Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Inflace: Z dobrého sluhy dobrým pánem?

9. 3. 2010
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V článku zmiňujete legendu o sv. Prokopovi. Ano podle legendy je to tak, Prokop opravdu zapřáhl ďábla do pluhu. Ale ďábel se vzpouzel a nechtěl pracovat. Tak tedy Prokop silou zraku zkrotil zubra a zahřáhl ho místo ďábla. Jenže potměšilý ďábel strčil zubrovi do nozdry malého !!! ováda a zubra tím zcela vyřadil z činnosti. Prokop pak raději oral sám. Jinými slovy veškeré experimentování a cílené zásahy budou možná nějakou chvíli fungovat, ale pak se začnou vzpouzet, objeví se nečekaný problém (ovád v nozdře) a poté co uzubr obrátí pluh vzhůru nohama a poláme rádlo, se opět vrátíme k původním tržním principům. Případně zapřáhneme býka, vola či podobné hovado.

Nahlásit

-
0
+

"Z dobrého sluhy dobrým pánem?"- Komentar je celý postavený na absurdnej snahe : definovať inflaciu ako DOBRO alebo ako ZLO. Realita je principialne iná :Inflacia je DOBRÁ pre politikov, pre bankarov a pre dlžníkov.Inflacia je ZLÁ pre držitelov penazí.Inflacia je SUČASNE dobra aj zla. Ako pre koho.Nositel "nobelovej" ;ceny by toto mal chapať. Alebo on iba klame ?

Nahlásit

-
0
+

CB ciluji na narust CPI, ktery ma predstavovat inflaci, takze nelze rict, ze 2% inflacni cil dava cenovou stabilitu, protoze se jedna o cil zvysit ceny vyjadrene CPI o 2% a ceny rostou kdyz roste objem penez vice nez produktivita. To je konstatovani me znamych faktu, nikoliv polemika nebo vytka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli dobře chápu Váš příspěvek, tak je kritikou metodiky výpočtu inflace. Tohle téma zde bylo již dříve poměrně obsáhle probíráno, takže se k němu nebudu znovu vracet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je druhá otázka. Já Vám jen vysvětloval, co ten pojem znamená. Vzhledem k tomu, že při deflaci by podniky tlačily na pokles mezd, což je velmi obtížně proveditelné, tak je cenová stabilita společensky mnohem přijateknějším řešením. Lidem nevysvětlíte, že si za svůj menší plat koupí víc věcí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snad by bylo srozumitelnejsi rici, ze 2% rust produktivity by pri 2% rustu mnozstvi penez mel dat 0% inflaci. Zatimco banky cili na 1-2% inflaci, tedy 3-4% rust mnozstvi penez...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A k čemu vám pak ten růst produktivity je, když vám její potenciální přínos celý sežerou "stabilní ceny"?Ve zdravé ekonomice je naprosto normální, že růst produktivity práce je doprovázen cenovou deflací! To, že moderní ekonomové vyznávají trh jenom tam, kde se jim to zrovna hodí není žádná novinka. Smutné je pouze to, že důsledky jejich nevzdělanosti či záměrné hlouposti nesou všichni...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Při růstu produktivity práce o 2% znamená cenová stabilita 2% inflační cíl. To už jednou Pavel Kohout vysvětloval. Nevím v čem je problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale oni to dělají skrze evropskou centrální banku už dnes. Podívejte se na http://www.ecb.int/ecb/educational/html/index.cs.html a otevřte si třeba výukové materiály pro žáky ZŠ; dozvíte se, že cílem je cenová stabilita, a že cenová stabilita znamená udržovat cenovou inflaci okolo 2%, protože je to dobré... jen pevně doufám, že na školách jsou stále učitelé, kteří myslí vlastní hlavou a nemasírují své žáky takovými zjevnými propagandistickými bláboly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pocitam v nejblizsi dobe nas vlady zacnou EU nenapadne presvedcovat, ze inflace je vlastne dobra vec :)

Nahlásit

-
0
+

Souhlasim, inflace je pro me v podstate takove legalizovane okradani drzitelu penez. Docela by me zajimalo, jak by se uvadela do praxe zpet mena v kovu. Jak moc drobne mince by sly vyrobit ze zlata a stribra?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snižovat cenovou bublinu inflací mi přijde zcela nereálné. Pokud inflací rozumíme zvýšení peněžní zásoby, tak nejsme schopni žádným způsobem ovlivnit, kde budou tyto prostředky alokovány. Pravděpodobným se mi jeví naopak další nafukování bublin (ať těch současných nebo jiných). To už by větší naději na úspěch mělo direktivní určení cen (ale ani tomuto řešení nevěřím).

Nahlásit

-
0
+

Ať si ONI klidně generují inflaci nekrytých/falešných papírových peněz.Ale ať NÁM násilím nebrání se tohoto experimentu neúčastnit, ať povolí paralelní kryté měny, ať zruší zákon o jediné legální měně.Už teď mnoho lidí za příjmy, které v daném měsíci neutratí, nakupuje (mimo jiné) fyzické drahé kovy, nejčastěji ve formě Au a Ag mincí.Stačí zrušit ostudnou legislativu a obchodníci je začnou přijímat jako protihodnotu za zboží, vzniknou úložny kovů (pravé banky).Mnoho směnáren již nyní bere nejznámější zlaté uncové mince a slitky. V USA vznikl mezi obchodníky stříbrný barter.Komu se to nelíbí, samozřejmě může zůstat u státních papírků. Ale nevidím důvod, proč by stát měl bránit tomu, aby třeba v některých firmách po dohodě se zaměstnanci část mzdy byla vyplácena ve stříbrňácích.Takový americký Silver Eagle, nebo zlatý Krugerrand je daleko univerzálnější měna, než EUR či USD - platí úplně na celém světě.

Nahlásit

-
0
+