Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kapitálové životní pojištění: Příliš drahý přežitek

12. 11. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Děkuji za konstruktivní připomínku, avšak tento článek nebyl tak úplně zaměřen na konstrukci výpočtu inflace. Proto jsem se držel oficiálního obecného údaje, který je v daných mezích(2-3%).Výpočet jakýchkoliv makroekonomických agregovaných veličin je problematický podobně jako ukazatel HDP... pro každou domácnost má jiný vliv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také jsem se právě s podobnými praktikami setkal. Inu finanční gramotnost je třeba zvyšovat nadále. Někdy je to právě boj s větrnými mlýny.Hodně zdaru

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc nerozumím vašemu dotazu.Inflaci započítávám u dlouhodobých programů na stáří, tím neříkám, že musí jít pouze o pojištění. Výpočty dynamické a vyvážené strategie jsou kalkulovány očištěné o inflaci taktéž.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co chcete přesně porovnat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozumný článek o zajímavém tématu.Snad bych doplnil,že ať už jde o kapitálové, nebo investični pojištení, jde především o pojištění. Hlavní kritérium je tedy kvalitní pojištění rizik. Teprve dalším kritériem je potencionální výnos.Pokud chci spořit na stará kolena, je rezervotvorné pojištění pouze dílčím řešením. Větší část dlouhodobych úspor by měla směřovat jinam.

Nahlásit

-
0
+

Jak je na tom IŽP v porovnání s KŽP? Je to jako z louže pod okap, nebo se jedná o menší/větší zlo?

Nahlásit

-
0
+

Do kapitálových životních programů bych zahrnul i IŽP u kterých jde sjednat TÚM – garantované procento, které zhodnocuje naše rezervy. Spoustu zprostředkovatelů tvrdí, že je kapitálový životní program k ničemu, ale sjednávají v podstatě to samé, jen se to trochu jinak jmenuje. Inflace dokáže divy, doporučuji inflační kalkulatory, které zahrnují i důchodovou rentu. Mnoho zprostředkovatelů kalkulátory nepoužívají, sestavují životní plán na základě nevím čeho ,, sjednejte si PP na 500,- a IŽP na 1000,- a budete mít hezký důchod“ jak naivní. Chtěl jsem se zeptat autora článku, jaké typy investic tabulka znázorňuje? Pokud se jedná o životní programy, jsou výsledné částky hodně vysoké.

Nahlásit

-
0
+

K tomu, jakým způsobem se prodává kapitálové životní pojištění: je to o spoustě lží, nepřesných a zavádějících informací.Včera jsem se s jedním "nezávislým finančním a pojišťovacím poradcem" setkal a bylo to o tom, že to je nejlepší forma spoření na důchod, že zajišťovny garantují výplatu peněz ze spoření, zatímco u investičních životních pojištění ne, poplatky jsou mnohem nižší v kapitálovkách, strašil volatilitou akciových trhů (že klienti hrají BINGO) a podobně. Kdybych byl neznalý člověk, asi bych mu uvěřil, působil přesvědčivě. Ale aby se mě zeptal, co vůbec dělám, jaké mám příjmy, z čeho to budu platit, až budu půl roku marodit a podobně, tak na to se mě vůbec nezeptal.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,mohu se zeptat proč v posledním odstavci vašeho článku zmiňujete (započítáváte) inflaci pouze u životního pojištění a nikoli u dynamické a konzervativní strategie?

Nahlásit

-
0
+

Cituji: "Inflační průměr se v posledních letech pohybuje mezi 2 a 3 %."Tak tohle je naprosto chybné východisko a z toho jsou vyvozeny chybné závěry. Skutečná inflace se řídí spíše růstem M2, resp. M3 a ten je podstatně vyšší. V té oficiální míře inflace není započten růst cen nemovitostí a autor také neuvádí dopady změn DPH z 5% na 9% a budoucí další růst nižší sazby DPH kdy inflace v jednom roce vyletěla podstatně nad 2%.Navíc obsah spotřebního koše se z času na čas mění zpravidla s efektem snížení oficiální míry inflace.Aby jedinec ve státě ochránil své úspory musely by mu přinášet výnos stejný jako je růst M2 resp. vyšší s ohledem na zdanění. Navíc měna, ve které je investice by měla mít neustále stejný kurz nebo posilovat. V případě investice v domácí měně by tato neměla oslabovat vůči okolí, což je v případě CZK zatím dáno přebytky obchodní bilance.Takže na závěr článku spíše než nula by mělo být uvedeno znehodnocení! ve výši 4% až 11% ročně v závislosti na rozdílu růstu měnové zásoby a "zhodnocení&quo t;investice.

Nahlásit

-
0
+

Problém je u tohoto pojištění právě jeho rušení. Je zahaleno mlhou běžný občan prakticky nezjistí dle podkladů které má u sebe o kolik přijde při předčasném zrušení no a proto se toho bojí jak čert kříže. To nepočítám vracení úlevy na dani z příjmu státu. Možná je to záměrně tak komplikované aby to lidi odradilo.

Nahlásit

-
0
+