Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Chudý Honza, bohatý John

7. 10. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak se naucte srbochorvatsky a treba najdete nejakeho Jugoslavce podnikajiciho v Praze pisiciho blog.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kniha je už staršia (John ju písal pred 2 rokmi) a dnes je väčšina tých podnikaní niekde inde. Nedá sa podľa nej posudzovať veľkosť/malosť jeho biznisu. Realitka ukončila činnosť, XYZ Bikes tiež. Za to Shipito je dvojka na trhu preposielania balíkov z USA a zakladanie firiem si drží pozíciu trojky na trhu zakladania firiem v Las Vegas.

Nahlásit

-
0
+

XYZ Bikes John založil jako experiment. Nejcenějším na celém podniku je právě to, že John si dal tu práci a postupně na svém blogu popisuje, jak vše řešil a budoval. Je podle mě obrovská škoda, že je v tomto směru spíše soliterem. Jeho postřehy jsou podle mě velmi cenné (když např. jednal s bankami při koupi nového skladu, tak to byla taková kovbojka, že jsem každý den s napětím čekal na nový blog post). Kdyby se u nás našlo více podnikatelů jako on, kteří by blogovali o tom, jak se jim u nás "podniká", tak by to mohlo přinést více užitku, než snaha ČNB o zvýšení finanční gramotnosti obyvatelstva (a pro státní kasu by to bylo i mnohem levnější). Mám však obavy, že se toho nedočkám. Jak rád bych si třeba přečetl o tom, co se honí hlavou panu Jančurovi při boji se státem při rozjezdu žlutých vlaků, nebo jak pan Bernard zavádí nové produkty na trh...Možná stojí za povšimnutí i to, že John občas přijíždí do ČR a pořádá neformální setkání s "komunitou" ;.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím jak si vede MillionSaver teď, každopádně z knihy vyplývá, že v roce 2001 byla jednou z prvních realitek na trhu, která se orientovala na marketing na internetu a došla tak k úspěchu. Jestli se pak potýkala s problémy, nebo John Vanhara prostě přemístil pozornost jinam, to bohužel netuším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"V ČR mi vždy připadalo, že nejdříve musíte s někým chodit na pivo, abyste s ním mohli dělat business. "Svatá pravda. Aspoň si už nepřipadám tak divnej, pokud se mi výše zmíněná praxe také dvakrát nezamlouvá.

Nahlásit

-
0
+

Ale pane Michale, vždyť já vůbec neposuzuji úspěšnost jeho byznysu. Jak jste na to přišel, že se jaksi vysmívám něčemu jako je malá živnost? Já jen četl Váš článek, kde píšete "vybudoval několik středně velkých firem". No a prostě mi ten jeho obchod s koly jako středně velká firma nepřipadá. Což není v žádném případě podnikatelova kritika, či výsměch. Když se podívám dále, zmiňujete jako střední firmu taky realitku. To je ta millionsaver? V realitách se nevyznám, ale když se na millionsaver podívám, tak tam vidím jednu jedinou nemovitost na pronájem. Realitní makléři se tam taky nějak nepředstavují, jak je třeba zvykem u našich realitek apod. To je taky ten Váš středně velký podnik? A ještě jednou zdůrazňuji, že tohoto podnikatele nekritizuji apod. Jen komentuji Váš text.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Precti si poradne vsechny prispevky o XYZ bikes. To co pises jsou jenom zacatky tohohle byznysu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Správně tam má být vid nedokonavý: objednává, prodává. Není to tedy drobná živnost, ale taky ne obří byznys.Otázka je, nakolik posuzovat úspěšnost podnikatelů podle toho, jak je jejich byznys "velký" - ona i ta drobná živnost může generovat příjemný tok peněz, naopak velká korporace může prodělávat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Knihu jsem nečetl, za to na jeho blogu story o reklamacích kol. IMHO žádný rozdíl mezi povahou američanů a čechů v tomto není. Snad jen my jsme si ještě máme v paměti produkty, které nejsou navrženy s životností na záruční dobu.

Nahlásit

-
0
+

No nevím, píšete několik středně velkých firem. Jelikož do obchodu s koly trochu dělám, tak mě to zajímalo, a našel jsem si tu jeho středně velkou firmu s koly. A on si teda objednal kontejner z Číny s jedním modelem kol a potom to přes eshop prodával. To je ta středně velká firma?

Nahlásit

-
0
+