Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Skrytá pravda o inflaci

6. 4. 2010
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Kdyby nezměnili metodiku, byly by míra inflace vyšší. To by vedlo k vyšším nuceným valorizacím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A neni to nahodou naopak? Protoze nejprve inflace zvysi ceny a az pote stat valorizuje. V casovem obdobi mezi tim stat usetri urcitou castku v realnych hodnotach.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Skrytá pravda o inflaci"- Tá PRAVDA vlastne vôbec nie je skrytá. To iba politici a s nimi prepojení ekonomovia umyselne zamlčuju a prekrucaju pravdu. A ludia im radi veria, pretože príjemná lož je pre nich príjemnejšia, než nepríjemná pravda. A keď sa to prevalí, ak sa všetci tvária >>> "odkiaľ že to prišla tá kríza ???" .---------------------------quot;Jakáje ale ta skutečná podstata inflace? Objem peněz v ekonomice."- Ano. Keď sa takto, správne pomenuje inflacia, tak sa nemôžu politici tváriť, že inflacia prišla z Marsu. Je jasné, že prišla z emisnej banky. Štatnej. Z ČNB, ECB, z FEDu.....

Nahlásit

-
0
+

Jsou tady dva problemy:.1)maji se do inflace zahrnout ceny investicnich aktiv (assets)?2)jsou nemovitosti konzumni zbozi, nebo investice?.Pominu ted prvni, neb je to docela vetsi otazka, a dam nazor na druhy.Nemovitost z ktere nemate zadny najem je konzumni zbozi - stejne tak jako auto ktere mate je konzumni zbozi, ale auto ktere pronajimate je investice.Takze se to zda jednoduche - zahrnme do inflace najem (nebo kolik platite na hypotece - melo by to byt priblizne stejne), a je vyporadano.Bohuzel, problem je s tim, ze pri rychle rostoucich cenach jsou lide ochotni se vzdat casti najmu jako ceny za kapitalove zhodnoceni, takze najmy muzou byt o dost mensi nez by odpovidalo (a pokud se to skombinuje s nizkymi uroky, tak ani ceny hypotek nepomuzou). To vytvori z nemovitosti mix zpotrebniho zbozi a investice, a taky spoustu problemu - a osobne si myslim ze ten s inflaci je relativne maly ve srovnani s dalsimi (napr. incentiva mit vetsinu svych uspor v neproduktivnim baraku, kdyz by mohli byt umisteny produktivneji, fakt ze extremni stavba baraku ma v lepsim pripade nulovy, v horsim negativni dopad na kvalitu ekonomiky - barak nevyvezete atd. ).

Nahlásit

-
0
+

Nízká oficiální míra inflace výrazně šetří státní výdaje. Je tedy v zájmu státu ji držet na uzdě, aby nemusel valorizovat množsrví dávek, nebo valorizoval mnohem méně..Při jiné míře inflace by vyspělé země byly v recesi dávno (USA někdy od roku 2000)..Reálná ekonomika se nechová podle toho, jak ji popíšeme.Výsledným efektem je ILUZE.

Nahlásit

-
0
+