Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mikrobyznys makrorozměrů

1. 5. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S Petrem Preclíkem se v pohledu na mikropůjčky rozcházím i já. Jejich přínos vnímám mnohem pozitivněji. A to i pokud už nejsou poskytovány pouze v rámci "charity" nebo rozvojové pomoci, ale fungují jako alternativní bankovní produkty, které generují zisk jak investorům tak bankovním domům, jež je mají ve svých produktových portfóliích. Zcela se ztotožňuji s tím, co píšete, Petře (Sílo): pokud by nebylo mikrofinancí, tak by si místní opravdu často mohli půjčovat jen za lichvářské úroky (a podle toho co, vím, tak ty procentní sazby jsou dokonce ve stovkách procent za měsíc, někde dokonce i za týden). Proto jsou, i když se to může stát otřesně, úroky v desítkách procent za rok vlastně vysvobozením..A navíc, vždyť i samotná humanitární Kiva, která negeneruje investorům zisk, půjčuje peníze za úroky, které Damian von Stauffenberg označuje jako pirátské - průměrný úrok na půjčku u kivy byla k 7. lednu 2010 35,21 procent. Viz. zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Kiva_%28organization%29 . Jeho tvrzení se mi proto zdá opravdu přitažené za vlasy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Petře, díky za připomínku. Chybu jsem v textu opravil...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu. Za svůj přepis se tímto omlouvám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve všech předchozích článcích o mikropůjčkách (i zde na Finmagu) byl popisován princip, kdy prostředky jsou půjčovány drobným podnikatelům, kteří si chybějící kapitál půjčují od lichvářů za úrok ve stovkách procent ročně. Protože jej nejsou schopni splácet, tak se stávají fakticky otroky lichvářů. Z tohoto bludného kruhu jim má pomoci právě mikropůjčka. Vysoká návratnost půjčených peněz je zaručena kolektivním ručením v rámci komunity (vesnice). Úrok v desítkách procent je pak v tomto systému běžnou praxí, která je pro obě strany výhodná. Tento článek mi do tohoto konceptu moc nezapadá.

Nahlásit

-
0
+

Ta Nobelova cena je za mír. Ostatně to uvádí i ten odkaz. (-;

Nahlásit

-
0
+

ono i ten co dostal tu nobelovku nebyl zas takový svatý... když se pomine fakt, že ta jehobanka mohla přežít jen díky mezinárodní pmoci, a ta statiska splatnosti úvěrů 98,2 nebo kolik bylo jen u lidí co si pujčili poprvé. navíc ten kdo si chtěl půjčitpenize tak musel vykonavat dalsší aktivity jako sázení stromů a spartakiady...

Nahlásit

-
0
+