Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Unijní pokrytectví: Bez cel, bez kvót, bez banánů!

9. 6. 2010
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, že iniciativa EBA nepřináší nic revolučního, ale přináší aspoň něco. Poskytuje jiná rozvinutá země LDCs lepší systém preferenčního zacházení? I přes uvedenou citaci R. Gibba, který se k evropskému programu EBA nevyjadřuje zrovna pochvalně, nemyslím že je preferenční zacházení USA štědřejší. Spíše naopak, narozdíl od EU, která v rámci EBA poskytuje LDCs bezcelní přístup na svůj trh EU pro všechny výrobky, což je 11053 položek, v případě USA se bezcelní přístup týká cca pouhé poloviny položek (navíc omezení se týkají i zmiňovaného cukru, kukuřice a hovězího).Pravdou je, že možnosti nejméně rozvinutých zemí exportovat jsou velmi omezené, ale EU jim volným přístupem na svůj trh nabízí alespoň příležitost, a to jestli a jak jsou schopné ji využít, již zůstává na nich. Jako opak ke zmíněnému Afghánistánu, je možné uvést řadu zemí, které z iniciativy těží. Je to třeba Mazambique, kde je míra využití 99,5%, Tanzanie (98%), Rwanda (93%) nebo Nepál (92%).Pokud mluvíme o EBA a preferencích, je potřeba zmínit iniciativu v celkovém kontextu systému GSP, kam patří a nezapomínat i na systém GSP plus, který poskytuje preferenční zacházení dalším 16 rozvojovým, zranitelným zemím.Jinak Komise v současné době začíná celý systém GSP přehodnocovat. Nová pravidla by měla být hotova do roku 2013, ale obávám se, že v rámci EBA, která od roku 2009 poskytuje bezcelní přístup pro úplně všechny produkty (včetně cukru), se toho ve prospěch LDCs už o moc víc dělat nedá.

Nahlásit

-
0
+

Nemyslím si, že bych něco vytrhával z kontextu. Jistě EBA má svoji historii, ale to bych mohl psát knihu, nikoli článek o čtyřech tisísích znacích. Navíc, ani tahle historie nemění nic na tim, že ač je EBA jistě bohulibý program a rovnější než jeho předchůdce, jeho fungování za osm let nepřineslo pražádné výsledky. Dodatečné limity v podstatě znemožnily dovoz zemědělských plodin, požadavky na průběh výroby pak dovoz téměř čehokoli jiného, což uznává i EU ve svých zprávách a strategiích pro nadcházející roky. A tenhle fakt nezastře ani pár zkratek, které bych do článku mohl dodat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdar Petře, EBA určitě není dokonalá iniciativa, ale vytrhuješ ji tu z kontextu. AFAIK to je reakce na zrušení Lome IV WTO po stížnostech USA a (banánových) korporací. EBA je způsob, jak zachovat nereciproční přístup na evropský trh pro LDCs, protože dohody z Cotonou (nahrazující Lome) to už neumožňují. Jinými slovy LDCs (který jsou vesměs i země ACP a signatáři Cotonou) nemusí přistoupit na reciproční preferenční režim daný dohodami z Cotonou (EPAs), ale můžou využít EBA, což je pro většinu z nich obrovská výhoda. Bohužel tuhle výhodu už nemají všechny země ACP, což je asi úlitba Američanům/WTO nebo nevím, jak by to šlo vysvětlit. Každopádně je to spíš pokračování režimu, který EU vede několik desetiletí (a je na to navázaná spousta dalších aktivit jako EDF, GSP+, celá rozvojová spolupráce EU...) a ne vyloženě nějaká novinka posledních let (i když EBA možná jde trochu dál).Není ale náhoda, že region ACP se kryje s územím bývalých evropských kolonií – je to tedy "pokračování koloniálních vztahů jinými prostředky". Dohoda z Cotonou má (kromě reciprocity) taky nový politický prvek, který trochu smrdí imperialismem a podmiňováním pomoci. Hlavní překážka obchodu se zemědělskými plodinami je ale každopádně systém dotací a kvót EU a ne preferenční obchodní režimy.

Nahlásit

-
0
+