Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česko mezi Islandem a Řeckem

9. 1. 2010
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Buď platí v dolarech, jak jsem uvedl (a český rezident si dolary za koruny smění sám), nebo v korunách. Američan si tedy na měnovém trhu svou měnu zkonvertuje za koruny a posléze ty koruny odešle do ČR. Nemá tedy stejné množství peněz, ale méně a Čech více. V ekonomice je tedy více korun, což bude tlačit na růst cen.Pokud má země plovoucí kurz měny, bude v dalším období koruna dražší a inflační tlaky budou ustávat. (zastaví se příliv kapitálu, vyšší sklon k importu, nižší export)Pokud má fixní kurz, CB zvýší množství devizových rezerv (stáhne dolary) a současně k tomu provede sterilizaci v podobě stažení přebytečné bankovní likvidity, protože mezibankovní úrokové sazby nesmí určovat přebytková likvidita. Neroste sice množství peněz v oběhu (roste množství devizových rezerv CB), ale příliv kapitálu, ani export se nezastaví a to má za následek další a další intervence. Ekonomika se vyrovnává přes cenovou hladinu, protože agregátní poptávka pořád roste. V 90. letech příklad ČNB, která naakumovala množství dev. rezerv a s posílením koruny v následujících letech realizovala vysoké ztráty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dakujem za odpovede.Nerozumiem vsak stale tomu narastu objemu. Ak chce American kupit nieco v CR, na menovom trhu musi predat dolare a kupit koruny. Takze cesky rezident ma viac dolarov, a ekvivalentne menej korun, tak preto nerozumiem ako dojde k rastu objemu.Rozumiem, ze takymito transakciami moze dojst k posilovaniu koruny oproti dolaru, pretoze na kazdu CR transakciu musi American predat dolare a kupit koruny, cim ale len zvysuje cenu koruny.A to mi nesedi s tym, ze prilevv cudzej meny sposobuje inflaciu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Peněžní zásoba v dané zemi je závislá na přílivu a odlivu kapitálu. Např. peněžní zásoba v USA (zemi investora) se sníží a naopak peněžní zásoba v ČR se zvýší. Když Američan koupí v ČR nemovitost, ubudou mu z účtu jeho banky peníze, které se přesunou na NOSTRO účet české banky u banky americké a zároveň na běžný účet českého prodejce nemovitosti. Českému rezidentovi vzrostly cizoměnové vklady, které jsou součástí peněžního agregátu M2.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem žádný makroekonom, ale každá zahraniční investice znamená zároveň nákup domácí měny, tedy za předpokladu ceteris paribus i nárůst objemu domácí měny v ekonomice. Větší množství peněz v ekonomice způsobuje inflační tlaky - minimálně tedy podle kvantitativní teorie peněz. Nejde samozřejmě jen o jednu zahraniční investici, ale bilanci celého finančního účtu platební bilance.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohli by ste prosim blizsie vysvetlit ako prilev zahranicneho kapitalu sposobuje inflaciu?Ako zahranicny kapital sposobi narast objemu domacej meny?Dakujem.

Nahlásit

-
0
+