Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Čínská skepse a slabá měna

29. 3. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane odborníku, co znamená výraz "až sociálnímu státu dojdou peníze"? Máme se obávat, že jednoho dne nebude mít stát ani jednu korunu na sociální výdaje? Nebo jen nechápete význam slova "dojdou", který znamená, že žádné nebudou? Sociálnímu státu nedojdou peníze, sociální stát jen nebude schopen platit tak vysoké sociální výdaje, ale nějaké bude platit určitě. Podezřívám vás, že šíříte poplašnou zprávu, abyste dezinformované daňové poplatníky nahnal do spárů soukromých penzijních fondů.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím s p. Kohoutem. Čína není v ideálním stavu, investoři si ji často idealizují.Přeceňují význam přebytku obchodní bilance a výše čínských devizových rezerv..Založil jsem proto u sebe na webu téma "Čína a její rizika". Je tam analýza od firmy GMO, před chvílí jsem tam přidal i analýzu od V. Katsenelsona "China - The Mother Of All Black Swans".Celé je to pak na:http://www.pro-investory.cz /forum/posts/hrozi_propad_trhu /cina_a_jeji_rizika/

Nahlásit

-
0
+

Docela by me zajimalo srovnani nejakeho historika na tema: Soucasna Cina a Evropa v dobe prumyslove revoluce. Laickym pohledme mi pripada, ze je to dost podobne. jediny rozdil bude v tom, ze Cine se na nasi uroven (spolecenskou, ne HDP apod.) dostane vlivem okolniho sveta podstatne rychleji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Také si myslím, že dojde k jeho zhroucení. Zatím čínská vláda vyměňuje svobodu za ekonomickou prosperitu a "kupuje" si tak vlastní moc. Jenže jednou budou mít lidé dost bohatství, zaměří se i na jiné aspekty svého života a budou považovat více svobod - nejprve osobních a pak i společenských. V konečném důsledku pak dojde ke změně režimu. Tento proces nadále urychluje jednání místních čínských hodnostář, byť se jej Čína snaží před vlastními občany tajit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můžeme, pohledem ekonomického analytika, dedukovat tuto nadčasovou tezi ?:Čína je totalitní stát se státem řízenou ekonomikou.To je politicko-sociálně nepřirozené uspořádání vzhledem k přirozenému chování člověka.Porovnávání ekonomických ukazatelů Číny s jinými ekonomikami není relevantní, protože vychází z jiných politických podmínek a společenských hodnot(totalita, regulace vers. svoboda, trh).Nepřirozený stav věcí obecně je nestabilní a inklinuje k přirozenosti, tedy v případě Číny ke společenským změnám.Ekonomické jevy a ukazatele Číny jsou tudíž umělé a nepřirozené, protože jsou logickým derivátem nepřirozeného politicko-sociálního uspořádání hodnot (totalita, teror, popravy).Čínský ekonomický systém je v soutěži se systémem svobodného světa (USA, Evropa). Hodnoty, ze kterých tyto systémy vychází jsou však různé a tyto systémy nemohou spolu dlouhodobě férově soutěžit. Evropa a USA však společenské hodnoty Číny nepřijme, tudíž musí dojít k restrikci soutěže a oba systémy budou muset prokázat svou izolovanou životaschopnost, což bude větší problém pro Čínu.Ekonomický fenomén "Číny" stojí na vratkých nohách a může (musí ?) se (dříve nebo později) zhroutit, obdobně jako kdysi tzv. socialistický tábor.

Nahlásit

-
0
+

USA schválili zákon o kontrole pohybu kapitálu.Znění zákona je k dispozici na http://www.pro-investory.cz/

Nahlásit

-
0
+