Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Japonsko: doken kokka, dluhy a inflace

13. 1. 2010
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

...a snaží se rozhodování o výdajích přesunout z rukou úředníků ministerstev do rukou politiků - sebe a ministrů. Viděl bych to na něco připomínající pomalou, nekončící agónii s překvapením na konci :)

Nahlásit

-
0
+

Díky za pozitivní komentář i otázky. Pokusím se je stručně zodpovědět.Spíš než o “fatální míru korupce” se jedná o systém, který n2jakou dobu fungoval, ale zdegeneroval, respektive který nebyl změněn i když došlo ke změnám v Japonsku a okolo něj. A ano, je to vysvětlení, které preferuji. Gavan McCormack není jediný, kdo by o koluzi mezi politiky a podnikateli ve stavebnictví psal:Brian Woodall, Japan under Construction: Corruption, Politics, and Public Works, (University of California Press 1996)O něco aktuálnější je Jeffrey Broadbent, The institutional roots of the Japanese construction statewww.asienkunde.de/article s/combroadbent84.pdf-Za přečtění stojí i článek Taggarta Murphyho East Asia’s Dollars, Ii když se tématicky týká převážně něčeho jiného.- Manipulace se statistikami, resp. se složením spotřebního košeČerpal jsem z článku Garyho Dorsche Japan''s Fuzzy Math and European Scare Tactics (třeba zde http://www.safehaven.com/article-5790.htm), změnu metodologie popisuje i John H. Makin v A Case for Inflation Targets in the United States and Japan (http://www.aei.org/outlook/24 948).Pokud Vás makro opravdu baví, podívejte se třeba na studii NBER http://www.nber.org/papers/w13255 nebo How bad is deflation in Japan? http://www.voxeu.org/index.php?q=node/624- Jaky je Vas pocit, v co to v Japonsku vyusti?Myslím, že Hatoyama může leccos změnit. Jeho návrh rozpočtu pro rok 2010 snížil výdaje na veřejné stavby o téměř 20 %..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono je to spíš naopak, člověk reaguje,když není spokojen. Takže co kdybychom to udělali naopak, budeme psát jen ty negativní názory a Vy si to pak porovnáte oproti těm ostatním, kteří si to přečetli a byli spokojeni. A hned uvidíte, jak se daný článek líbil. Případně můžete počet čtenářů zveřejňovat, aby si obrázek udělal každý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě dodám, že o to víc potěší každá pochvala od čtenářů pod článkem. Motivuje k dalšímu investování energie do podobně kvalitních článků! Takže pokud se líbí, chvalte a chvalte :) Nic tím nezkazíte. Pokud ne - kritika je jasná!

Nahlásit

-
0
+

Také mi bylo líto, ze se pod tímhle skvělým článkem nediskutovalo. Předpovědět, jestli se pod některým z článku diskuze rozproudi, nebo ne, je téměř nemožné. Platí tady jen jedno osvědčené pravidlo. Je jedno jak je článek kvalitní, stačí když je kontroverzní. Bohužel. Vysledovat odezvu ale možné je. Minimálně podle počtu přečtení toho kterého článku a také stránek na něj přímo odkazujících.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tou nepřímou úměrou nesouhlasím, naopak, nejzajímavější články mají velkmi živou diskuzi. U tohoto článku byste měl vzít do úvahy, že se jedná o reakci na jiný, živě diskutovaný, článek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vazeny pane Vodrazko,dekuji za Vas clanek, opakovane si jej v poslednich dnech procitam. Mam k nemu tyto dotazy:- Je zde uvedena logicky pusobici argumentace o fatalni mire korupce podlozena dostatecne? (Tzn., zda teto konstrukci na zaklade prostudovanych zdroju verite hodne, ci zda hrozi riziko, ze se muze jednat o "extremni" nazor z jedineho zdroje. Asi jste cerpal nejen z McCormaca, ten je z 2001...)- Manipulace se statistikami tykajici se nejen inflace, zmeny slozeni spotrebniho kose atd jsou mimoradna temata, ktera by si zaslouzila samostatny clanek. Je to super atraktivni material pro nekoho odvazneho na doktorandsky vyzkum. Z jakeho typu zdroju jste cerpal tvrzeni uvedene v zaveru clanku?- Jaky je Vas pocit, v co to v Japonsku vyusti ve strednedobem ci dlouhodobem horizontu? Moznosti je asi omezeny pocet (statni bankrot, devalvace, velka menova reforma, pomala nekoncici agonie se systemovym otresem na konci, snizeni dluhu diky dobre kondici ekonomiky, znehodnoceni dluhu hyperinflaci, uplne jina moznost...)Jeste jednou moc diky za clanek. + Nekdy mam pocit, ze plati neprima umera: Cim zajimavejsi clanek/tema, tim chudsi ohlas a diskuze.

Nahlásit

-
0
+