Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč nebýt po krk v dluzích?

26. 8. 2010
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Prosím o udržování jisté úrovně diskuze. Nazývat pravicovou ekonomiku Bangladéš nebo Zimbabwe jen svědčí o Vašich nedostatečných znalostech. Proto bych poprosil pana Martina Vlnase, aby pouštěl pouze příspěvky, které obsahují alespoň nějakou kvalitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli chceš nějakou "pravou pravici", prosazující minimální stát s nízkými daněmi, chabými sociálními standardy, příliš bohatými bohatci a příliš chudými chudáky, odstěhuj se do Pobaltí nebo ještě lépe do Bangladéše či Zimbabwe. Tam si takové pravice můžeš užívat plnými doušky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ekonomický beletrista Kohout opět perlí. Nechybí málo a za chvíli by zašel ve svých demagogických fantasmagoriích tak daleko, že by začal z neoliberální krize vinit keynesiánce. Zde si bere na paškál Obamovu Ameriku a její stimulační balíček. Prý jsou jeho výsledky skromné. Ani slovem se nezmíní, že navzdory všem potížím se podařilo zachránit obrovské množství pracovních míst. Nic. Prý hrozí návrat recese (která ve skutečnosti dosud neskončila) a Američani jsou prý po krku v dluzích (to už jsou od časů Kohoutova idola Reagana). Lepší by bylo asi krizi řešit kohoutovinami, spočívajícími jednoduše ve škrtech a zase jenom škrtech. Samozřejmě na straně chudých, nikoliv bohatých. Kohout se nám neobtěžuje zmínit, k jakému "ozdravení" ;vedly takovéto kohoutoviny v Řecku, Maďarsku, Lotyšsku a konečně i v ČR. Pouze k dalším dluhům, dalšímu ochromování ekonomiky, k další nezaměstnanosti. Podle Kohouta v otevřené ekonomice stimuly dělat nelze a basta. Nic mu zřejmě neříkají termíny jako investiční pobídky, P-P-P projekty apod. sloužící jak zahraničním, tak i malým českým investorům. Pche. Budou se hezky zastavovat stavby dálnic, škrtat dávky chudým a propouštět státní zaměstnanci. To je ten správný lék! Ano, vláda Bakalovy koalice je skvělá a nepopulistická. Ožebračí národ, ochromí ekonomiku, naseká tím další dluhy a zvýší nezaměstnanost. Ale bohatých se to nedotkne. Inu něco, co se Kohoutovi líbí. Cesta do Bangladéše s nízkými daněmi a sociálními transfery je přece tak krásná...

Nahlásit

-
0
+

Ale houby, pořád stejné modré lži a nesmysly. Výdaje z vlád levice byly naprosto v pořádku, odpovídaly realitě, která si žádala zvyšování sociálních standardů, kromě toho levice se víceméně řešila těmi mandatorními výdaji, které schválila ještě ODS za Klause, modrá strako! Poslední rozpočet schválený ČSSD z roku 2007 se téměř přiblížil vyrovnané úrovni (0,7 % HDP), což tvé odesácké kecy roznáší na kopytech. Pravice samozřejmě nasekala dluhy, protože populisticky snižovala daně a pojistné, což stojí státní rozpočet 100 miliard ročně. Tady hledej příčinu deficitu, hošánku. Tady máš opravdové rozhazování.V roce 2008 hošánku došlo ke snížení růstu HDP už v prvním čtvrtletí, protože Topolánkovy deformy výrazně ochromily spotřebu domácností a tím i ekonomický růst. Krize na poklesu HDP v roce 2008 má minimální, prakticky nulový podíl. Kdyby v té době vládla levice, tak máme i v tom roce vyrovnané rozpočty (bez rozfofrování rezervních fondů) a neocitli jsme se tak v situaci, do které nás dostala tvá pravice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zamyslel si sa, ako snese český narod, keď sa niekedy v buducnosti bude musieť štatny rozpočet znížiť o DVOJNASOBOK tej čiastky ? Teda 1 x za učelon NEzvýšenia deficitu, a druhý krat na splatenie časti dlhu ???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ještě keynesiance pozavírat, zkonfiskovat majetek (uhradit nepatrnou cast dluhu z techto penez) a vzit jim veskere tituly a oceneni

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přeloženo:Česká republika je jedním z nejvíce stabilní a prosperující z post- komunistických státech střední a východní Evropy . Udržování otevřené investiční prostředí je klíčovým prvkem přechodu Česká republika je z komunistické , centrálně plánované ekonomiky na fungující tržní hospodářství . Jako člen Evropské unie , s výhodnou polohou v centru Evropy , relativně nízké náklady strukturu, a dobře - kvalifikované pracovní síly , Česká republika je atraktivní destinací pro zahraniční investice. Před svým vstupem do EU v roce 2004 , česká vláda harmonizovala své zákony a předpisy s předpisy Evropské unie. malé, otevřené , export -řízený Česká ekonomika vzrostla o více než 6% ročně z letech 2005-2007 a 2,5% v roce 2008. Konzervativní český finanční systém zůstal relativně zdravý po celý rok 2009 . Nicméně , do reálné ekonomiky , kterou zadala 4,1% v roce 2009 , a to především v důsledku výrazného poklesu vnější poptávky jako hlavní Česká republika exportních trzích spadla do recese.https://www.cia.gov/lib rary/publications/the-world-fa ctbook/geos/ez.html

Nahlásit

-
0
+

Firma Sprott se ve svém posledním měsíčníku rozloučila s keynesiánstvím následujícími slovy:.Keynesian Economics — 1936 - 2010.It is with great sadness that we announce the death of Keynesian economics. Born in 1936, Keynesian theory enjoyed an exciting and influential life during most of the 20th Century. It was a particularly important ideology during the Great Depression, World War II and the post-war economic expansion that lasted from 1945-1973. Keynesian economics enjoyed a strong revival following the 2007 credit crisis and financial meltdown. It succumbed to death by sound reason during the G20 Summit in Toronto in July 2010, after world leaders looked at their respective balance sheets and the poor returns from their massive stimulus programs. Keynesian theory will be dearly missed by its numerous followers, including Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Robert Solow, and other Nobel Prize winning economists who never saw the recession coming. In lieu of flowers, donations can be sent to the IMF in memory of Keynesian Thought.

Nahlásit

-
0
+

nechci v žádném případě bránit levici (a rovněž akceptuji názor, že v ČR žádná opravdová "pravice" vlastně nikdy nevládla - viz příspěvek od Kabala) ale...!!! říkám, že deficit byl vytvářen nějakou tou chybou(nezodpovědností)&q uot;i"vlád v letech ..do 1998 a od 2006. Mandatorní výdaj je třeba i stavební spoření..zákon tuším z roku 1993:-))A když se vezmou v úvahu chyby dělané v rámci investic tak...dávám 50 na 50 a za tím si stojím. A pokud si berete na paškál Greenspena, tak se s Vámi dá souhlasit, ale opět je třeba dodat, že i např. Volker mu předával dluh v roce 1987 na 50% HDP, a tomu Bernankemu se taky moc nedaří.Petr

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě bych viděl čtvrtý důvod a to ten, že nově vydávané dluhopisy nad stávající stav zvyšují inflaci v zemi.Platby vydanými dluhopisy skončí na účtech bank, které pak mají levné peníze na poskytování úvěrů což inflační tlaky ještě posiluje.Vydané dluhopisy zvyšují peněžní zásobu, platba vyšších úroků pak vyvolává potřebu vyššího zdanění, které vede opět k vyšší inflaci.

Nahlásit

-
0
+

Za vlády pravice od roku 2006 se další dluh navyšoval zejména díky výdajům, nasmlouvaným za vlády levice. Tyto nadměrné (mandatorní) výdaje nebylo možno snadno zlikvidovat, protože byly a jsou dány zákonem. Ten bolestný proces škrtání probíhá až teď. Možná za pár let zase někdo napíše, že pravice nasekala dluhy ... protože málo škrtala výdaje (úplatky voličům), které jí zanechali předchůdci.A další porce dluhu, která se urodila, byla způsobena po roce 2008 poklesem poptávky po českých výrobcích díky finančním potížím celého světa. Levice měla kliku, že v té době byla v opozici. Jen plivala na vládu za to, co jí sama zanechala a za to, co v USA způsobil Greenspan a spol.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rád bych si s vámi notoval, ale jako advocatus diaboli raději přidám:Proč utahovat opasky, když po vzoru Řecka můžeme po vhodné úpravě statistik vstoupit do eurozóny a spolehnout se, že to za nás Slovensko a ostatní zaplatí?

Nahlásit

-
0
+

Ano, problém je, že skutečná pravice (ve smyslu liberální politiky minimálního státu) zde nikdy neexistovala. Ta naše nominální pravice má stejně socialistické tendence jako levice, s jediným rozdílem - zaměřuje se na jiné zájmové a voličské skupiny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

kdyby jenom škrty...ale nedej bože kdyby se snažily z čr udělat liberální ekonomiku s nízkymi daněmi a nízkymi výdaji... to by bylo povyku, že vláda je tady jen pro bohaté

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Více či méně souhlasím s Vašim článkem, ale co mě vadí je, že z něj vyplývá, že ČR zadlužovala jen levice (např. ČSSD - Jiří Havel). Je tomu opravdu tak??? Dle mého názoru je to půl napůl (Pravice sekala dluhy v obdobích.... do 1998 a 2006 - současnost, Levice 1998-2006)..... v čísle pravice nasekala 200 pak přidala levice 600 a pro změnu pravice přidala svých 400.Petr

Nahlásit

-
0
+

Naprosto souhlasím. Ovšem nedovedu si dost dobře představit, jak by národ nesl škrty v míře umožňující přebytkový rozpočet a postupné splacení státního dluhu. V dlouhodobém měřítku by to byla nejlepší možná cesta jak z české koruny udělat novodobý švýcarský frank. K čertu s eurem :)

Nahlásit

-
0
+