Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jádro: Pohyb nezastavíš!

20. 4. 2010
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zbraňový uran obsahuje kolem 40% U235, palivové tyče kolem 4% U235, přírodní 0,7% U235.Obohacení z 4% na 40% je přinejmenším stejný problém jako z 0,7% na 4%.Dokonce i zbraňový uran je k ničemu bez roznětky. Ta musí vtěstnat nadkritické množství do dostatečně malého prostoru během desítek mikrosekund.A vyrobenou zbraň pak nelze otestovat, aniž by se o tom dozvěděly špionážní satelity.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není to tak snadné i když máte obohacený uran. Nelze to jen oplácat TNT a čekat nějaký zázrak. Dostanete akorát drahou špinavou bombu. Korejci uran mají a stejně nejsou schopní (zatím) udělat bombu která by se vešla na raketu, natož do dělostřeleckého granátu. A to mají techniku o padesát let vyspělejší než měli tehdá USA a SSSR...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mno, nikde není psáno že se tím bude zaobírat nějaký student Koranu. Spíše si najmou odborníky. A konec konců, pokud máte obohacený uran, pak už výroba samotné bomby není nijak složitá. Za složitější považuji spíše samotný postup obohacování, to na koleni neuděláte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano Clancy se tomuto tématu věnuje. Každopádně i v této knize je jako surovina použitá kompletní jaderná zbraň uvedená do provozu odborníkem z oboru - poměrně náročně. Žádná výroba na koleni...Znát princip funkce jaderné zbraně je jedna věc, vyrobit jí je věc druhá. Státům s vyspělou univerzitní základnou to trvá roky. Natož nějakým studentům koránu...Špinavá bomba je oproti tomu úplně jiná káva, protože lidé se až panicky bojí radioaktivity. Zamoření metra v Londýně, nebo N.Y. by způsobilo obrovskou paniku a ekonomické škody s naprosto minimální námahou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V dobe sebevrazednych atentatu neni ani ta dodavka na dalkove ovladani potreba...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možný postup výroby A-bomby popisuje Tom Clancy v knize Nejhorší obavy včetně dopravy na cíl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolil bych si nesouhlasit s tou nemoznosti teroristu vyrobit jadernou zbran. Uz v minulem stoleti delali v USA nejaky vyzkum na univerzitach, zda by byo mozne z bezne dostupnych informaci ziskat navod na vyrobu jaderne bomby. Odpoved byla ano, a to jsme dnes prosim technicky o neco dal. S tou navigaci a vystrelenim - raketu s velkym doletem a navadenim na kolene asi tezko vyrobi, ale ona by stacila i obycejna zaparkovana dodavka a casovac, pripadne upravit letadlo na rizeni na dalku a ridit je dle GPS. Nebo jit jeste jednodussi cestou y vyrobit spinavou bombu, ktera je zamori okoli radioaktivnim materialem.

Nahlásit

-
0
+

Obávám se, že politici něco přehlédli:Co udělá Írán, až bude mít obohacený uran? Myslíte si, že ho shodí na Izrael? Co když ho prodá? Třeba Číně. A přivře kohouty s ropou.Pokud ho prodá, mohou se poměry ve světě změnit:Kazachstán dodá uran, Čína technologii, Írán provede obohacení. Indie možná pojede na vlastní thorium.Vzniknou ta dvě zóny:Asijské země s levnou a spolehlivou moderní jadernou energetikou, nezávislou na vůli Západu nebo Ruska.A pak zadlužené bývalé vyspělelé země, s protijadernými aktivisty ve vládách, s drahými a nespolehlivými „obnovitelnými“ zdroji, se zastarávajícími velkými zdroji. Reálná cena elektřiny zde prudce poroste. 2€ za kWh (v dnešní kupní síle) je celkem dobře představitelná. A za drahou ropu na obdělávání polí (s biopalivy?) budou tvrdě platit… Třeba jaderným odpadem, který nedokážou zpracovat.

Nahlásit

-
0
+