Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Islandská finanční sága

9. 1. 2010
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

nikdy na tom nebudem jako island nebo řecko.jednoduše,mi narozdíl odnich umíme dělat a máme průmysl,oni nemají nic jen moře.o řekách ani nemluvim,ty sou líní jak vši.ty blbosti co se povídaj o zadlužení to sou povídačky ze zhora jen pro obyčejný lidi aby měli starosti apapaláši si mohli v klidu cpát kapsy prachama.česká republika je dobrá.rozhodně bych nechtěl žít v anglii,nebo v belgiji,ty sou zadlužený jak blázni mi né čau.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také mi přijdou bankéři jako ti nejkovanější socialisté.Jsem toho názoru, pokud bankovnictví nebude jako běžné podnikání a peníze nebudou jako jakákoli jiná komodita podléhat konkurenci, tak se podobné události jako na Islandu nebo v Řecku budou opakovat stále znovu dokola.Doporučuji k přečtení knihu Cesta do otroctví, autor Friedrich August Hayek

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Finanční katastrofa Islandu je dílem chybné měnové politiky a důsledkem hazardních praktik tamních komerčních bankéřů. Nicméně zodpovědnost padá na celý národ." - Hm tak pokud je za to zodpovědný celý národ, tak to by mne zajímalo co konkrétně udělal národ špatně? Měl snad celý národ sledovat detailně praktiky bankéřů? To snad ne. Jak měl uvědomělý jedinec národa konkrétně ovlivňovat měnovou politiku? Pár nenasytných bankéřů poslalo Island do obrovských problémů a předpokládám, že za to ani nijak nebyli potrestáni (ani nikdo jiný) a teď za to má převzít zodpovědnost celý národ a doufat, že příště se to nebude opakovat? To je zvláštní logika.

Nahlásit

-
0
+

Ta základní učebnice zřejmě předpokládá zřejmě izolovanou ekonomiku, nicht wahr?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Island to nebude mít jednoduché v každém případě. Vláda se nepřímo vyvlekla z odpovědnosti vůči zahraničním závazkům vyhlášením referenda, nicméně tím si docela zavařili neboť v případě neodškodnění závazků vůči Britům má téměř nulovou šanci na přijetí do EU. Britové už vycenili zuby "svou" aplikací protiteroristického zákona na islandská aktiva. Předpokládám, že Island nebude mít jinou možnost než odškodnění vyplatit, neboť v opačném případě by to bylo Pyrrhovo vítězství pro celý ostrov.

Nahlásit

-
0
+

Takhle jednoduse to nefunguje, jak prave vysvetluje Kohout. V ucebnici chyba neni, chybou obecne je v nerespektovani toho, ze modely popisuji realitu zjednodusene, tudiz se nesmi jejich vyvody chapat doslovne a brat vzdy za 100%.Bohuzel drtiva vetsina lidi je tak chape a pak jsou prekvapeni, ze modely zkratka nejsou schopny zachytit vse. A misto toho, aby vinili sebe za nepochopeni principu modelovani, vini modely a jejich tvurce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No s naším zadlužením je to zatím 1/3 dluhu oproti dluhu Islanďana... Lidi dělejme něco nebo skončíme jako oni, máme k tomu velmi dobře nakročeno.

Nahlásit

-
0
+

Jsem vážně jediný, komu připadá cosi shnilého v systému, který si sice říká kapitalistický, ale v němž za podnikání bank nenese zodpovědnost jejich management a akcionáři, ale občan, jehož jedinou vinou bylo, že žil na území stejného státu, jako dotyčné banky?

Nahlásit

-
0
+

"Základní učebnice ekonomie praví, že na inflační tlaky má centrální banka reagovat zvýšením úrokových sazeb."Takze v ucebnici je chyba, ano?

Nahlásit

-
0
+