Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O české rezignaci, nezájmu a lenosti

9. 4. 2010
32 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Přeji všem krásný den, náhodným litováním na internetu během hledání perspektivního studia pro svého mladšího syna mi doslova vetkl políček výše uvedený článek. Po jeho přelouskání, opětovné přečtení, ujišťujíc sebe, že mne nešálí zrak, mne opanovalo uspokojení, že jsem (ohledně názorů) duševně zdráv. Autorovi článku zvolávám SUPER! Do naprosto posledního písmena se stotožňuji s Vaším názorem (vzato globálně) a tímto Vám děkuji, jelikož si konečně nepřipadám jako exot.Lenost, apatie - dovolím si tvrdit, že současný smutný stav je protnut celým spektrem společnosti, nejen obyčejný dělný lid, nýbrž i lidé ve vedoucích, řídících - managerských funkcích jsou jaksi současným stavem ovlivněni. Bohužel je toto téma natolik obsáhlé, že vyjadřovat se v tomto okamžiku je pro mne příliš složité (t.č. v pracovním procesu - pauza na sváču + psaní reakce na MT :-) ).

Nahlásit

-
0
+

A když jeden poctivě dělá, vzdělává se k tomu a ještě ho to baví, okolí mu závidí a místo napodobení výkonnosti raději začne úspěšnějšího kolegu bojkotovat. V zaměstnání jsem poznala šikanu od kolegyň, protože jsem podle jejich slov "nasazovala vysoko laťku". Proto raději budu OSVČ s rizikem, než zaměstnanec, který MUSÍ respektovat nízkou laťku a nesmí udělat nic navíc.Lenost je výhodnější, to je výchova nejen socializmu, ale jakéhokoliv většího prac. kolektivu.Kdo se chce celé dny, často 7 dní týdně dřít a bojovat se závistí, která se snaží dokázat, že práce vás neuživí? Na to musí být povaha, odvaha a zázemí.

Nahlásit

-
0
+

Jezdí rakouští důchodci k moři ze státních penzí, nebo museli dlouhá léta pracovat, odkládat si bokem a spořit?To ano, ale v případě českého důchodce je situace jiná. Naspořené prostředky se rozplývají emisemi dluhopisů jak pára nad hrncem a tak po letech práce a odkládání si bokem budou moci vycestovat tak na Mácháč.

Nahlásit

-
0
+

Nesouhlas, ale jen mírný, přeci jen tu dobu pamatuji. Za komančů sice člověk utekl z práce dříve, ale ta pravá šichta začala až doma: melouch, opravit vodu, nahodit zeď. Bez rozdílu vzdělání. Takže se každý staral sám o sebe a co si neudělal (či neukradl), to neměl.S tou zodpovědností to vidím taky z jiného úhlu: lidé jsou v řadě případů bezradní face to face stále složitějším smluvním vztahům. Zvláště, když - po zkušenostech s povodní a zatopením- čekáme, kde a kdy nás vezmou na hůl. A šance, že tu kličku odhalíme, je mizivá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článek dopře popisuje atmosféru ve společnosti a různorodost povah, ale postrádám trochu analýzu: proč? Třeba to srovnání JV Asie a Evropy. Mladí asijci vidí, že se díky píli mohou mít lépe než jejich rodiče a to v poměrně reálném čase. Zatímco Evropané mají co dělat, aby se měli aspoň jako jejich rodiče. U nás k tomu přistupuje otravná byrokracie. Známý mi řekl, že postavit dům je hračka. Ta pravá dřina začíná, když to má zúřadovat. Další věc je, že spotřební zboží je levné, ale zásadní věci (hlavně kolem bydlení) jsou pekelně drahé, dosažitelné dost obtížně, se závazkem na mnoho let.Určitou lenost bych nesvaloval na výchovu, prostě je to v povaze. Po rekonstrukci bytu z první republiky jsem o "šikovnosti&quo t;řemeslníků z té doby ztratil nejmenší iluze, ti dnešní jsou spíš lepší. A co se nových produktů týká, ať už finančních či technických, někdy i já mám pocit, že se na mě valí tsunami.JInak hodně čechů v pohraničí shání zakázky spíš v Německu či Rakousku.

Nahlásit

-
0
+

Já si myslím, že v Praze je to čistého, mimo Prahu hrubého. Šikovný řemeslník si opravdu dokáže vydělat..Pokud jste manuálně zručný, tak je to dobrá volba, protože vzdělání se nikdy neztratí. A pokud by bylo potřeba v budoucnu emigrovat, tak řemeslo bude dobrým základem nového života. Moje babička vzpomínala, že když za první republiky sloužila u Židů, tak ti své děti automatikcy dávali nejen na studia ale i do učení řemeslu. Protože nikdy nevíte, po čem bude poptávka a kam Vás vítr zanese. A Židé s tím měli bohaté zkušenosti..Horší to máme my, kteří manuálně zruční nejsme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není vůbec špatný nápad. Pokud se zapracuješ a budou hledat šéfa party "kominíků" ,pravděpodobně šáhnou po tom, kdo má kromě výučního listu i maturitu na střední škole. Ta maturita bude hodit i pokud by ses zmohl na menší "kominickou firmičku".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není vůbec špatný nápad. Pokud se zapracuješ a budou hledat šéfa party "kominíků" ,pravděpodobně šáhnou po tom, kdo má kromě výučního listu i maturitu na střední škole. Ta maturita bude hodit i pokud by ses zmohl na menší "kominickou firmičku".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V devateru řemesel říkali, že kominík si dnes vydělá kolem 40 tis. měsíčně. Zřejmě šlo o kominíka v Praze a plat v hrubém, i tak jde ale o velmi slušné peníze. Málokterý zaměstnanec s maturitou si vydělá takovéto peníze..O možnosti dodatečně se vyučit už delší dobu přemýšlím. IT odborník nebo ředitel ze mě asi nikdy nebude, šikovný řemeslník by ze mě být mohl. Nedávno jsem zjistil (a docela nepříjemně mě to překvapilo), že pokud chce mít člověk děti a nežít na pokraji bídy, potřebuje buď získat levné bydlení (dědictví nemovitosti, dekretu apod.) nebo mít velmi nadprůměrný plat (a ten má max. 10% nejlépe placených zaměstnanců).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Headhuntery už máme, jednou si možná doba vyžádá i handhuntery.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Abyste se nedočkal odpovědi: "Poctivá práce se vyplatí v budoucnu, lenost se vyplatí hned."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A přitom šikovný řemeslník je schopen si přijít na velmi slušné peníze. Pro mnoho lidí je to jediná cesta, jak se vymanit z nízkého příjmu. Bohužel to znamená vzít osud do vlastních rukou. A to se mnoha lidem nechce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otazka je, kde takoveho delnika vzit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I o dělníkovi by to někdy mělo být. Samozřejmě ale o úspěšném dělníkovi, kterého si váží jeho nadřízení a kolegové a který má díky své píli vyšší plat než ostatní. Reportáže o špičkových pracovních a veleúspěšných podnikatelích jsou podle mě většině lidí tak vzdálené, že nemohou být povzbuzením a motivací..Hlavní je aby sdělení bylo ve smyslu: poctivá práce je dříve či později oceněna, lež má krátké nohy, je normální být poctivý a pracovitý,...Informovat o tom, že Radovan Krejčíř ukradl miliony a teď se ho nedaří chytit, to je dobré tak leda k naštvání a ztrátě smyslu ve správné hodnoty. Bohužel takovéto zprávy nyní převažují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasim. Navic, pokud bychom brali lidsky zivot jako podnikatelsky zamer, jen blazen by do nej sel. Nejprve milionove investice, nez je schopen clovek vydelavat a nakonec zase potreba duchodu v dobe, kdy jiz clovek vydelavat nedokaze. A mezi tim vetsinou ubohy prijem v radu tisicu mesicne.Nemyslim, ze by se lide na soc. davkach meli nejak extra dobre. Jde jen o to, ze kdyz zacnou pracovat, nebudou se mit o mnoho lepe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rezignace a nechuť tvrdě pracovat je podle mě daná kombinací několika faktorů. O mediálním obrazu (nejvíce mají ti co kradou a/nebo nechají se uplácet) jsem se už zmínil. Další faktor je ten, že mnoho lidí za těžkou práci nedostane o mnoho více než kolik dostanou na sociálních dávkách. Pokud si navíc odečtou náklady na cesty za prací, často se jim vůbec pracovat nevyplatí. Tohle samozřejmě platí především v chudých regionech. V bohatších regionech zase demotivují obrovské odvody. Z každého mzdového navýšení sebere stát více než jednu polovinu jen na přímých odvodech. Nelze se pak divit, že mnoho lidí upřednostní volný čas před časem navíc stráveným prací. Nedostatek řemeslníků je podle mě daný především tím, že řemeslo začalo po revoluci upadat a snahou většiny rodičů bylo a je aby jejich děti měli alespoň maturitu.

Nahlásit

-
0
+

Ona vetsina obyvatel je a bude slusnych a poctivych. Bohuzel se stoupajici technickou urovni ma ten maly zlomek lidi stale vetsi a vetsi moznosti, jak ztrpcovat tem slusnym a pracovitym zivot a okradat je.Vetsina lidi je naucena, ze zamestnani = penize. Kdyby zacali vsichni najednou krast, tak okamzite zavladne anarchie.PS: Kradenim mam na mysli i ruzne pravni klicky, tunely, predrazene statni zakazky a podobne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Premyslim, jak by takove vysilani v mediich asi vypadalo: Franta Vomacka (panove toho jmena nech prominou), pracujici jako delnik v tovarne XY, pracoval zadarmo z donuceni zamestnavatele prescas 100 hodin mesicne, za coz mu byla snizena mzda kvuli udajne krizi na 60%. Pravidelne si spori do penzijniho fondu 500 Kc mesicne, bohuzel tento jiz stacil zkrachovat. Podomnim prodejcem mu byl vnucen telefoni tarif, jehoz parametry vysvetlil prodejce lzive. Desive. Ale myslenka je to hezka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rezignaci může způsobovat obraz vytvářený médii - nejvíce koláčů mají podvodníci a ne ti co nejvíce pracují. V médiích by podle mě měly být prezentovány především kladné vzory. O lidech, kteří si nakradli a nelze je chytit (nebo jim to nelze dokázat) by se mělo mluvit co nejméně (k jejich dopadení nebo usvědčení stejně veřejnost nepomůže).

Nahlásit

-
0
+

Co se pracovitosti týče, považuji za úspěch, že jsou dnes lidé alespoň tak pracovití jak jsou. Většinu dnešní produktivní populace vychovala generace lidí, kteří se v práci obvykle příliš nepředřeli. Každý měl právo na práci a na mnoha pracovištích proto bylo i několikanásobně více lidí než bylo potřeba. Pokud chodí rodiče celá léta z práce ve 14:30 a jsou navíc odpočatí, přijde pak dětem nepřirozené, že by měli být v práci do pozdních odpoledních hodin a odpočívat doma a ne dřít na chalupě nebo zahrádce a pak si jít do práce odpočitnout. Svým způsobem nechápu, kde se v tolika lidech vzalo tolik pracovitosti..Se zodpovědností za svůj život je to podle mě podobné. Mnoho lidí v produktivním věku vyrostlo v době, kdy životy lidí řídil stát a přebíral za lidi zodpovědnost. Nelze očekávat, že ze dne na den se stanou všichni zodpovědnými. Dědictví minulého režimu s námi bude ještě hodně dlouho.

Nahlásit

-
0
+

Abych Vam nezustal dluzen odpoved:1. Snaha mit co nejmensi zivotni naklady.2. Rozume hospodarit s aktualnimi prijmy.3. Zlato a stribro - fyzicke, zakopat.4. Pokud by to bylo mozne, emigrace do Asie (Singapur, HonKong a podobne), ktera ma podle me budoucnost. Taky uz je to ale jen teoreticka uvaha.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kosoure, mě jen zajímá, jak se člověk který už předem přijímá roli poraženého připravuje na svou penzi nebo zda se opravdu nepřipravuje a stráví svůj postproduktivní věk dvěma činnostmi - když je venku hnusně: koukám z okna, když je venku hezky: krmím holuby v parku.Vtip na odlehčení: Víte co má společného český a americký důchodce? Oba si mohou dovolit jednou za rok vyrazit do Prahy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neda mi to, abych nezareagoval. Nejsem sice stary kmet, ktery by vsechno pamatoval, ale uvedu jen historicke udalosti, o kterych vim a meli dopad na uspory: rasinova reforma za 1: republiky, menova reforma roku 1953, inflace v 90.-tych letech, dnesni "stabilni" ,ale hlavne neustala inflace (mluvim o te realne pro vetsinu lidi, ne o te celorepublikove oficielni). A pak si zkuzte sporit na duchod. Zajimalo by me, jak to historicky probihalo treba v nemecku nebo Rakousku. Treba Nemecko tesne po 1. svetove valce je taky docela zajimave poctenicko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale ale, pane Likavče. Napsal jste to velmi hezky, jen co je pravda. Nejste ovšem zbytečně pesimista? Co pokládáte za "vyškvaření&quo t;?Inflaci? Či tunelařinu let devadesátých (minulého tisíciletí)? :) Chcete říct, že Vy se na svou penzi oddáváte do spárů vyměřeného státního důchodu a volné finance dnes "projídáte" ;?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S prrvi casti souhlas, s predposledni vetou nesouhlas. Nejedna se o ustup demokracie, ale o naprosto logicky a predvidatelny dusledek demokracie s rovnym vseobecnym volebnim pravem.Jedna se o ustup svobody jednotlivce, ktera neni s demokracii, jednou z mnoha forem vykonavani veci verejnych, nikterak spojena.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jezdí rakouští důchodci k moři ze státních penzí, nebo museli dlouhá léta pracovat, odkládat si bokem a spořit?Bohužel ten kdo v dnešní ekonomické realitě odkládá a bokem si spoří je jako čuník ketrý spokojeně tloustne aby jeho sádlo bylo nakonec vyškvařeno. Při současném tempu kreace ničím nepodložených peněz i v ČR si tímto způsobem spořínek říká jen o to aby byl oholen tak jako v minulosti již mnohokrát.

Nahlásit

-
0
+

Nedivte se, Vy ani autor clanku. Ono kdyby si mel clovek na tu opravu vybehat urady, sjednat zivnostak, atd. ... A kde ma jistotu, ze budou dalsi zakazky? Soucasna doba je bohuzel nastavena na poslusne neiniciativni zamestnance a vladce, ridici sva imperia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak myslím že rozdělení na čisté daňové plátce a čisté příjemce je v každé demokracii - nenazval bych to ústupem demokracie, naopak je to logickým projevem demokracie. Co je na ústupu, je spíše svobodná společnost. Právě na úkor demokracie. Jak upozorňoval (nejen) Rothbard - neexistuje třetí cesta, buď budeme žít ve svobodné společnosti, nebo v demokratickém státě:-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky potřebuju trochu opravit chalupu, není to žádná velká zakázka, zatím se mi na ni nepodařilo nikoho sehnat. Zato mi nabízelo své služby několik finančních poradců. Zřejmě všichni pracovití Češi se zájmem o věc dělají finanční poradce. Ani se jim nedivím.

Nahlásit

-
0
+

Taky potřebuju trochu opravit chalupu, není to žádná velká zakázka, zatím se mi na ni nepodařilo nikoho sehnat. Zato mi nabízelo své služby několik finančních poradců. Zřejmě všichni pracovití Češi se zájmem o věc dělají finanční poradce. Ani se jim nedivím.

Nahlásit

-
0
+
1/2