Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stavební spoření: Věřit státu? Blázníte?

10. 9. 2010
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S příjmy, které jsou nějak navázané na štědrost státu, se nedá vůbec plánovat. Nejde jen o změny stavebního spoření (jedním slovem chaos), ale i ty psí kusy s mateřskou a s rodičovským příspěvkem. Bohužel naši politici si asi myslí, že každý rok musí změnit všechny sazby daní, výši všech poplatků a dávek, jen aby vykázali nějakou činnost a mohli tvrdit, že "reformují" ;.

Nahlásit

-
0
+

Ve světle posledních událostí se zdá, že se pojem "Česká důchodová reforma" zařadí hned vedle pojmu "Nigerijské dopisy".A reformy - ty jsou jak Blaničtí rytíři, přijdou až bude nejhůř. Ale nikdy není tak zle .....Nezažil jsem ještě, že by se reformovalo, zatím se vždy pouze zvyšovaly daně a zaváděly poplatky.Reformou zdravotnictví je zavedení plateb, nikoli rozmetání vztahů podmáznutý nákupčí - uplácející dealer.Reformou školství je zavedení školného.

Nahlásit

-
0
+

Věřit státu, je jako věřit psovi, který je nakažený vzteklinou.

Nahlásit

-
0
+

Já jen doufám, že skutečné reformy opravdu přijdou, že yto škrty jsou nezbytné "předkroky" ;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Do pr***e můžete poslat vládnoucí vrstvu, což se běžně děje. Pokud vám vadí samotná instituce státu, tak nemáte jinou možnost, než se odstěhovat někam do divočiny nebo na pustý ostrov.

Nahlásit

-
0
+

Jak rikate, technicky to jde, v praxi jde o moznost ciste teoretickou. Pochybuji, ze se nekdy neco takoveho stalo nebo stane.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Demokracia ma spustu negatív, ale ma jedno pozitívum:Umožnuje občanom poslať STAT do pr***e. Problem je, že občania sa na tomto ťažko dohodnu. Ale technicky to ide.Problem je, že väčšine občanov ten STAT vyhovuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Presne takto to vidím na Slovensku.Problem je asi v tom, že :1- Skutočná pravica nie je v SR, ani v ČR2- V demokracii skutočná pravica ani nemôže byť. Ludom proste velmi vyhovuje, ak im STAT rozdava, alebo ak im aspon slubuje.3- stavebne sporenie je klasicka ukazka socializmu. STAT z vybraných daní od ludí podporuje sporenie NIEKTORÝCH ludí. Prerozdelovanie. Ludia vidia, keď STAT rozdava, nevidia, keď STAT berie.("Ved stat berie iba bohatým!")---------- ------Vdakaza to, že naše vlady robia ten socializmus opatrnejšie, než USA.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen si to nedovedu predstavit nenasilnou cestou. Jiz od narozeni je cloveku dano obcanstvi a povinnost dodrzovat nejaka narizeni. Bez ptani, bez moznosti vyberu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promrhaná příležitost praviceNejde jen o stavební spoření. Stejně chaoticky se stát postupuje při ostatních "úsporách" ,kdy se zaměňuje (dočasné) snížení výdajů s úsporami. Je to stejné jako když se rozhodnete přestat platit účty za elektřinu a neinvestovat do údržby svého majetku. V první fázi sice ušetříte, ale v důsledku proděláte kalhoty. Špatný stav veřejných financí si vyžaduje systémové změny, úspory na správných místech a jejich jasné vysvětlení lidem. Ze stylu, jakým stát prezentuje své záměry čiší buď neschopnost nebo arogance moci. Jediným výsledkem současných pravicových "úspor" bude posílení levice v následujícíh volbách.

Nahlásit

-
0
+

A je zlé vymaniť sa z pazurov statu ???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakakolvek kritika STATu občanmi je sice chvalyhodná, ale v prvom rade by sa mali občania zamyslieť nad tým, KTO zvolil predstavitelov ich statu. A tiež by si mali občania pekne navzájom vysvetliť, ktorý politik, ktorá strana je lepšia, a hlavne sa zamyslieť, či je vôbec potrebné, aby sa O VŠETKY veci v živote ludí starali sudruhovia politici. Či by nebolo lepšie, aby sa STAT staral iba o ..... najlepšie o nič.Existuje tiež teoria, že STAT by sa mal starať iba o NAJzakladnejšie veci. Ale : Prečo STATu brať tie drobnosti, a to dôležité ponechať STATu ? Ak je stat taký nespolahlivý ???Kolko ludí kritizovalo STAT v čase, ked stavebne sporenie stat vytvoril ???

Nahlásit

-
0
+

No doufejme, ze se to nestane, protoze prvni krok obcanu by byl prestat pouzivat soucasnou menu, cokoliv v cem se stat ucastni nebo dohlizi a vymanit se ze zakunu tohoto statu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Videl bych to stejne jako autor. Za 10-20 let se budoucim mocipanum znelibi dnes hojne propagovane a rozsirovane penzijni pripojisteni a zacnou jej likvidovat ve prospech nove zlodejiny.

Nahlásit

-
0
+

Mylím, že i těm starším ročníkům by to prospělo. My mladší totiž víme, že komunisti jsou jen banda zlodějů...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně jak uvádí nadpis, státu může důvěřovat jen blázen! Pro mladší ročníky připojuji pěkný odkaz na článek o měnové reformě z padesátých let. Jen blázen by opakoval stejnou chybu pořád a pořád dokola.http://www.investujeme. cz/clanky/antonin-zapotocky-na se-mena-je-pevna-a-menova-refo rma-nebude/

Nahlásit

-
0
+

Že stát může své sliby kdykoliv změnit a že se mohou občané dočkat čehokoliv, jen ne dlouhodobé stability, je jistota a ne pocit.Posilování skutečné finanční gramotnosti a ne té ála ČNB a MF by vedlo ke změně poměrů.Třešničkou na finančním dortu České republiky by byla zvláštní opatření ČNB resp. kvantitativní uvolňování resp. "tištění peněz".V USA a GB a nakonec i ECB v tom jedou ve velkém, ale protože je 99.9% národa finančně negramotná a nebo gramotná v mezích zákona, nic se neděje. V USA výuka finanční gramotnosti za George Bushe byla zrušena.A tak se lidé budou rozčilovat ve smyslu "Oni už zase zdražují" a usilovněji pracovat, než aby přemýšleli, proč se to vlastně děje. Pokud by se začali ptát proč, mohli by přijít na to, jakými nevolníky vlastně jsou a že rozčilovat se nad 1% daně je vlastně malicherné.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý vtip - stát aby vysvětloval občanům, jak hospodařit s penězi. Stát tvořený zkorumpovanými úředníky a politiky, který každý rok rozhází o desítky miliard více než vybere na (nemalých) nucených dávkách. Stát, který nejprve zavede nesmyslné dotace na "ekologickou&qu ot;elektřinu, a pak si stěžuje, že si lidé dovolili tyto dotace pobírat a že na to nemá.Lekce, kterou si z této zkušenosti oněch pět milionů lidí odnese, je ta správná: "že stát může své sliby kdykoliv změnit a že se mohou dočkat čehokoliv, jen ne dlouhodobé stability a jistoty trvání slíbených podmínek."

Nahlásit

-
0
+

+1Proč důvěřovat jakékoliv státní podpoře, odpočtům a tedy investovat do dlouhodobých prostředků jako je PP, ZP, když omezím svou likviditu, ale ani ne po roce může být jiná nová dan, změnší se viditelné danové sazby (ovlivnilo odpočty) či se rovnou odpočet zruší? A to včetně již zasloužených prostředků (SP za tento rok, úrokové bonusy)?Jaktože stát nemá povinnost nabízet co každá banka? Při změně podmínek vypovědět bez trestů smlouvu?Já osobně jsem přehodnotil doporučování státem podporovaných produktů.

Nahlásit

-
0
+

S clankem souhlas. Jen bych dodal, ze CNB varovala Kalouska a jeho radce, ze delaji chybu, hrozi soudni spory plus ohrozuji stabilitu bankovniho systemu, ale ten to ignoroval:"Česká národní banka však v připomínkovém řízení upozornila na možný problém se zdaněním takzvaných úrokových bonusů. Na ten mají nárok - zjednodušeně řečeno - lidé, kteří se ve smlouvě vzdali práva na úvěr a chtějí jen spořit. Díky tomu získali mnohem výhodnější úrok, který ale obdrží až zpětně při ukončení smlouvy.ČNB navrhuje, aby zdanění podléhala jen ta část úrokového bonusu, která souvisí s obdobím po 1. lednu 2011. Jinak hrozí problém s retroaktivitou zpětného zdanění, a tedy i soudní spory. Rizikem pro stabilitu systému je také vlna rušení těchto "přespořených smluv" ještě před účinností nového zákona."Ministerstvo financí ale připomínce ČNB nevyhovělo. "Úrokový bonus je součástí připisovaného úroku z vkladu a proto podléhá stejnému daňovému režimu. V zájmu zachování spravovatelnosti a konzistentnosti uvedeného daňového režimu nelze část úroku zdaňovat odchylně od standardní úpravy," uvádí ministerstvo v návrhu, který poslalo do vlády."http://aktual ne.centrum.cz/finance/bydleni/ clanek.phtml?id=664678

Nahlásit

-
0
+

Padem duvery ke statu ohledne financi alespon vzroste tlak na to, starat se sam o sebe. Hlavne v ramci duchodu by to vetsina lidi potrebovala jak prase drbani.

Nahlásit

-
0
+