Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak dostat polskou matku do práce?

24. 2. 2010
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V mnohém máte jistě pravdu. Je otázkou zda by si dnes mohla rodina z jednoho průměrného platu dopřát standard 50. let nebo ne. Myslím si, že by mohla. Další otázkou je, jaký by byl standard pokud by bylo od 50. let až dodnes běžné, že rodina žije jen z jednoho příjmu. Odpověď na tuto otázku se ale těžko někdy dozvíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velice dekuji za ochotu. O tom realnem zhorseni financni situace po zamestnani druheho z manzelu jsem jiz nekde cetl a docela tomu verim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no ja sa obavam, ze to je aj tym, ze vtedajsi zivotny standard bol podstatne nizsi ako je teraz a naroky boli inde.....kablovka, internet, mobily, uz len tato polozka, ktora este pred par rokmi neexistovala nie je v rodinnom sucte mala....kupelna sa presadila v americkych domoch tusim v 50. rokoch (v masovom meritku a ako normalna vec), vacsinou sa kurilo drevom a uhlim, preto aj obytne plochy boli podstatne mensie (samozrejme nehovorim o teplych oblastiach), lekari boli drahi, takze sa tam chodilo az v skutocne drahych pripadoch a zasa objektivne treba povedat, ze vela ludi uz v styridsiatke boli "stari" ( v zmysle opotrebovani), na dovolenku sa chodievalo na pole a restauracia bola luxus....keby clovek zil ako vtedy, tak by urcite spotreboval toho podstatne menej (uz len preto ze o jednu hypoteku by sa delilo viac rodin:-), ale ci by to teraz vobec vydrzal bez rozvodu a normalnymi detmi, dost pochybujem

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je velmi zajímavé. Již před časem mě napadlo, že dříve museli muži vydělávat více. Jinak by nebylo možné, aby většina rodin mohla žít z jednoho příjmu (dnes si toto může dovolik málokterá rodina). Nicméně neměl jsem pro tuto domněnku žádné podklady. Částečně to samozřejmě bylo i tím, že dnes lidé "potřebují" ;k životu mnohem více věcí a služeb..U nás může být závislost na dvou příjmech dána i dědictvím minulého režimu. Soudruzi tenkrát vymysleli, že ženy dostanou do práce tím, že uměle sníží platy na takovou úroveň aby rodina nemohla z jednoho příjmu vyžít. A to se dodnes víceméně nezměnilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Překvapuje mě, jak zásadně rozdílné mohou být vlastní zkušenosti a to, co se veřejně publikuje. Mám pocit, že autor článku vychází z nějakých údajů platných pro východní zemědělskou část Polska. Já žiju v Českém Těšíně, manžel je Polák. Naprosto všechny moje známé Polky, které v posledních 2 letech porodily dítě, pracují. Já osobně jsem dlouho řešila způsob, jak spojit práci překladatelky a matky tří dětí, z toho nejmladší 20 měsíců. Řešení jsem našla právě až v sousedním Polsku, kde mi bez problémů vzali dítě do privátních jeslí - možnost byla také ve státních jeslích, ale zvolila jsem dražší, ale kvalitnější variantu. To, že žena v Polsku pracuje, se chápe jako ekonomická nutnost a nikdo se na takovou ženu nedívá zpatra. Naopak v České republice jsem se musela vyrovnat se zavržením a odsouzením za to, že své dítě svěřuji do instituce. Přijde mi, že tento článek je velmi neobjektivní a nevyvážený.

Nahlásit

-
0
+

Dobý den, s Vaším názorem nemohu souhlasit. Jsem matkou tří dětí, živím se jako překladatelka a moje nejmladší dítě navštěvuje jesle. Moje dcerka se vyloženě do jesliček těší, oproti svým vrstevníkům je popředu, protože má mnohem více stimulů, další zajímavé prostředí. Je samostatná, není bázlivá jako jiné děti. I já jsem se před tímto krokem bála, že jí tím ublížím, ale realita je naprosto opačná. Je pravda, že se jedná o privátní minijesle, kde jsou dvě pečovatelky na cca 5 dětí. To může hrát roli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kontroverzni sice mozna jsou, ale nejspis proto, ze vliv jesli na pozdeji vyvoj ditete neni psychologum prilis dobre znam. V prekvapujicim mnozstvi studii v poslednich letech se ukazuje, ze dost mozna jesle (resp. odtrzeni ditete od matky a starani se o nej nekym jinym jiz v utlem veku) nema na kognitivni ani emocionalni vyvoj ditete zadny vliv. Viz napriklad http://www.ahealthymind.org/ans/library/Houston05_Mothers%27%20Time.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokusim se to rict co nejstrucneji, doufam ale, ze to bude srozumitelne. Warren tam ukazuje (dneska je spise znama diky tomu, ze dohlizi na miliardy TARPu), ze od 70. let v USA - coz je doba, kdyz zacly pracovat zeny - muzi pracujici na plny uvazek vydelavaji po prepocteni na inflaci mene (~$800 p.a.) nez tehdy, ale rodinny prijem je vyssi (protoze najednou maji rodiny dva prijmy). Dale se tam zabyva tim, ze veci denni spotreby vyrazne zlevnily - obleceni, elektronika, jidlo a podobne, jenze zakladni veci naopak vyrazne zdrazily - hypoteky, doprava (protoze se najednou dopravuji i zeny, potrebuji rodiny dve auta + naklady na jejich obsluhu), pece o deti (za kterou tehdy neplatily nic, protoze zeny zustavaly doma) a podobne. To usti nakonec v to, ze i pres vetsi prijem celkovy (v absolutni hodnote) maji mene volnych penez (pote co zaplati nezbytne veci). V cem ale vidi nejvetsi problem - v tom, ze tim, ze zacli pracovat oba dospeli, zmizela ''zachranna sit'', tj. kdyz v 70. letech muz onemocnel a nemohl do prace, zustal doma a zena sla do prace misto nej; nevydelavala sice tolik, ale vydelavala dost na to, aby pokryla hypoteku a zakladni zivotni potreby, nez se muz uzdravil. Dnes pri vypadku jendoho prijmu v zasade lide nemaji sanci takovou situaci ustat. Dale tam pak ukazuje to, ze lide driv setrili (tusim kolem desetiny sveho platu), zatimco dnes se zadluzuji a dalsi veci, ale ty nejsou pro to, co jsem se snazil zde rict, az tak dulezite.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, školky doporučují, ale nikoliv jesle. V podstatě do tří let by dítě mělo být doma a od tří let - alespoň občas - trávit den se svými vrstevníky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Školky naopak doporučují. Jenže....pokud nesplníte mnoho kritérií, můžete dát dítě tak maximálně do soukromé školky (v Praze začínají ceny na 10 tis./měs. bez stravy).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To nevím, já psal o "podpoře jeslí". A ta je kontroverzní právě tím, že je psychologové nedoporučují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohl bych poprosit o strucne shrnuti v Cestine pro neanglictinare?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

kontroverzní? kontraproduktivní? Jak mohou být jesle kontroverzní?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zneklidňující Polsko, řekl bych. Jsou chudí a je jich hodně. Praha je pátý nejbohatší region v EU, proto tu máme tolik Poláků. Druží se tu, chlastají... no prostě radost.Ale to je jedno. Přijde mi tristní, že většina z těch Poláků pracujících v Praze, co znám je single (Věk od 25ti do 25ti). V Polsku tak vzniká přebytek chudých žen.A jen tak mimochodem: tradice je tradice.S pozdravemJožin z Bažin

Nahlásit

-
0
+

To lze napriklad zaridit tim, ze se podstatne vice rozsiri prace na castecny uvazek.. Tedy fakt, ze dite pujde dvakrat tydne do jesli na 6-8 hodin, z neho budouciho teroristu neudela.Take to predpoklada, ze ceska predskolni zarizeni opravdu budou fungovat k tomu, k cemu jsou urcena, tedy peci o deti pracujicich rodicu. V soucasne dobe staci ryma u ditete k tomu, aby rodic mel v zamestnani problem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle psychologů by děti do tří let měly zůstávat doma. Jesle jsou socialistický vynález a jejich podpora je přinejmenším kontroverzní, pravděpodobně i kontraproduktivní.

Nahlásit

-
0
+

Ze to pomuze vlade je bez debat, zda to pomuze individualnim rodinam je jiz ovsem mene jasne. Doporucuji nasledujici (byt dlouhe) video o efektu zamestnanosti zen v US: http://www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A

Nahlásit

-
0
+