Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lekce ekonomie pro obyčejné lidi

20. 5. 2010
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Povinně? To je hlas diktátora? :-)Zrušil bych i povinnost chodit do školy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Konspiraci bych za tím moc nehledal - jak někdo psal výše, problém je v tom, že ti mocní taky kolikrát nejsou finančně gramotní.Přičtěte si k tomu strnulost školství, potenciální debatu o tom, jestli by vlastně potenciální předmět "finanční gramotnost" nebylo pravičácké vymývání mozků... Myslím, že děti si základy ekonomie ze školy neodnesou ani za dalších 64 let :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obavam sa,ze to by nasim politikom az prilis lichotilo,predpokladat,ze niektore knihy nezaraduju do osnov umyselne.To by totiz znamenalo,ze tu "pravdu" poznaju a naschval ju "utajuju". Pricompravda je asi smutnejsia - ze tomu svojmu,aj ked nezmyselnemu veria.Dokolecka stretavam (ekonomicky) studovanych ludi,inac odbornikov vo svojich odboroch,co zo srdca opakuju nezmysel s rozbitym oknom a o Bastiatovi v zivote nepoculi,ale Sayov zakon pokial vobec poznaju,tak len prekrutenu Keynesovu verziu.Takze to nebude mozno otazka konspiracie,ale skor ludskeho rozmyslania,ktore sa vybera po zdanlivo logickych cestach - aj ked tieto su nespravne.Nejaky podvedome fungujuci ludsky sebeklam...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U knihy mám jeden problém. Autor neustále předpokládá, že když stát nebude něco dotovat, lidem zůstane více peněz v kapse. Nebudou přece muset platit vyšší daně.Ale už jste v posledních letech viděli, že když stát něco přestane dotovat, že by daň klesla? A když už nějaká daň klesne (třeba z příjmu), okamžitě je to kompenzováno zvýšením daně jiné (spotřební, DPH).Připadá mi, že když si stát na nějaký příjem z daní zvyknul, že ani náhodou ho nehodlá snižovat.Jestli je správné očesávat dotace, když nenásleduje druhý krok - ponechání více peněz lidem, to je velká otázka.

Nahlásit

-
0
+

Výborná kniha, četl jsem ji jenom jednou a je to málo. Je tam odpověď na vše. Díky za článek!

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím, pokud se někdy začnou vyučovat Základy finanční gramotnosti, nebo Finanční prvouka :), tak tohle by měl být jeden ze základních textů. Ale jelikož by "obyčejní lidé" ještě snadněji prokoukli jak nás vodí politici za nos, obávám se, že k takové změně osnov nikdy nedojde..Další z knih, které mi otevřely oči můžu rozhodně doporučit Politickou ekonomii strachu od Roberta Higgse.A spoustu knih ke stažení na stránkách liberálního institutu..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím a mám radost když čtu příspěvek, který toto nadčasové dílo připomíná. Reaguji ale otázkou, nad kterou by se měli lidé zamyslet. "Proč toto dílo není v povinné četbě alespoň středních škol ani po 64 letech od 1.vydání???" Odpověď krásně nadhodil Robert T.Kiyosaki ve své poslední knize "Konspirace mocných a bohatých." Myslím, že to je také jedna z knih, která lidem otvírá oči a doplňuje zahalené střípky skládačky ekonomie a trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

kdyby to bylo aspon jako doporucena na vysokych skolach ekonomickeho smeru a ne ten Samuelson...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Veru ano, vyborna knizka :)Cital som ju uz pred nejakou dobou a celu dobu ma drzal pocit, ze aj pre nemalo nasich "ekonomov" by posobila ako objavenie Ameriky.Kludne by mohla byt povinnym citanim, minimalne na strednych skolach s maturitou.

Nahlásit

-
0
+

hned ji objednam, tohle je fakt neco, co mi dosud uniklo

Nahlásit

-
0
+

Také se připojím ke gratulantům. Parádní článek, Michale! A skvěle napsaný!

Nahlásit

-
0
+

wouhlas jedna z nejlepsich knih o základu ekonomie

Nahlásit

-
0
+

Michale, skvělé čtení a výborný tip, díky.

Nahlásit

-
0
+