Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stát: „Pijte, utrácejte, ale hlavně nepracujte!“

12. 2. 2010
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Krasny clanek, musim ovsem opnovat s mnohem vyssim zdanenim dosahujiciho 50%. Kapitalismus byl vzdy zalozen na spotrebe jako nejdokonalejsi system se mi zda byt svycarsky, kde obycejny clovek zamestnan ve fabrice (3400fr x15000kc odvede 10% dani ze mzdy a sam si zaplati zdravotni pojisteni 150-350fr, socialni plati zamestnavatel. Dph 7,6% a snad 13,6 (ted si nejsem jist presne) pri vyssich vyplatach se plati 15% atd. Potom ziskava stat penize ze zdanene spotreby. To je krasna predstava, na zapad od ceskych hranic realita. Ovsem vime to vsichni, odkud by se potom platily dluhy a tunelovalo ze? Bohuzel ta hranice je prilis krehka a dnes se mnoha lidem nevyplaci ani vstavat do te prace pri zvysenych nakladech na svoji spotrebu (jizdne, vice stravy, ztrata volneho casu, pracovni vybava atd.) Takze ta struna uz je davno pretrhnuta a nyni doopravdy produktivni cast obyvatelsva 3,7 mio je ta cast lidi jenz je nucena do prace chodit(rodina, hypoteka, dluhy). Kam az to dojde?

Nahlásit

-
0
+

Potenciální investor sem jde především proto, že je tady proti Evropě stále ještě levná pracovní síla i s tvým vysokým zdaněním.Zaměstnavatelstejně pořád dost vydělá na každém p=racovníkovi. Jinak už by dávno všichni přešli na švarcsystém.

Nahlásit

-
0
+

Daňové zatížení je cca 51%!Superhr. 26800, hrubá 20000, čistá 15850.A teď z těch 15850 čistého začnemě žít/utrácet.(položka-cena Kc-dan %-dan v Kc)jidlo-3000-10-300Služby,kni hy-2000-10-200ostatni(bydleni, energie,tel,doprava,...na 20%dph)-7850-20-1570Pohonne hm-1000-20aSpotr-767sporeni-20 00-0-0(nakoci 0 nebo 15% dan z uroku)tj. další daně ve výši cca 2837 Kč, z čistého mi zbyde 13013Kč a to je 51% z Superhr.m. !! I když už jde o spotřebu, naonec to skončí v st.kase. Jak to vidíte p.Kohoute ?

Nahlásit

-
0
+

píšete :"A co takhle snížit zdanění práce a nezvyšovat DPH"- Ale ja s tym ABSOLUTNE suhlasím. Ovšem, sam autor okomentoval svoje údaje slovami :"Co tato čísla znamenají: když budete chtít vytvořit pracovní místo pro kvalifikovaného zaměstnance, stát vás potrestá více, než když budete utrácet za luxus a od rána do večera se nalévat pivem."Pan Kohout jednoducho zistil, že stat motivuje ludí k pitiu piva nižšími spotrebnými danami, ale tresta PRÁCU vysokým zdanením príjmu.Očakavať od statu CELKOVÉ zníženie daní, to sa neodvažuje ani on. Je realista, vie, že dane budu iba stupať. A voliči, napodiv, s tým suhlasia.

Nahlásit

-
0
+

A co takhle snížit zdanění práce a nezvyšovat DPH (a samozřejmě snížit státní výdaje)? Takhle ten článek byl pravděpodobně myšlen. Vy na to pořád koukáte z jiné strany.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokial by sa zdanenie práce aj CELKOM zrušilo, a tato daň by sa presunula do DPH, tak pri výrazne zvýšenej DPH by zamestnanci požadovali výrazne vyššiu "hrubú mzdu" . Takže z pohladu investora by sa to vyrovnalo.Ak by sa zaviedla DPH napríklad 80% , zamestnanci by požadovali zvýšenie hrubej mzdy aspoň 4-násobné. Inak sa im neoplatí pracovať.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslel som to inak : Pri zdaňovaní práce je možné použiť progresívne zdanenie, ktoré je "socialne" . Dane typu DPH a spotrebné dane su neutrálne vzhľadom na socialny status platiteľa, kupujúceho.Pri zrušení dane z príjmu a ponechaní jedine DPH by boli všetci občania zdanený rovnakým percentom. A bez možnosti odpočítatelnej popložky. A toto sa , žiaľ, považuje za nesocialne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc hezký článek. Kdyby se dal tento příspěvek zkrátit do jedné věty, vyvěsil bych ho hnedka vedle billboardů s panem Paroubkem "bojuji za vaše důchody" :)

Nahlásit

-
0
+

Co je solidárního na tom, že práce, která vytváří hodnoty, je zdaněna více než pivo nebo luxusní zboží?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Závěr není nekorektní, protože není z pohledu občana, kterého opravdu zajímá jen celkové zdanění, ale z pohledu investora, který se rozhoduje, kde investuje své peníze. A zjistí, že v ČR se mu to nevyplatí, protože práce je neúměrně zdaněná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout píše (citujem velmi skrátene ):"zdanenie príjmu je velmi, nespravodlivo, vysokézdanenie spotreby je nízke"Toto rozdelenie daní do dvoch koloniek je velmi logické, a je silne "socialne, solidárne" odôvodnené. Zdanenie PRÍJMOV je tzv. "solidárne, socialne", avšak zdanenie spotreby (DPH, spotr.dane) je "nehumánne" ;,"neludské" , pretože velkosť zdanenia je nezávislá od príjmov platiteľa tejto dan.STÁT sa rád chová solidárne, pokial tu "solidaritu&quo t;zaplatia iní ludia, nie politici.

Nahlásit

-
0
+

Članok je perfektný v tom, že dáva na známosť aj laikom, aké obrovské je zdanenie. Výsledný záver, podla ktorého je "nespravodlivo& quot;vysoko zdanená "práca" oproti zdaneniu "spotreby" , je nekorektný. Z pohladu plátcu daní je prakticky irelevantné, či ma štat zdaní už vo sfére príjmu, alebo mi následne viac zdaní spotrebu formou vysokej DPH a spotrebných daní.Rozhodujuce je CELKOVÉ zdanenie. Teda daň z príjmu, odvody, DPH, spotr.dane.

Nahlásit

-
0
+