Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak vznikl europrůšvih?

2. 3. 2010
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

On ten priklad Florida vs. Spanelsko poukazuje na to, ze EMU neni optimalni menovou oblasti, ze snadna pohyblivost vyrobnich faktoru je chimerou. USA mluvi cele anglicky (jih jeste spanelsky), v EU je omezena mobilita pracovni sily prave jazykovou rozdrobenosti, proto se pracovnici neprelevaji tak snadno jako v USA a proto neni Euro vhodnou menou.Chybou ovsem je z tohohle vyvozovat, ze EU potrebuje politickou unii, tou se opravdu flexibilita vyrobnich faktoru nezlepsi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně ty Krugmanovy argumenty připadají postavené na vodě. Opravte mne, jestli se mýlím."Florida, která mimo jiné mohla volně přitahovat pracující z okolních států a udržovat tak nízké náklady práce, nikdy nic podobného španělské relativní inflaci nezažila"Vždycky jsem si myslel, že volný pohyb pracovních sil je nezávislý jak na euru, tak na míře evropské integrace."Španělsko by v krizi získalo automaticky velkou podporu"...jinými slovy by následky krize rozprostřelo na celou EU. Krugman zřejmě předpokládá, že to EU "nějak ustojí". Zajímavé je, přelévání chyb na jiné státy Krugman hned o kousek dále kritizuje, na příkladu Řecka.

Nahlásit

-
0
+

Ano, USA jsou na tom zatím mnohem lépe než většina států Evropy. Nejspíše měl Krugman na mysli, že je lepší nechat rozpočet schodkový do doby, než se vzpamatuje ekonomika a teprve potom škrtat. Rozhodně to neznamená, že by se USA měly pořád zadlužovat..Flexibilní měnou je zřejmě myšlena možnost cílené devalvace měny v období krize, která by vykompenzovala část problémů. A tuto možnost Řekové nemají. Například ČR vlastní měna a její oslabení velmi pomohly..Zlato není flexibilní a protože není vhodné v období krize. Naopak v období růstu brzdí měnovou expanzi. Takže zlato není zlé, jen je jiné. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jasně že je zlato zlou menou. Proto taky moderní ekonomika musela přejít na jiný systém, a to právě kvůli chybějící flexibilitě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Krugman piše :"vzniká dojem, že se jedná výlučně o marnotratnost vlád. Ten pak povzbuzuje tvrzení našich (amerických, pozn. redakce) rozpočtových jestřábů, kteří chtějí prudce snížit vládní výdaje navzdory obrovské nezaměstnanosti a dávají Řecko za příklad toho, co nás čeká, pokud tak neučiníme."- Co chce Krugma povedať ??? Že to amerike nehrozí ? Važne si to myslí ? Tak potom je na tom USA velmi dobre !------------------------quot;Hlavní příčinou krize není deficitní financování, ale nedostatečná flexibilita eura."- Co to znamená ? Co je to "flexibilita eura " ?Tisice rokov bolo jedinou menou ZLATO. Zlato NEBOLO flexibilné, a dobre fungovalo tisice rokov. Je aj zlato "zlou menou" ?

Nahlásit

-
0
+

Řekové pomocí finančních derivátů snižovali své aktuální úrokové náklady a tedy celkové saldo státního rozpočtu. Konkrétně šlo o měnové swapy, do kterých byl zabudován implicitní úvěr, který se splatí samozřejmě i s úroky při spaltnosti swapu. Dlouho si toho nikdo nevšiml:) Odhaduje se, že poměr dluhu/GDP z roku 2001 mohl být až 107 %, namísto ve skutečnosti vykázaných 104,9 %, podle Financial Times.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Více takových článků. Co mě fakt dostalo, tak "kreativní statistika". Fakt super. Kdysi jsem slyšel "kreativní účetnictví", to jsem se nesmál. ale zhrozil.

Nahlásit

-
0
+