Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Míří Amerika na dno?

21. 9. 2010
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Samozřejmě že třetí možnost tu je "mají pravdu", ale obávám se, že takovou možnost si připustit nechcete, ostatně ani já ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslím si, že tomu do hloubky rozumím. I tak si ale dovoluji částečně nesouhlasit. Je mi jasné, že tahle diskuze není seminář z matematického modelování 2. :-), ale podobná přirovnání jsou snad až příliš zjednodušující.Ekonomie samozřejmě zná termíny jako nař. "zvratný bod", ale patrně všechny známé systémy inklinují k rovnovážnému stavu. A současná situace zase není tak neznámá. V nepříliš dávné minulosti už vyspělé země zažily několik podobných "vychýlení" ;ekonomik. Ve většině případů přistoupily státy k inflačnímu řešení - např. u nás přechod na plánované hospodářství a následná měnová reforma, systém dvojího francouzského franku, šílené experimenty s rublem ve 20. letech.... Někdy to dopadlo hůř (Rusko), někdy líp - Británie.Zkrátka, byl bych opatrný v příliš expresivním hodnocení situace, i využívaných metod.Samozřejmě tím nechci obhajovat umělé vytváření poptávky pomocí stimulů nad možnosti ekonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. A často fungují jednoduchá řešení lépe než ta složitá: třeba většina diabetiků se nejlíp srovná dle zásady "nežrat a hejbat se". Po lécích a inzulinu akorát přiberou a stav se zhorší. Nicméně, aspoň neumřou na akutní komplikace. Přitom často mají vlastního inzulínu nadbytek, akorát špatně načasovanou sekreci či jejich tkáně se stanou rezistentními na inzulín. ASoučasný "vyspělý" svět připomíná až příliš neukázněného diabetika...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Volební většina chce slyšet o bezbolestných řešeních - t.j. stimulacích "vládními penězi". Vždy se najdou politici, kteří tato poptávaná řešení budou ochotni navrhovat a z logiky věci budou zvoleni. Odtud pramení fakt, že spor o to zda ekonomiku "stimulovat&quo t;nebo bankroty ponechat plnit ozdravnou roli v ekonomice byl již prakticky vyřešen ve prospěch stimulací.To, že se nedostavují pozitivní výsledky má pro zastánce této teorie jednoduché vysvětlení - stimulace byly malé, měly být ještě větší.Na druhé straně jsou stimulace obrovský byznys vyvolených, napojených na vládní struktury.Výsledek: vláda USA dělá to co chtějí lidé slyšet, vydělávají na tom vybrané skupiny, doplatí na to zpětně ta většina, která to není schopna rozpoznat.

Nahlásit

-
0
+

Najdete si definici kapitalismu a prijdte nekdy zase..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O korupci si mluvit netroufám. Někdi si opravu můž emyslet, že krize je za námi. U politiků bych ale viděl ještě jeden směr úvah..Poslední co potřebují, je panika veřejnosti.Run na banky by spustil krizi raz dva.A obávám se, že hranice smrtícího runu na banky nemusí být nijak extrémně vysoká. Proto taková publicita všem záchtranným balíčků apod..Co mohou v této situaci dělat? Pouštět pravdu po kouskách, když je to už nezbytné a doufat, že se jim podaří zabránit nejhoršímu..Přesně tenhle postup byl zvolen u zveřejňování ztrát bank v roce 2007 a na jaře 2008. Když půjdete do historie, uvidíte, že první ztráty bank byly VŽDY oznamovány současně se zajištěným navýšením kapitálu ve stejné výši..A6 se to provalí, uslyšíme věty typu "nikdo nemohl tušit, že..."..Zároveň ale nevěřím, že by nevěděli o možných hodně problémových scénářích a nepracovali na možných opatřeních.Něco ve stylu jak think tank Bundeswehru hledal scénáře pro Peak oil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

otazka je, proc dal verit kapitalismu kdyz evidentne selhava stejne jako socialismus. a neblabolte ze zadny kapitalismus neni, prave to ze ze statniho se sype do soukromych firem je dusledek toho ze bohati si prihravaji penize mezi sebou.

Nahlásit

-
0
+

Pane, s uvedenými výrokmi absolutne suhlasím. Namýšlam si, že tomu do hlbky rozumiem, a som spokojný s mojím stupnom chapania. To, čo ma extremne hnevá je, že ani trochu nerozumiem :PREČO väčšina svetových ekonomických "špičiek" tvrdí o kríze také absurdity ??? Ale aj ekonomovia na VŠ a podobne.- 1. Mýlia sa ? Nerozumejú tomu ????- 2. Sú skorumpovaní ????Aký je Váš nazor? Resp. nazor ostatných ? 1. alebo 2.Je tretia možnosť ??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kovanda :Píšete zaujimavé témy. Citujete stanoviská pánov, ktorí sú (snáď) osobnosti, ale sú zaujatí, teda neobjektívni, ich "nazory" su predvídatelné.Osobne by ma viac zaujímali Vaše názory, nakoľko predpokladám, že nemáte dôvod k zaujatosti.Téma - svetová kríza - je veľmi aktuálna, ale názory "odborníkov&quo t;sú extrémne odlišné, protikladné. Jedna skupina sa evidentne mýli (ja tvrdím, že vedome klame).Chápem, že postaviť sa dnes na jednu stranu barikády je chodením s kožou na trh (toto príslovie asi v Čechách poznáte). Ale neutralita metódou ( radšej nepoviem) je zbabelá. Je doslova neuveritelné, že ekonomovia sa nevedia zhodnúť na absolutne principialnych názoroch o príčinách a liečbe krízy. Že sa nezhodnú politici, je prirodzené, logické (aj ked nehorázne). Ale nezhoda teoretikov ekonomov, vedcov.......

Nahlásit

-
0
+

Když to dovedu Vaše body dál:1) Země léčí symptomy, ne příčinu. Ještě hůře, léčí to prostředky, které jsou příčinou.2) Všichni získávají čas, ale je jim na nic. Viz bod 1.3) Ekonomiky se neblíží "point of no return". Dost zemí je již ZA NÍM. Jenom si namlouvají, že nejsou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já sice nejsem ekonom, ale určitá paralela v mém oboru je rozvrat vnitřního prostředí. taky musíte1/léčit příčinu. Omyl je fatální.2/lít do klienta z nepřesných měření přesně spočítané dávky ifúzních roztoků a když je nejhůř, tak krátkodobá stimulancia /adrenalin/, defibrilace /elektrika made in ČEZ/. Tím získáte čas k léčení příčiny.3/ a doufat, že to dobře dopadne a pacient není za "point of no return". Někdy to jde spočítat, někdy to tušíte, někdy překvapí.Bojím se, že řada ekonomik se blíží k "point of no return" a na léčbu příčiny se kašle

Nahlásit

-
0
+

Slova Wiliama Baumola budou lidem za několik století znít jako absurdní plky tehdejších vládců Španělska v 16 století, kteří spatřovali největším problémem v jejich zemi to, že není dostatečně prováděná inkvizice.

Nahlásit

-
0
+