Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Veřejné finance? Větší průšvih, než si myslíte!

27. 8. 2010
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dovolím si opravit výpočet tak, jak to dělá stát, u rodiny. rodina má příjem 20 tis. Kč měsíčně čistého. Vynaloží měsíčně 25 tis. Kč. Pokud použijeme výdajovou metodu výpočtu HDP, pak HDP této rodiny činí 25 tis. Kč měsíčně, půjčuje si 5 tis. Kč a 20 tis. má vladstních. Podle selské logiky je deficit 25% příjmu rodiny, podle makroekonomů 20% rodinného HDP.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedělil bych výdaje na mandatorní a ovlivnitelné, ale na zbytečné a potřebné. Těch zbytečných je v těch mandatorních spousta a politici je můžou snadno ovlivnit, jen musí existovat vůle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inu, pokud upravuji hodnoty na vstupu v čitateli, tak mohu i ve jmenovateli. Výdaje státu rozdělím na ty mandatorní a ty které politici svými rozhodnutími ovlivňují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý večer, rád bych Vám odpověděl, ale nerozumím otázce. Můžete jí prosím konkretizovat? Děkuji

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Státy jedou na jednoduchém účetnictví.Docela by mě zajímalo, jak by vypadaly výsledky ČR podele IAS.USA to sestavují, dělají i uzávěrku podle US GAAP.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den pane Lazareviči, dovolíte-li Arsene a dobrý den všem diskutujícím. Opravdu jste pojal článek ze zajímavého úhlu pohledu. Nestudoval jsem makroekonomii, takže otázka bude také dosti selská. Pokud tedy můžeme výsledek výpočtu ovlivňovat rozdělením HDP na část, kterou stát hospodaří, můžeme takto výsledek výpočtu ovlivňovat i na druhé straně? Té deficitní?

Nahlásit

-
0
+

Pokud jsme schopni akceptovat zastavení ekonomického růstu, růstu životní úrovně, mezd včetně toho, že to povede k růstu nezaměstnanosti, tak je to jedna z možností jak problém vyřešit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až stát bude přerozdělovat většinu HDP, bude ten poměr vypadat hned lépe. :))) (to asi ale nebude tím pravým ořechovým, že Arzene...)

Nahlásit

-
0
+

Mate pravdu, z hlediska celeho naroda je to skutecne tech 5%. Ovsem predpokladam, ze se tento dluh bude splacet z rozpoctu a ne z HDP, cili pro me osobne je smerodatnych tech 15%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, souhlasím. Nevidím rozpor mezi tím co píšete vy a já.Možná si pod pojmem "stát" představujeme každý něco trochu jiného.Ale o to mi nejde.To hlavní co jsem se snažil sdělit bylo, že deficit není 15%, ale skutečně jen 5% pro národ jako celek.Pokud se zeptám: "Kdo vzniký dluh zaplatí ?".Myslím, že správná odpověď je: "my všichni" a ne "vláda a úředníci".Neefektivn ímjednáním úředníků, kteří utratí o 15% více než "měli v peněžence", tak dojde k zadlužení celého národa o 5%.Důvod, proč úředníci utratí právě tolik, je tvořen částečně neefektivitou vynaložených prostředků (a korupcí), ale v mnohem větší míře tak činí "na společenskou objednávku".Úředníci nespotřebovávají peníze jen sami pro sebe (i když to by asi nejradši :) )Také si myslím, že deficit v poměru k celé HDP je lepším ukazatelem "zdraví národního hospodářství",než deficit vztažený k "veřejným financím". Takový ukazatel by totiž vypovídal hlavně o zdraví "moci výkonné" nikoliv národa/státu jako celku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teoreticky jsme stat my vsichni, ovsem v praxi jsou stat urednici a politici s moznosti rozhodovat. V dobach povinne vojenske sluzby bysme podle stejneho klice my vsichni byli armada.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikoliv, článek jste si nepřečetl pořádně. Stát není celé HDP, formou daní získává jen část. Přivlastňováním zbytku co zbude soukromému sektoru se vracíme o více jak 20 let zpátky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, děkuji za pochvalu. O inflaci z hlediska "selskorozumovéquot;se dočtěte zde: http://www.finmag.cz/clanek/9197/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dopustil jste se logické chyby.Zapomínáte, že "stát jsme mi všichni".My všichni se zadlužujeme tempem 5% ročně (ne cca 15% jak v článku podsouváte).Vztahovat výši deficitu k celé HDP je zcela na místě.Ukazuje, jak rychle bychom byli "my všichni" dluh splatit.Příklad s rodinou neodpovídá.Situaci s HDP odpovídá tento případ:Rodina čistý příjem: 30 000 Kč(celá HDP).Na bydlení má vyčleněno 10 000 Kč (odpovídá 30% "veřejných financí" z celkové HDP).Utratí za bydlení: 11 500 Kč1500 za bydlení "navíc" je sice o 15% víc než by bylo optimálně,ale jen 5% z celkového příjmu rodinu (státu).

Nahlásit

-
0
+

Abychom se přidrželi zdravého selského rozumu - dlužno dodat, že čísla do mnohých statistik nevytvářejí politici, ale spíše manažeři. Ti bývají, zejména v bonusech, placeni nikoli podle faktů, ale podle toho, jak čísla o faktech vypadají. No a protože se to hodí oběma skupinám (politici mohou být na základě pěkných čísel zvoleni, manažeři si vyplácejí bonusy), není divu, že statistická čísla vypadají výrazně lépe než fakta, o kterých by statistiky měly hovořit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že se ekonomové nemohou dohodnout na tom, co se stane, to lze pochopit. Bohužel je problém se shodnout a vědět něco i o již proběhlých faktech. A protože světem hýbe spíše psychologie, očekávání a důvěra v budoucnost promítnutá k nejbližším volbám, místo faktů a fundamentálních dat, posunula se reálná statistika do statistiky interpretační, která využívá nejrůznějších triků, změn metodik a zatajování faktů. Proto leckterá statistika je spíše snůškou politických přání než zrcadlem reality.Uklidňující zprávou může být to, že české statistiky ještě tak moc pokroucené nejsou, my se to teprve učíme. Zato mistři v USA dovedou úplná kouzla - bohudík, tak jako Řecko doběhly vlastní podvody a neodpovědnost, zdá se, že podobný příběh (krát 1000?, co do objemu) se stane i v USA. No a to už nám nepomohou ani naše správné lokální statistiky.

Nahlásit

-
0
+

Ještě dodatek: když k tomu dodáme čachry, jaké se s inflací často dějí...Podívejte se třeba sem, jak by vypadal inflace, kdyby v USA za Clintona nezměnili metodiku:http://www.shadowstat s.com/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Speciálně inflace je zrádná. Jako ochrana proti inflaci bývají někdy prezentovány akcie.To ale není 100%:http://www.oinvesticich.c z/investice-akcie-inflace/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc děkuji za tento článek. Toto je vysoká přidaná hodnota Finmagu pro jednu z jeho cílových skupin tj. "Tuší, že by měli něco vědět o penězích, ale z mainstreamových zdrojů se to nedozví".Opravdu se velmi přimlouvám za další článek obdobně "selskorozumověquot;popisující reálný vliv inflace.Josef Jarkovský

Nahlásit

-
0
+

A teď si představte, že manželé z posledního odstavce se rozhodnou řešit svůj každoměsíční šestitisícový deficit vydáváním Rodinných dluhopisů s výnosem 4%.Tito manželé přesvědčí své děti, že Rodinné dluhopisy jsou bezpečnou investicí na stáří.A až jednou nebudou mít na vyplacení těchto dluhopisů, prodají jim ještě více nových Rodinných dluhopisů (dříve se tomu říkalo vytloukání klínu klínem, dnes se tomu říká refinancování). A oni je opět, pod vidinou teď už 12% zisku, koupí.A až jim poteče opravdu do bot, zajdou za přáteli do banky, tam natisknou hromadu peněz, a ty dluhopisy za ně koupí, a pojede se dál. Vítejte ve světě centrálního bankovnictví!

Nahlásit

-
0
+

Velmi pekne, jsem rad ze si toho nekdo vsiml a zverejnil to. Ted jsem jen zvedav, zda nekdo podobne popise realnou inflaci z pohledu obcana.

Nahlásit

-
0
+

moc hezký... nikdy mě nenapadlo takhle uvažovat a přijde mě to výborné

Nahlásit

-
0
+

Když jsem u těch deficitů. Doporučuji analýzu Morgan Stanley: "Ask Not Whether Governments Will Default, but How".ke stažení ji mám zde:http://www.pro-investory.c z/forum/posts/hrozi_propad_trh u/jsou_obavy_ohledne_predluzen i_vyspelych_ekonomik_zbytecne/ strana/#pid2051

Nahlásit

-
0
+