Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec „kombíků“ v Čechách

3. 8. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Kdybych byl škodolibý, tak bych si mohl zakřičet: "Už je to tady, už je to tady." Na toto téma jsem napsal několik článků, které byly publikovány před několika lety. A na možnost změny daňových zákonů jsem vždycky upozorňoval. První rána přišla v podobě jednotné, 15% daně. Ta druhá by mohla přijít teď, zrušením odečtů. Sice si myslím, že se to nějak uplácá, aby se vlk nažral a hypotekáři nepřišly o tolik peněz, ale čert ví. Teď se teprve v plné nahotě zjevuje fakt, že kombinace hypotéky s KŽP a IŽP, resp. její výhodnost oproti klasické anuitě, byla v drtivé většině případů postavena jen a pouze na velice vachrlaté věci a to daňových zákonech.

Nahlásit

-
0
+

hypoteky jsou zlo, bez nich by nam bylo lepe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono to není tak jednoduché. Ve skutečnosti při odpočtu daní chudí bohatým nic nepřispívají, to jen další klamný dojem vytvářený českou levicí.Daňový odpočet totiž nespočívá v tom, že by chudý ze svých daní něco přispíval bohatému, ale v tom, že díky odpočtům úroků zaplatí na daních plátce hypotéky o něco méně. Tedy stále platí, že bohatý přispívá ze svých daní chudému, protože i tak stále platí větší daně než chudý.Tím neobhajuji daňový odpočet na úroky z hypoték, jen chci vysvětlit, proč se mýlíte. Ze strany státu je daňový odpočet úroků z hypotéky jen slevněním hypoték pro všechny, kteří hypotéku mají a pro všechny je tato sleva stejná, všichni kteří platí daně (bohatší i chudší) zaplatí na úrocích z hypotéky o 15 % méně. Zároveň to lze chápat i jako podporu bank nebo jako podporu úvěrové expanze.Nespravedlivé je to ovšem v tom, že ten kdo si na dům našetří, nebo si zrekonstruuje starší domek bez úvěrů, je ošizen o tuto výhodu.A pokud je prodej nějakého produktu založen pouze na daňové výhodě, pak je tato konstrukce velice chatrná, jelikož je běžné, že s každou novou vládou se daňě nějakým způsobem mění. Tudíž takový kombík na dobu 20 či 30 let "zažije" zmněnu daňových sazeb více než pětkrát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

je to naprosto spravne, neni duvod aby chudi prispivali bohatym na to aby byli jeste bohatsi. odpocty okamzite zrusit. uz se tesim jak se vychcankum co se mi posmivali jak jim svymi danemi platim hypoteku zkrivi oblicej az budou muset zacit platit svuj luxusni byt sami.

Nahlásit

-
0
+

Rozdíl mezi odpočtem z úvěru na bydlení a odpočtem na bydlení vidím především jako docela zásadní změnu koncepce podpory bydlení..Odpočet úroků byl jakýmsi bonusem který každoročně dostali ti, kteří se odvážili pomocí dlouhodobého úvěru zajistit si do budoucna bydlení. Neboli si přesunutím spotřeby současné na budoucí vlastně spořili na stáří. Bylo tím řečeno, že stát si přeje aby se lidé snažili snižovat své budoucí náklady..Pokud bude odpočet platit i pro lidi v nájmu, znamená to otočení koncepce. Stát postaví nájemní bydlení výš než vlastnické. Splácení každé hypotéky jednou skončí doplacením úvěru. Ale bydlení v nájmu je na neurčito..Ve výsledku by tak byl nájemník podporován jaksi navěky, zatímco člověk pořizující vlastní bydlení jen do doby než ho splatí. Zatímco dnes získává touto podporou oproti nájmeníkovi mírné zvýhodnění, do budoucna by proti němu byl naopak znevýhodněn. Stát by tedy změnil názor a říkal že žít v nájmu je to pravé ořechové. Pro někoho to tak jistě může být, ale taková otočka o 180 stupňů mi přijde být nevhodná..Úplné zrušení odpočtu proto považuji lepší variantu, než jeho zavedení i pro nájemní bydlení..Daň z nemovitosti by měla být úměrná službám, které poskytuje obec jejímu vlastníku. Stát by z ní neměl mít nic. Nemovitost si člověk kupuje za zdaněné peníze a odvod na jiné účely než údržbu obecní infrastruktury je z principu nepřijatelný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drobná technická připomínka:obrázky obsahující ostré přechody mezi barvami (typicky text, grafy) je naprosto nevhodné ukládat do formátu JPG. Volte formát vhodnější - např. PNG nebo tabulku nechte zakódovat přímo v HTML.

Nahlásit

-
0
+

Od samého začátku byla kombinace hypotéky a životního pojištění podvod na klientech. Konstrukce, která zohledňovala daňové odpočty, sice vypadala zajímavě, ale hodila se jen pro klienty s vysokými příjmy a vysokým zdaněním. A přitom "kombíky" se stříhaly komukoliv a spoustě klientů výrazně zatěžovaly výdajovou stránku rodinného rozpočtu. Řada znich už z tohoto důvodu raději přešla na anuitní splátky i za cenu velké ztráty. Navíc predikovat daňové předpisy na 20 a více let dopředu, je více než ošidné. Takže nakonec na tom v naprosté většině případů vydělali jenom poradci. Jejich skutečně pohádkové provize se samozřejmě promítly v nákladech na ŽP a ty zaplatil klient. Vymýšlení podobných principů a produktů umožňují velmi často právě výjimky v daňových zákonech a nejen v nich a tady souhlasím s P. Bártou.

Nahlásit

-
0
+

Dosud jsem pochyboval, ale článek mne přesvědčil o užitečnosti zrušení odpočtů. Protože má jít o podporu bydlení a ne spoření. Autor to asi nezamýšlel, stejně děkuji.

Nahlásit

-
0
+

Plně souhlasím s panem Bártou.Jsem pro okamžité zrušení všech daňových vyjímek.Doufám že pan ministr Kalousek k tomu bude mít dost odvahy a zároveň i plnou podporu samotné vlády.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého názoru daňový odpočet cenu bydlení rozhodně nesnižoval, spíše naopak. Se započítáním daňového odpočtu mohlo na hypotéku dosáhnout více zájemců, tím se zvýšil tlak na straně poptávky, a tím adekvátně mohly rychleji růst ceny prodávaných nemovitostí.souhlasím s rušením jakýchkoliv daňových výjimek, ať už to bude postupně či najednou (druhý případ by byl lepší, ale nečekám že se k tomu někdo odváží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud zlý muž české státní pokladny zruší všechny daňové vyjímky, tak lze se zrušením daňového odpočtu úroků souhlasit. Pokud však nikoliv - a to je téměř jisté, neboť narazí na silný odpor různých zájmových skupin, tak to nebude dobrý krok.ČR je země s vysokou hustotou obyvatelstva, s vysokými náklady a tak jsou jak pozemek, tak výstavba domu dost drahé. Daňový odpočet snižoval cenu bydlení a tím zvyšoval sociální kvalitu života v ČR. (Je pochopitelně otázkou zda toto snížení nešlo do kapsy developerů.)Osobně se domnívám, že v daňovém systému (a jiných procesech ve společnosti) má být jistý sociální aspekt.Zvyšuje stabilitu společnosti, snižuje extremismus, zvyšuje důvěru obyvatelstva k budoucnosti.A pro ekonomické entity tak usnadňuje plánování ekonomické činnosti.Ovšem zamýšlený "odpočet na bydlení" je mnohem spravedlivější, použijí jej všichni, ale je opět otázkou zda se tím jen nezvýší cena nájmů a ceny nové výstavby. Vymyslet něco účinného je těžké.Bydlení by mělo být na seznamu nějakých mylých sociálních výhod. Bez bydlení je kvalita života nulová. Odpočet není tak velký, aby byl celý trh s bydlením deformován. To ho mnohem více deformuje směšně nízká daň z nemovitostí.

Nahlásit

-
0
+