jsou v "normalu" schopny navysovat zisky dlouhodobe o fous rychleji nez inflace, rekl bych max. o 2-3 procentni body rocne nad inflaci. To je take z velmi dlouhodobeho hlediska limit jejich cisteho rocniho vynosu vcetne dividendy (2-3 procentni body nad inflaci)..Kdo chce vic, tak musi aktivne vybirat podhodnocene nebo rustove akcie (a umet se trefit, nebo mit kliku)..Nicmene opakuji (a to i presto, ze se sam radim mezi aktivni investory) pro vetsinu lidi je pasivni drzeni dividendovych akcii na dlouhodobem horizontu idealni investicni strategii..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Osobne P/E nad 10 povazuji za "nelevne" (nechci rikat drahe, to zase ne). Nicmene i P/E nad 10 muze byt vynikajici, pokud ma firma velke predpoklady pro znacny rust trzeb a zisku. Naopak P/E 10 muze byt "nelevne", pokud firma nema prostor pro zvyseni trzeb a zisku..P/E za uplynule zdanovaci obdobi neni klicove, stejne tak neni klicove P/E s odhadovanymi zisky na nasledujici zdanovaci obdobi. Klicove je P/E, kde odhadujeme zisky v pristich nekolika letech (ano, vzdy je to subjektivni odhad). Firma, ktera si na svou trzni hodnotu nedovede vydelat do deseti let, je pro me nezajimava investice. Zpravidla vyhledavam rentabilitu do 7 let..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mladistiví autori clánku by se nemeli podepisovat k clánkum tohoto typu vlastním jménem, ale napsat nahoru i dolu: "Sbírka nových vtipu od financních komiku: Roubini, Krugman, Stiglitz, Greenspan, Faber, Cramer, Prechter, Schiff, Leuschel, Rogers.A jakmile autori clánku na ceských financních webstránkách se budou zabývat akciemi uz 10 let, pak uz by meli psáti o akciích z vlastního mozku a nekopírovat furt jen americké vtipy o akciích a hospodárství.Autor František Mašek nikdy nezíská povest odborníka (a nejhorsí je Andrej Rády), kdyz bude jen kopírovat a publikovat americké vtipy od amerických komiku a nepouzívat vlastní mozek, co si myslí on o burze a hospodárství.Samozrejme, nejvetsí potencial rustu mely a maji nemecké akcie a letos porostou akcie západní Evropy stejne jako vloni a porostou az do predrazení (napriklad s P/S, P/B a P/C), jako bylo roku 2000, tedy akcie porostou aspon do konce roku 2012. A nikdo nepotrebuje akcie Asie a Jizní Ameriky, kdyz nejlepsí akcie jsou doma v EU.

Nahlásit

-
0
+

Ještě jeden postřeh k článku - pokud kupovat, tak to, o co ostatní ještě nemají zájem - evropské akcie.

Nahlásit

-
0
+

Celé vyznění článku je postaveno na jediné větě - "Momentálně ale vysokou inflaci neočekáváme". Ale proč ne? Co vede k domnění, že inflace bude nadále nízká? Státy se budou chtít dluhů zbavit, odbory chtějí vyšší mzdy (viz automobilky koncernu VW), což v úhrnu výrazně nahrává inflaci. Ne nějaké závratné, ale už znatelné, žekněme 5 - 6% ročně, to za deset let smaže více než polovinu dluhů.

Nahlásit

-
0
+

Podle mě se nový normál utvoří, zatím se jen můžeme dohadovat, jaký bude. Souhlasím, že bude opatrnější než stávající..Nejvíce by trhem akcií zacloumalo, kdyby se novým normálem stalo P/E třeba 10 a vyšší hodnoty by bylo považovány za předražení.

Nahlásit

-
0
+

dividendove tituly? ano to je zajimava strategie, nicmene pouze za predpokladu, ze firmy budou dal dividendy vyplacet, a pokud budou tak v jake vysi, je ti podobna spekulace jako na pohyby na kapitalovem trhu...

Nahlásit

-
0
+