Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O diktátorské vášni pro sport

10. 3. 2010
66 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Priloha:http://blog.aktualne.c entrum.cz/blogy/pavel-kohout.p hp?itemid=9314

Nahlásit

-
0
+

tak Paja nam zase strategicky caroval, je mi hloupe ho poucovat, nejsem "ekonom", ale pouha "retardovana studentka", ale u dat byva zvykem uvadet zdroj, ne ze bych mu neverila, ale je to ucta k praci tech, co data sbirali (nehlede na odlisne metodiky ruznych zdroju).Doporucuji se podivat na data za poslednich deset let a uvidime, jak moc se lisila pravicova Sarkozyho vlada...(odpoved ponecham zvidavemu financnimu poradci:-) jako zdroj muzete pouzit Eurostat (pozor! v roce 2000 byla menena metodika vypoctu, ohlidejte zmenu metodiky v poslednich letech)Bojme se lidske hlouposti? Pavle, mam z Vas opravdu strach (!)

Nahlásit

-
0
+

No, je to mozna trosku nestandardni, asi by se nemela psat prislusnost/neprislusnost k politicke stane, misto toho by mel klientovi dat pocit jistoty v podobe vzdelani, ale vime, ze je nezavisly, na stranu se nevaze pane Agente.......NENÍ ČLENEM ŽÁDNÉ POLITICKÉ STRANY. V České republice PUBLIKUJE V ŘADĚ ODBORNÝCH MÉDIÍ, z nichž lze jmenovat Lidové noviny, MF Dnes, Hospodářské noviny, Právo, Reflex, Respekt, Střední Evropu, Finance a úvěr, Statistiku nebo internetový server Peníze. cz. Publikuje i v zahraničí: v deníku Pravda a časopise Týždeň na Slovensku a na serveru TCSDaily.com a v časopisech Orbis Journal a The American Conservative v USA.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prominte, ale ja do toho nedavam adjektivy jako mit rad nebo nemit rad. Ja jen kladu neprijemne otazky. Nehodlam tady akceptovat modly (PK&VK) nebo strasaky (Paroubek). At rozhodne trh myslenek, drsny trh bez regulaci.PK mluvi o vecech, ktere se me osobne jako obcana tykaji (reforma penzi). Mluvi z pozice odbornika. Ja se jen tazi, je-li takovy odbornik. Nic vic. Je pokladan za ekonoma. Pak se ptam proc? Chci znat jeho odbornou erudovanost. Nikde v zivotopise nevidim vzdelani ani odbornou publikacni cinnost. Z vlastni zkusenosti vim, ze se na akdemicke pude nepokryte chlubi svymi politickymi konexemi a napojenim na Jednu stranu. Dukaz: Omylem navstivena prednaska na VSE, jeho blogova "publikacni&quo t;cinnost, kde vyjasnoval sve vztahy k Jedne strane. 20 let po revoluci mi tato stranicka identifikace prijde ponekud zvlastni... opravdu zvlastni sentiment.Stale se JEN ptam, jakou ma on odnornou zkusenost? Dobre, neni ekonom. Jaky je/byl uspesny jako analytik v praxi? Jak je trzne uspesny (rozumej na financnim trhu)? Ocenuji jeho mistrovske ovladani pera, ale to je na odbornou cinnost ve vladnich komisich malo, nemyslite?Vola se tu po vlade schopnych, ale vladnou tu stale porevolucni zpolitizovane struktury. Na cem bych to ilustroval? Ti nejschopnejsi ekonomove nemaji sanci se tu verejne vyjadrovat, nebot v komisich jsou stale stejne "overene" tvare (nejen PK)... tak se pak nedivme, ze mame odliv lidskeho kapitalu tvrde nakoupenho z penez danovych poplatniku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci tady rozebírat jaká strana co udělala, to bychom se zde mohli bavit do nekonečna, politické debaty jsou nekonečné a únavné. Očividně nemáte rád Pavla Kohouta, možná by bylo fér, zveřejnit vaše celé jméno. Nezdá se mi vhodné o někom něco tvrdit a sám být v pozadí. Bohužel Vás musím brát jako pouhého provokatéra, který má mnohdy i zajímavé úvahy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zadluzovani nastartovala Klausova nepovedena bankovni revoluce. Ano, CSSD pak nezodpovedne brala, ale nedivejte se na vse skrze ideologicke bryle Pavla Kohouta. Bohuzel, system muze rozrypat i ODS, zadne extra odborniky v jejich radach moc videt neni. Opet, odlozte bryle a budte trochu kriticky, prosim.Pokud vim, tak na naplneni "bazenku" pri prechodu z prubezneho na sporici system meli poslouzit zdroje z CEZu, alespon tohle bylo planovano za B. Sobotky (mozna uz drive). Ted se ale z CEZu stal spise problem, misto narodniho bohatstvi...Jinak souhlasim, melo by se toto vice promyslet, melo by to projit verejnou odbornou diskusi a ne aby to bylo v rukach jen nekolika zainteresovanych analytiku tezicich z hrisnych poplatku. Viz Posledni Rusnokova slova na ihned, kdy jim navrhovany system neni nic jineho nez statem zaruceny prijem do jim (formalne) zastupovanych fondu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano máte pravdu, na Slovensku chybějí v průběžném systému peníze, ale ty by chyběly i tak. Možná se setkáváte s argumenty, že populace stárne, je nízká porodnost atd. to jsou bohužel pravdivé argumenty, ale nikdo se už neptá proč se kvůli nízké porodnosti nepodporují mladé rodiny, proč se nezachoval žádný zdroj, který by kompenzovat ztrátu průběžného sytému. Vše se rozkradlo a korupce nezná mezí. O Státních zakázkách škoda mluvit. Na důchody jsme měli myslet už po převratu a zajistit si do budoucna dostatečné zdroje. Bohužel zdroje se rozkradly. Už tenkrát se vědělo, že jednou na důchody nebude. Státní dluh sice nestoupal o to se postarala až ČSSD, ale i přesto jsme měli být taktičtější. Náklady spojené s důchodovou reformou nebudou na rok, ztráty se budou kompenzovat desítky let, kdy se budeme zároveň modlit, aby do systému nezačal někdo rýpat s cílem ho změnit ( ČSSD ). Pak by veškeré snažení bylo zbytečné. Bohužel něco podobného můžeme vidět na Slovenské půdě, jak tomu osobně říkám já, Kocourkov. Nastane i provizní nevyváženost, tak jako na Slovensku.Určití lidé si nahrabali tučné provize, ale jejich blaho musí někdo zaplatit.Když už si spořit na důchod, tak neplatit daně z výnosu, měl by se vymyslet dostatečně motivující program pro zaměstnavatele, kteří by z části na náš důchod přispívali. Měl by být daleko širší výběr pro investování. Majitele bychom měli být my a ne žádné půlení majetku a podobné nesmysly. Neměl by nastat nervozní konkurenční boj. Měly by se určité dotace snížit a podpořit raději důchody, sáhl bych na státní dotace u st.sp, stejně už produkt ztratil význam, ušetřilo by se ročně kolem 15miliard. Mě se to mluví, tak jednoduché to zase není, ale mělo by se vše pořádně promyslet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vidite pane Sila, uz me umite spravne titulovat:-P co rikate na nejnovejsi clanek Pavla o dluzich?

Nahlásit

-
0
+

Já Vám to nepodsouval. (-; To byla reakce na "mladou slečnu" Koncovou. U Vás mi pořád chybí definice ekonoma a čím ji PK nenaplňuje. Takhle můžeme každý používat stejná slova, ale s jiným významem. Kdybyste to přesněji vymezil, mohli bychom se snáze shodnout na tom, jak PK nazývat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ok, tak aby to nevypadalo tak negativisticky a kdyz je tady tolik priznivcu Pavla Kohouta, vyhlasuju soutez:-)...vite, jaky mysticky vyznam ma lebka na obalu knihy Pavla Kohouta? Ja to vim haha...:-)tipujte do zitra 12:00

Nahlásit

-
0
+

Pokud je zdroj, který jsem četl pravdivý, na Slovensku je možné část sociálního pojistného investovat do soukromých fondů. Což ale samozřejmě způsobuje to, že v průběžném systému chybí peníze. Jak to ale udělat aby lidé nemuseli nalézat další peníze na investice ve svých rozpočtech a zároveň nechyběly peníze v průběžném systému?.Samozřejmě bych raději investoval přes investiční společnosti, předpokládám, že mají větší zkušenosti s investováním než penzijní fondy, které mají portfolio prakticky jen z dluhopisů. Máte k tomuto nějaké bližší info? Přiznám se, že jsem pravděpodobně měl o tomto zkreslené představy (nemyslel jsem si, že by se dalo investovat jen u společností, které spravují současné penzijní fondy)..Co se týče složení komise, její složení mě docela překvapilo. Nezbývá než doufat, že své zájmy budou prosazovat co nejméně. A ani v to asi není nutné doufat - výsledky předchozí komise žádnou změnu nezpůsobily a těžko lze očekávat, že to tentokrát bude jiné (pravice těžko získá většinu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim, pocet vydanych clanku je jen proxy (toto slovo ma svuj odborny vyznam). Otazka je, jakou chybu v tomto pripade spise pripoustime - jestli I nebo II typu.Nezlobte se, ale Vas primer k lekarum je zcestny. Ja jsem nic takoveho ani nenaznacil. Lekar umi lecit, ale neni to a priori biochemik-vedec. Lekarina je remeslo, ne veda. Analytik neni ekonom! Tvrdim, ze Pavel Kohout je analytik, ne ekonom. Pak se muzeme zacit bavit, jak uspesny analytik je.BTW: S kolika odbornymi (teoretickymi) ekonomi jste se setkal?!:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odborník (v jakémkoliv oboru) se neměří počtem vydaných článků. To je jako říci, že když nemá odborné články, tak to není lékař a neumí léčit. Navíc je pochybné, zda by přípravě důchodové reformy pomohli akademičtí teoretici. Má zkušenost je spíše opačná - tito lidé mají jen malé ponětí o problémech reálného světa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale nikdo netvrdi, ze je toto odborny server. Clanky zde ctu pro uvolneni. Pro zdroj odbornych publikaci pouzivam journaly Elsevieru a spol. Ja zde ale tvrdim, ze Pavel Kohout v nicem jinem, nez na podobnych serverech nepublikuje, tzn. nevidim duvod nazyvat ho ekonomem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prave ze dobu PK pred Partners neignoruji. On publikoval v nejakych ekonomickych casopisech? On pestoval ekonomii jako vedni obor? Opakuji, byti analytikem, tj. precist Bloomberga a pak ho prepsat slovy z Vas ekonoma nedela. Mozna mam neuplne informace, proto mi je prosim doplnte. Jaka cinnost pred Partners z nej udelala ekonoma? Prosim.Samozrejme je tezke definovat, kdo je ekonom. Staroveke spravce domacnosti uz dnes zjevne nelze pouzit. Muzeme vsak urcit priznaky "byti ekonomem". Jeden z podstatnych znaku je nebat se prezentovat sve svysledky pred jinymi. Tato prezentace ma vsak mit svou formu, tj. prezentovane vysledky maji byt, v idealnim pripade falzifikovatelne. Obecne se timto rozumi publikovani v impaktovanych casopisech. Pavel Kohout nic takoveho nedela. Neni vsak dulezite kde pise, ale jestli ma jeho vystup nejakou kritickou oponenturu, tj. jestli jeho vystup neni jen opisovani(preklad) cizich nazoru, jestli jeho prace je opravdu originalni. Podstata impaktovanych casopisu je prave v tomto, v existenci kritiky, kritiky postavene na stejne urovni, coz jakekoli komenty pod clanky, jako jsou tyto, nemohou splnovat. Pavel Kohout v nicem takovem nepublikuje. Proc? Boji se snad kritiky, ktera dostane rovne postaveni?Otazka je, jestli PK vubec cte vystupy, ktere takovouto kritikou prosli?!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě nedávno jsem nemohl pochopit, proč se tlačí do české rep. PF Aegon, trh byl už tehdy pomalu rozebraný. Přesto se penzijní fond díky vysokým provizím a taky díky spolupráci se ZFP, dokázal prosadit. Teď se jakože oprašuje starý návrh důchodové reformy a v čele oprašovačů je p.Bezděk, ředitel PF Aegon. Ve mě to osobně vyvolává smíšené pocity. O všem bylo rozhodnuto už mnohem dříve než si myslíme. Jenomže se nepočítalo s tím, že nastanou určité problémy, které zpomalí podnikatelský záměr. ZFP prezentuje důchodovou reformu již několik let a motivuje své spolupracovníky. Dnes je ZFP podílníkem Aegonu. Pro koho si myslíte, že budou kopat? Bohužel určití lidé netuší, že není všechno zlato co se třpytí. Osobně si myslím, že je to všechno fraška. Rozhodnuto bylo už dávno, jen se čekalo až bude další příležitost důchodovou reformu prosadit. Reforma je nutná, to víme přece všichni, ale je otázka, jak bude drahá? Přitom stačí pozměnit pár kosmetických závad a je po vysokých nákladech. Jenomže kdo chce prosadit levnou důchodovou reformu? Zatím to vypadá, že nikdo a opravdu se pouze oprašuje. Tutlá se a tutlá, jen ať se miliardy točí.

Nahlásit

-
0
+

Myslela jsem odborny clanek (nejlepe s oponenturou) v impaktovanem vedeckem casopise neni pane Vlnas popularne naucna kniha pavla Kohouta s lebkou pro verejnost a oddechove clanky na netovych strankach, znova se tedy durazne ptam, ma Pavel Kohout nejaky odborny clanek z financni ekonomie, ktery ho kvalifikuje na cloveka, ktery vzdelava financni poradce, resp. zvysuje kvalitu financniho poradenstvi v CR a dava mu legitimitu byt v NERVU ci expertni skupine pro penzijni reformu? Pokud nema, nejsem si sama jista, je to naprosto tristni, Ceska republika ma spoustu mladych vzdelanych ekonomu (at jiz ze CERGE, FSV IES, zahrancnich Uni, kteri nedostali prostor, jak moc je to dane lobbingem techto soukromych spolecnosti viz. pripominky Agenta Coopera nebo necinnosti akademie nevim, ale je to velka skoda a na vysledku se to jiste projevi.

Nahlásit

-
0
+

Co takhle si otevřít nějakou jeho knihu? Odborné texty (jakkoliv v uvozovkách, nebo bez nich) na Finmag nepatří.Tohle není web pro odborníky, pokud Vás to irituje, tak nás můžete s klidným srdcem nečíst....Z Vašich komentářů mám zcela subjektivně pocit, že dost vaříte z vody (nebo ukrýváte nějakou strašné tajemství, které by změnilo chod dějin...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vsak irelevantni a subjektivni jiste jsou, ja nejsem primo Pavlem Kohoutem, na nem je doplnit svuj odborny zivotopis o vsechny podstatne informace podle nejlepsiho vedomi a svedomi (dukazni bremeno). Pokud ho zde za odbornika povazujete, nemam zadnych namitek, jen bych rada videla nejaky jeho "odborny" clanek z financni ekonomie, aspon jeden jediny, prosim (!) abych mela klid v dusi a mohla rict, ano financni poradenstvi je v Ceske republice na dobre ceste (?)

Nahlásit

-
0
+

Vaše subjektivní a nekonkrétní narážky musím považovat za zcela irelevantní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pane Sila, historii pred Partners bych vubec nevytahovala (!:-) analyzy jiste nejmenovane financni skupiny a jejich obsah uz vubec ne, ale pokud to skutecne chcete vedet, muzeme zacit o postaveni analyticke skupiny a jejich magickych kouzlech!

Nahlásit

-
0
+

Vsak take pisu, ze Pavel neni ekonom, pane Sila:-) achjo...Pane Vlnas, staci, abyste pozadal Pavla o doplneni sveho zivotopisu (!) Konkretne se zeptejte na jeho aktivity na burze cca 10 let zpatky a uspesnost/neuspesnost jeho kozervativni strategie. Vic to rozvadet nebudu, ale spravuje cizi penize takze si myslim, ze tuhle informacni asymetrii by mel doplnit (ja jako klient bych to treba chtela vedet, moc:-)Finance muze delat jen clovek, ktery ma disciplinu, rad a racionalitu (a neschovava se za sveho bileho appla kdesi v kancliku, ze!:-)prijde mi uspesne, kdyz nekdo mluvi o zadluzovani statu...

Nahlásit

-
0
+

Myslím, že ignorujete celou dobu před tím, než PK spoluzaložil Partners. Ale pokud o tom chcete seriozně debatovat, tak začněte tím, jaká je podle Vás definice ekonoma. A vzápětí ukažte, proč ji PK nenaplňuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych si nenechal spravovat peníze žádným ekonomem. To není jejich oborem práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle jsou opravdu silná slova. Proto by bylo dobré (a také podle pravidel diskuse) tato tvrzení podpořit nějakými argumenty. Takhle to je obyčejné plácání do větru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavel Kohout neni ekonom. Kam asi smeruji ukazi na nasledujici paralele: teoreticky fyzik a inzenyr nejsou jedno a to same. Inzenyr neni fyzik, byt aplikuje poznatky z fyziky. Inzenyr s 50letou praxi se stejne tak nestane a priori fyzikem, pokud nestuduje (obrabet danou vec neznamena studovat).Stejne tak nezamenujte analytiky s ekonomy! Poradce v konzultacce take neni ekonom, byt je schopny udelat pekne barevne prezentace. Koukanim cely den do Bloombergu z Vas ekonoma neudela. Proto tvrdim, ze tam neni ani jeden ekonom.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavel Kohout neni ekonom, mozna s privrenyma obema ocima prumerny analytik, stojim si za tim a jsem schopna to i dokazat (ale neudelam to, protoze to neni dvakrat eticke:-), penize bych si u nej, ale v zadnem pripade nikdy nenechavala spravovat (a opravdu predtim durazne varuji!) To ze se nekdo dostal tak daleko (na pozici "radit" druhym) je zajimave a svedci to o tom, jak forma predchazi ne-odbornych kruzich obsah, resp. co udela kdyz v celorepublikovych mediich recyklujete jeden clanek na 10x od Zeny a zivot po Hospodarky. Neviditelna ruka trhu o jeho (nasem) osudu rozhodne:-)

Nahlásit

-
0
+

Samozřejmě bych raději investoval sám, než za pomoci státu. Ale nikdy se nedočkáme toho, že nám stát zanechá část sociálního,,dělejte si s tím co chcete“. Většina obyvatel by peníze neinvestovala, ale utrácela. Tohle si uvědomuji a je to logické, ale proč to strkat zrovna do penzijních společností? Proč peníze raději neinvestovat přes investiční společnosti? Mají daleko lepší zkušenosti a částku bychom rozložili daleko bezpečněji, než do určených strategií, jako je konzervativní, růstová a dynamická, které pravděpodobně vzniknou. 100% Garance v investicích neexistuje, ale můžeme investovat daleko lépe než hůře., asi tak. Osobně bych na penzijní společnosti nesázel. Pokud vznikne konkurenční boj, který se cíleně vyvolá, podobně jako na Slovensku, tak si buďte jistý, že provize porostou směrem nahoru. Sázím na Aegon, který už jednou ovlivnil důchodovou reformu a to na Slovensku. Vyplácel extrémně vysoké provize a tím si koupil externí sítě. Kvůli provizní motivaci vznikly od nejmenované zprostředkovatelské firmy určité podvody, ale to sem nepatří. Zkrátka nevěřím tomu, že by se zachovala nízko provizní důchodová reforma. Navíc jsou v komisi lidé o kterých bohužel nemohu říct, že jsou nezávislí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavel Kohout je ekonom. To že je mj. ve vedení firmy jeho erudovanost neneguje. Ale jinak souhlasím, že komise je silně nevyvážená. Ale to je jedno, stejně ji nikdo neposlouchá. )-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je dobrá otázka. Nejsem proti státnímu fonfu, respektive podporuji systém, kde na mých penězích nebude nikdo parazitovat. Uvítal bych ale výběr z více portfolií, protože podle historických dat jsou na dlouhém horizontu nejvýnosnější akcie. Anebo to pojmout jako fond životního cyklu, který investuje prvotně do akcií a postupem času je odprodává a nakupuje dluhopisy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3