Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdepak nulový výnos. Růst o 11 % každý rok!

23. 4. 2010
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pozor na zvýšenou inflaci. Ta může napáchat škody na akciích, ačkoliv se akcie někdy vydávají za ochranu proti inflaci..Ukázku mám zde:http://www.oinvesticich.cz /inflace-je-zradna/

Nahlásit

-
0
+

Uz je to mnoho let, co jsem vynalezl, protoze jsem to nevidel v zádné knize, ze vedle nízkého fundamentálního ocenení akcie je potreba také, aby podnik zvysoval zisk. Tedy presný opak toho, co se píse vmagazínech a na webstránkách =akcie je drahá, nebo zisk podniku má klesat, ale prolhaní analytici a redaktori magazínu daji takové akcii klidne rating buy. Asi 5 let mám uz na mojí webstránce napsáno, ze akcie General Motors je levná, ale nemá sanci rusti, protoze díky konkurenci nedosahuje koncern rustu zisku. Pan Traxler se snazí mne zesmesnit, jako ze bych nevedel, ze zisk podniku musí rusti. To já uz mnoho let ale vim. Pouze redaktori investicních magazínu a analytici to nevi, kdyz dávají rating buy zcela naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takze podle Vasi teorie s P/S byly napriklad akcie General Motors levne. ;-) To Vam nezavidim, pokud se teto teorie drzite. ;-)).Trzby jsou pekna vec, ale pokud z nich firma neumi vytvorit zisk, tak je na nejlepsi ceste zkrachovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To investujete podle toho, co jste si přečetl v nějaké knížce?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chápu, ze P/S a P/C z USA do Brna jeste do dnes nedosly, ale jednou snad taky dojdou. Protoze je nutné zjistit, zda jsou akcie levné, i kdyz firma delá ztrátu jeden rok a nemá P/E. Pro nejlepsího a nejslavnejsiho investora a poradce a autora knihy Super Stock ze San Franciska = Ken Fisher od Fisher Investment http://www.fi.com , pro nej je mnohem dulezitejsí P/S nez P/E a rád by koupil jen akcie s P/S pod 1 a rád by prodal akcie po rustu na P/S 3.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za odpověď.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak uchopit "budouci zisky"? Na zaklade subjektivniho ocekavani. To jinak nejde. Jiste ze se muzete mylit. O tom prave investovani je. Kdyby slo nejakym objektivnim zpusobem presne urcit "ferovou cenu" akcie, tak by trh byl dokonale efektivni a vsechny trzni ceny akcii by se rovnaly jejich "vnitrnim hodnotam". Ale tak to neni. Kazdy investor ma sva vlastni subjektivni ocekavani. Nejvice pak vydelate tehdy, kdyz mate spravne ocekavani, zatimco vsichni ostatni se pletou. ;-) Ale to je na dlouhe povidani..Nemusite byt genius ani mit insider informace... staci pouzivat vlastni selsky rozum a uvazovat trochu dlouhodobeji, protoze vetsina lidi uvazuje velmi kratkodobe. Treba pred rokem se takto daly najit neuveritelne investicni prilezitosti (a to upozornuji, nemam na mysli banky)..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, neni je mozne shledat levne podle P/S a P/C... protoze to nic nerika o tom, jake zisky firma v pristich letech vygeneruje. Jsou to take dulezite ukazatele, ale pouze pomocne. Pro me je klicova budouci rentabilita..Ze firma byla ve ztrate, a tudiz nemam k dispozici P/E? To je fuk. Klicove jsou budouci zisky!!! A ty nikde nevyctete, ty musite odhadovat! Kdybych mel investovat jen na zaklade minulych zisku, nebo na zaklade P/S, tak to radsi pujdu hrat ruletu..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Traxlere, možná hloupý dotaz, berte ho prosím tedy laicky:Jak uchopit otázku očekávání budoucích zisků? To přece závisí na mnoha faktorech, z nichž bez hlubokých inside informací-a to ještě uniknutých či neoficiálních-jsou některé faktory nezjistitelné. Např. jak je celkově zakázkově firma zajištěna, nasmlouvána, co se děje v topmanagementu (jestli tam nehrozí nějaká brutální aféra), jestli se nedá očekávat nějaká velká kádrová obměna jako taková - i na "běžných postech" , to může firmu dočasně ochromit, nemusí to mít hladký průběh. Nebo jaké možná absolutně zásadní kroky firma chystá a předem se tím logicky chlubit nechce, jestli to posvětí valná hromada atd, atp. .....Neumím si představit, jak při tolika těžkých neznámých pohlížet na očekávaný růst nebo pokles budoucích zisků ? Těžké inside informace získá obvykle jen zanedbatelný zlomek lidí (aby to tedy byly informace spolehlivé). To v publikovaných finančních výkazech k nalezení není a nebude.Je tajemstvím, jak k očekávání budoucích zisků- jakožto pořád malý investor- přistupujete, na co přitom hledíte? Jen zpětné zrcátko z minulosti a propočet z výkazů pro budoucnost asi nestačí...zajímá mě to čistě z pohledu teorie, nikoliv praktického svého investování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mr. Traxler, nejvíce vynesly od brezna 2009 do dnes akcie bank a pro negativní netto zisk je nebylo mozno hodnotit s P/E, ale s P/S a P/C. Smiluj se tedy a priznej, ze levné akcie od firem majících poslední 4 kvartály ztrátu je mozno shledati levné s P/S a P/C, protoze nejprve nemaji vubec zádné P/E a pozdeji dostanou asi P/E 1000 nebo P/E 100, ale P/S a P/C maji stále atraktivne nízké. Dalsí vec: správný value investor nepotrebuje nikdy komodity, certifikáty, dluhopisy ani opce, ani nepotrebuje sledovat makroekonomické faktory a muze investovat stále jen ze 100% do akcií. A value investor nemel zádnou ztrátu 2007-2010, jestlize zádné akcie neprodal a nemel zrovna akcie HRE, LEH ani GM. Taky se nestarej furt o akcie latinské ani asijské, protoze nejvyssí potencial rustu maji mnohé blue chips z Nemecka, Británie a USA a nejdeme o nich dostatek informací, zatimco o akciích latinských ani asijských nenajdeme témer nic a nesmíme to nechat nikdy na fondu ani certifikátu. Nejlepsí je míti samé akcie a 50x za rok dividendy z asi 20 akcií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ladislave, skutecne si myslite, ze u akcii vubec nesleduji vyvoj trzeb? To vite, ze sleduji. A sleduji daleko vice veci. Ale nechtejte po mne vmestnat cely proces vyberu akcii do 4500 znaku v clanku urcenem pro investory laiky... tam logicky musim uvest jen to "nejdulezitejsiquot;a jeste to rict stravitelnou formou. Viz clanek, na ktery narazite:http://www.finez.cz/o dborne-clanky/detail/jak-vybir at-akcie/.Aza klicove pri vyberu povazuji "budouci zisky" (kolik je spolecnost schopna v pristich letech vygenerovat zisku), resp. jejich pomer vuci trzni hodnote firmy... aneb za kolik let firmy vydela na svou soucasnou hodnotu... cemuz rikam "rentabilita&qu ot;(i kdyz se Vam to terminologicky nemusi libit)..To ale neznamena, ze sleduji jen P/E. Navic samotne P/E kalkulovane napr. za uplynulych 12 mesicu (resp. jak jste me spravne opravil za uplynule 4 kvartaly) pro me neni podstatne. Dulezite jsou "budouci zisky". ;-).Hezky den.Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, Pavel popisuje Dow, tak pak by ale mel psat, ze "index Dow" za x let prinesl nulovy vynos, ne ze "akcie" mely nulovy vynos. Je v tom obrovsky rozdil..Jinak nemam nic proti zminenemu clanku, je zajimavy. Ale nesnasim, kdyz nekdo vztahuje prumerny vysledek americkeho indexu na akcie jako takove..Treba v CR bude zcela jiste za uplynulych deset let vice lidi v zisku nez ve ztrate (pocitame-li samozrejme jen ty, kteri skutecne celych deset let drzeli akcie). Proc? Protoze vetsina drzela velkou cast portfolia v ceskych akciich... a ty rostly tempem 11 % p.a..Jan TraxlerFINEZ Investment Management.P.S. Nemyslim si, ze clanek byl urcen pro Americany. ;-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud americane kupovali akcie z rozvijejicich se trhu, tak diky poklesu dolaru vydelali jeste vice, nez tady uvadi pan Traxler.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavel Likavec je sám Pavel Kohout nebo bratranec. Ve skutecnosti opravdu nelze s americkým indexem dokazovat, ze akcie 10 let nerostly. Ty nejlepsí akcie z Evropy vynesly za posledních 10 let stovky az tisíce procent plus, ale ty nejhorsí akcie prinesly pouhé desítky procent mínus. Ani jedna akcie na svete neztratila více nez -100% za posledních 10 let. Jan Traxler se ucí velice rychle, aby se stal jednou moravský Warren Buffett. On ví, ze pro výnos z akcie je dulezité nízké P/E a soucasne i vysoký rust zisku G. Tedy pro spatný rust zisku nebylo nikdy vhodné kupovat akcie General Motors, i kdyz byly stále levné. Zbývá jen, aby si Jan Traxler uvedomil, ze jistá období jako roku 2009 nelze hledat levné akcie podle P/E, ale podle P/S a P/C. Nebot roku 2009 u nemocných bank zádné P/E neexistovalo a nasly se levné akcie bank jen díky nízkým P/S a P/C. Stací jen, aby Jan Traxler prestal spekulovat s potravinami, kdyz tou jeho spekulací s potravinami umírají lidé v Africe hladem. To by opravdový Warren Buffett nedelal, ten prispívá na dobrocinné spolky a nespekuluje s potravinami na burze. Pavel Kohout má nebo bude míti profit z banky Goldman Sachs a FED, proto musí býti na jejich strane. Snad jednou bude pracovat u banky Goldman Sachs v Londýne nebo ve Frankfurtu. My, kdo s GS a FED nechceme míti nikdy nic spolecného, muzeme klidne mluvit pravdu, ze FED a GS od 1914 do dnes konstruují spolecnou silou jednu krizi za druhou, aby dostaly z krizí peníze z Ameriky i z Evropy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chtělo by to očistit nominální růst od reálného. Pak by tam sice růst byl, ale ne zdaleka tak závratný. Spíše se v tomto případě přikláním k Pavlovi Kohoutovi. Pavel popisuje Index Down Jones a ten se týká US trhu. Co je mi platný růst ceny akcie, když si za peníze z jejího prodeje koupím reálně méně, než za peníze, které jsem vynaložil na její koupi?Na příkladu Emergin Markets to nelze aplikovat, tam je cena hnaná nahoru přílivem zahraničních investic, růstem úvěrů a růstem produktivity práce. To je pěkně vidět právě na tom Irsku a také je tam vidět to splasknutí bubliny. Pavel Kohout psal článek o indexu US trhu a tam je jeho článek více než pravdivý a pro mnohé američany dost hořký a smutný.

Nahlásit

-
0
+