Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč se Čína bojí?

7. 10. 2010
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

''zbytek světa by se zase zbavil nekvalitního zboží, které se prodává jen proto, že je neuvěřitelně levné'' taky by ale zbytek světa musel platit víc za včechno ostatní, co se v Číně vyrabí... (což je skoro všechno snad kromě aut a potravin).

Nahlásit

-
0
+

Vážení tento článek je skvělý! Krátký, výstižný, co dodat? Taková je situace. Tento komlplexní pohled opravdu popisuje situaci těchto měsíců.Pavel VAŇOUT

Nahlásit

-
0
+

Nerad s panem Kohoutem nesouhlasím, ale nemohu se zbavit dojmu, že je to všechno jinak. Domnívám se, že vliv umělého kurzu měny na zahraniční bilanci v delším horizontu je téměř zanedbatelný, jelikož ceny jsou určeny cenou vstupů a cenou práce, nikoliv kurzem měny. Tedy, pokud je kurz měny volný a do ekonomiky přitékají peníze, ať už vlivem pozitivní obchodní bilance nebo masivním nákupem měny, pak měna posiluje a koupěschopnost obyvatel i podniků roste. Ceny dovozu klesají automaticky s rozdílem v kurzu a lepší kurz měny zhoršuje zahraniční obchodní bilanci a zase tlačí kurs zpět, tím se Světová ekonomika udržuje v rovnováze. Pokud je kurz měny vázaný tak jako v Číně a do ekonomiky přitékají peníze jedním nebo druhým způsobem, pak se objem finančních prostředků v dané zemi zvětšuje a koupěschopnost obyvatel tím roste stejně jako v předchozím případě. Nominální ceny dovážených surovin a výrobků a sice zůstávají na svém, ale díky většímu objemu peněz v ekonomice reálně klesají o stejnou hodnotu jako při volném kurzu. Větší objem peněz v ekonomice vyvíjí tlak na zvyšování mezd a vyšší mzdy snižují konkurence schopnost podniků opět stejně jako v příkladu prvním. Tedy: Světová ekonomika se udržuje v rovnováze bez ohledu na svázání měn!Lidé ve vyspělých státech jsou bohatší díky vyšší technologické úrovni a uvolnění kurzu juanu na technické zaostalosti Číny nic nezmění a na opak, Čína bude okolní svět technologicky pozvolna dohánět bez ohledu na kurz své měny podobně jako jiné východní země, jenž jsou bez fixovaného kurzu.Po odšpendlení juanu od dolaru by k výkyvům došlo, ale dlouhodobě by se na stavu Čínské ekonomiky nic nezměnilo. Oprávněná obava, že ony počáteční turbulence by mohly prasknout úvěrovou bublinu, je samozřejmě na místě, ale jestli je to jejich skutečným důvodem, můžeme jen spekulovat.

Nahlásit

-
0
+

Je tam jeětě jedna paralela - makroekonomická data.Jen tříkrát v historii měla některá ze zemí douhodobý enormní přebytek obchodní bilance tak, že nakumulovala devizové rezervy 5-6% globálního HDP:.USA - 20 létaJaponsko - 80. létaČína - nyní.Pokud mají Číňané před očima třeba i tato data, pak věřím, že se mohou bát.Ani jednu ze zemí v minulosti obrovské devizové rezervy neuachránily od problémů.

Nahlásit

-
0
+