Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Škůdci finančního zdraví

8. 12. 2010
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

odpovím mailem

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Blinko, dovolte mi otázku. Dělám si osobní průzkum o finanční gramotnosti českých rodin. Mohl byste mi prosím sdělit, jakým způsobem a s jakou výkonností zhodnocujete Vaše investice?Děkuji, Jan Havlík

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale kdepak, ve Vašem výčtu silně postrádám nepřehlédnutelný mezistupeň, kterým je nade vší pochybnost REKLAMA, nebo chcete-li MARKETINGOVÁ MASÁŽ. Vzpomínáte např. na "(Ne)šikovné spoření s Čechem"? (FinMag, 11.2.2010)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji všem za připomínky. Pojistku máme pro to, abychom kryli rizika. Ne abych zhodnocoval. Nemám rád kočkopsy, zhodnocuji jinak. Bohužel nějaká minimální částka v tom pojištění musí jít do fondu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, co se týče Vaší otázky, zda jste s manželkou naletěli nebo ne, tak na to se dá těžko odpovědět. Nicméně jsou investiční životní pojištění, kde máte možnost zainvestovat Vaše prostředky do garantovaného fondu. To znamená, že Vaše životní pojištění může v tuto chvíli být kapitálovým, kde máte garantován výnos ve výši technické úrokové míry (nyní 2,5%). Ale takto od stolu se to dá těžko hodnotit, jelikož různé společnosti mají různé typy garantovaných fondů s různým zhodnocením. Záleží také na tom, co je napsáno v pojistných podmínkách. Odpověď na Vaši otázku tak spíš souvisí s tím, jak Vám byla celá smlouva prezentována zprostředkovatelem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, máte sjednanou TÚM – (technickou úrokovou míru). Laicky řečeno, minimální procento, které zhodnocuje Vaše rezervy. Bohužel, když si spočítáte nákladovost IŽP, tak zjistíte, že Vám TÚM nepokryje ani 2% inflaci, pojišťovna Vám může podle hospodaření připsat další zhodnocení, ale na to bych moc nespoléhal a navíc i tak se v průměru dostanete asi na 3% celkem, což je pořád málo. Jestli máte navíc sjednané rizika, bude o to kapitál nižší, protože cena rizik s věkem stoupá a snižuje se tím kapitál. Pokud máte sjednanou TÚM, tak bych program nebral jako IŽP, ale spíše jako KŽP. Jestli program máte především na zajištění rizik, tak bych to neřešil. Jestli na tvorbu kapitálu, budou Vám peníze znehodnocené.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého skromného (a samozřejmě zcela subjektivního) názoru naletěl každý, kdo uzavřel jakoukoliv životní pojistku. Jak stárnu, mí přátelé a známí stále více umírají, mají těžké nemoci, atd. A nevím ani o jediném případu, kdy by po pojistné události byla sjednaná pojistka vyplacena tak, jak pojištěný očekával na základě laického pochopení příslušné smlouvy. Vždycky tam bylo ze strany pojišťovny nějaké nečekané "ale", vždycky tam byly nějaké výjimky, vždycky tam byla nějaká podivná hra se slovy - takže vždycky byla vyplacená částka řádově nižší (často směšná) a zklamání pojištěných, příp. pozůstalých, pak bylo veliké. Někdy z toho byly žaloby, většinou ale jen pláč a skřípění zubů...Takže moje rada na základě zkušeností z mého okolí je jednoznačná - životní pojistky (za současného stavu naší legislativy) nebrat! V případě pojistné události udělají pojišťovny v ČR vše možné i nemožné pro to, aby pojistnou částku nemusely vyplatit. Peníze, které byste chtěli dávat měsíčně na splácení životní pojistky, si dávejte raději doma do slamníku, a pak je vhodně investujte - je to mnohem méně rizikové, než je věnovat pojišťovnám.Nečiním si žádné nároky na objektivitu - takže pokud mě někdo přesvědčí, že všechno je jinak, budu velmi rád. Měl by to ale být ten, kdo zažil ve svém okolí alespoň několik životních pojistek, které byly po pojistné události vyplaceny tak, jak pojištěný, resp. pozůstalí, na základě laického přečtení pojistné smlouvy očekávali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

fakt tomu nerozumím... snad kde je poptávka tak je i nabídka, kdyby byli nabízeny nesmysly tak si je nikdo nekoupí a pokud ano tak k tomu mají prostě svůj důvod...

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den. Máme s manželkou investiční životní pojištění, kde jsou peníze vkladeny do garančního fondu. Tím myslím, že máme garantováno nějaké minimální zhodnocení. Je to možné nebo jsme naletěli, když píšete, že je riziko vždy na klientovi?

Nahlásit

-
0
+