Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mýty o českém schodku

7. 1. 2010
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Proč se lidé nechtějí omezovat? Mají absolutní zkušenost, že když se omezí, někdo jim úspory sebere a dá na "potřebnější&qu ot;účely.Přiklad ze života: Jeden bratr šetří a má pár milionů na účtech. Druhý bratr rozhazuje až k němu dorazí exekutor: Víte, kterého z bratrů by rodina a celé příbuzenstvo zavrhlo, kdyby bohatý tu exekuci "nezatáhl" ze svého s tím, že to někdy (=nikdy) dostane zpátky?Úplně stejně se chovají státy: pomůže měnová unie, pomohou ostatní, ono to nějak dopadne. Parafrázuji Paroubka: "Státní dluh je fikce a nemusí se splácet, a když, tak až tu nebudeme ...".

Nahlásit

-
0
+

Bodejž byste měl pravdu. Jen mám obavu, abychom tímto směrem neposlali sami sebe my. Kolem vidím až moc lidí, kterým je už všechno jedno, ať je tam pravý, levý nebo marťan. Rezignace na jakoukoliv zodpovědnost vůči sobě samému a strkání hlavy do písku před problémy, které ty lidi neminou, pokud se již v této etapě mnohé rychle nezmění. Jenže to slyšet nechtějí. Nahoře se krade, dělají výměnné handly a já mám se sebou něco dělat? A proč, když to nemá cenu? To vidím kolem sebe až nepříjemně moc a člověk pak sám má problém, aby tomu nepodlehl. Propadám pocitu, že nemáme jinou cestu, než dopadnout jako Maďarsko, a pak možná je šance na znovuprobuzení. Tihle lidi mají volební právo a ztracené polistopadové iluze. Ztracené čím dál víc. Dost těžká kombinace..... A obávám se, že volby levice fakt vyhraje a komunisté dále reálně koaličně posílí, byť procentně slábnou. No nic, stane se, co má stát a kéž bych se mýlil... Pěkný den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechejme se překvapit :-) Ale byl jsem u emisí českých eurobondů a pravidělně se potkával se zahraničními investory - a pro většinu jsou české politické hrátky pod jejich rozlišovací schopností. Zajímají je čísla a strategie do budoucna, navíc ČR vždycky měla a mít bude mnohem lepší zvuk než ostatní země Visegrádu. To se může samozřejmě změnit, pokud by se z ostatních tří zemí Visegrádu stali zapálení reformátoři, ale to myslím při sociální tradici celého regionu nehrozí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Viděl jsem různé studie, obvykle podíl šedé ekonomiky odhadovaly na několik procent HDP. A přitom by stačilo pár jednoduchách opatření typu důrazných kontrol pracovních povolení a pracovních podmínek na stavbách nebo v supermarketech a slušná část šedé ekonomiky by zmizela. Ale měla by k tomu být i pozitivní motivace nízkopříjmových skupin k tomu, aby skutečně pracovali - nízké zdanění, poměrně výrazný rozdíl mezi sociálními dávkami a minimální mzdou a podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, máte samozřejmě pravdu, ale... Potkal jsem dost českých politiků a téměř nikdo reálně nechtěl v dobrých dobách šetřit. Dokud totiž věci běží dobře, všichni vnímají omezování jako zbytečné, mimo jiné i proto, že myšlenkový horizont je vždy omezen jen dalšími volbami (bez ohledu na verbální proklamace).Pokud se podíváte na Slovensko před pár lety nebo na Maďarsko dnes, tak je to stejný příklad - v dobrých dobách se utrácelo a problém se začal řešit až ve chvíli, kdy byl stát těsně před krachem...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebyl bych tak "klidný", že situace, kdy investoři začnou odmítat kupovat státní dluhopisy, je až tak moc daleko. Bohužel neseme přece jen status někdejší komunistické země, dokázali jsme reálně světu, že nemáme problém udělat ze sebe blbce (když nakonec volby stejně budou v řádném období......), ukázali jsme, že politická kultura je u nás mizerná.Pro svět nejsme vyspělá země stižená "jen" nárůstem veřejného dluhu, máme k tomu i nálepku viz výše. Nemáme termín přijetí Eura a prezident je euroskeptik a černá ovce (to nehodnotím, jen konstatuji, jak to někteří vnímají). Dokázali jsme, že po svržení vlády běhěm předsednictví EU máme ústavní problém návazně vykonat volby. Tedy pro vyspělejší svět jakýsi uzlíček zmatku. To může hranice zlomu důvěry investorů posouvat dost níž oproti zemi, kde je dluh možná i vyšší, nicméně se tam nekoná ta "nadstavba" ;jako u nás.A v momentě, kdy je řeč o rozpočtovém balíčku a špatném řešení mezi ještě horšími, tak ukážeme investorům, že i tak se porcuje medvěd a přihodí se pár kapek na misku vyššího dluhu. Že nás evropští papaláši nebudou moc kousat, protože to jinde hoří víc+hledí si spíš, jak si vyřvat zvýšení platu a navýšit byrokracii s asistenty, bych taky pro nás neviděl jako terno, poněvadž potřebujeme bič. Navíc pokud ve volbách zvítězí levice, díky zdecimované pravici, tak to vyšle další signál investorům.... Neříkám, že zlom důvěry je za dveřmi, ale ani bych ho neviděl až tak daleko.

Nahlásit

-
0
+

Pěkný článek. Jen ta rovná přijmová daň je něco, na co by se sahat nemělo. A když stupńovitou progresi, tak mírnou, ne 60 % od určité výše, jak navrhuje ČSSD. Nikdo není schopen říct, jak by se výběr daní zvýšil. Ekonomické subjekty by se snažili dani vyhnout, vedlo by to nárůstu šedé ekonomiky. To mě vede k otázce: Jak velký podíl šedá ekonomika v ČR má?

Nahlásit

-
0
+

Mýtus třetí - Je to můj subjektivní názor, ale domnívám se, že v době krize by nebylo moudré zvyšovat daně či snižovat státní výdaje všeobecně. Daně jsou jenom opakem státních výdajů a dle mého názoru je nutné v době krize do ekonomiky peníze spíše nalít a ne je z ní ubrat, ať už formou zvýšení daní či snížení výdajů. Pokud by se zvýšily daně, hlavně DPPO + soc. poj, mohlo by padnout pár podniků, címž by se zvýšila nezaměstnanost a znamenalo by to pro stát jen další ztrátu výnosu daně DPPO a další výdaje na podporu v nezaměstnanosti,možná také částečné snížení spotřeby, zhruba řečeno. Pokud stát chytře zvýší sociální výdaje, může efektivně zvýšit konečnou spotřebu a to je další stitul pro pomoc ekonomice. Souhlasím s vámi, že je možnost daně zvyšovat a snižovat výdaje, ale v době konjuktury, rozhodně ne v krizi. Stát si měl v tlustých letech našetřit na tyto "investiční náklady" v době krize. Momentálně na tyto zásahy není dobrá doba, pokud by se provedly, jen by trvání krize prodloužily.

Nahlásit

-
0
+