Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: George Akerlof: Kroťme živočišné pudy

26. 10. 2010
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tady se teda sešla parta pěkně zblblých, kteří jakoby neviděli dopady krize způsobené působením nezodpovědných zlatokopů na trhu, kde je pro správné fungování nutná důvěra a důvěryhodné jednání, což je to poslední co lze od takových zlatokopů očekávat.

Trumpeto, jasně, že má pravdu, protože na rozdíl od většiny zdejších diskutujících ví o čem mluví.
Parta bezcharakterních darebáků přemýšlela nad tím jak obejít dosavadní regulace, aby na tom vydělala a výsledek se dostavil. Největší ekonomická krize po bezmála 70 letech. Volný trh bez pravidel je chiméra, kterou nikdo neviděl, protože sami obchodníci potřebují a chtějí pravidla, aby mohli na trhu vůbec fungovat. Jen si představte vy chytráci, že máte na trhu nakupovat něco a nemůžete se spolehnout na to, že ten kdo vám prodává to co chcete není podvodník a neprodává vám nějaké šméčko. Už vás liberály slyším jak říkáte, no, ale od takových se trh časem vyčistí a pak už to jede jako po másle. A já říkám, tak za prvé, to že se "trh od takových vyčistí" znamená, že ti ostatní přijmou nějaká pravidla, takže regulace. A za druhé, od jedněch takových se trh vyčistí, ale druzí mezitím povstanou, protože vždycky se najdou lidé, kteří budou považovat podvod za lepší způsob jak získat peníze než poctivý obchod. A proto jsou pro volný trh nutné zákonné regulace, jejichž nedodržování se trestá.

Kabal: nepochopil, že nedostatečná regulace odvětví neznamená, že to nemůže být „jedno z nejregulovanějších odvětví“, a že když se v některých regulacích „nevyznají sami úředníci“, tak to nemusí znamenat, že nové produkty finančního trhu jsou regulované, jak ostatně říká sám Akerlof. Nevím ovšem jestli to je schopen Kabal v tom rozhovoru najít. Napovím, je to v okolí této věty: „systém, jejž měly regulovat, se enormně proměnil, aniž to ty regulace náležitě reflektovaly.„

Podobský na podporu svého "názoru" hýří argumenty. Třeba tento: "regulační demagogie", no to je teda argument! Jestli mají liberálové takové myslitele jako Podobský, tak u nich nikdy myšlení asi nebylo. Bez pravidel je volný trh prach sprostou rvačkou ve které vítězí nejbezohlednější poté co ostatní pobili.

Joe, ten vůbec netuší o čem byla v rozhovoru řeč, protože v životě nepochopil, že může existovat nějaký systém, který má svá pravidla fungování, a když někdo ta pravidla poruší, tak dochází k chybě ve fungování toho systému, která může mít katastrofální následky.

Mposs zase nepochopil, že ta "lepší statistika" je záležitost informací, které zpracovává, a že když někdo nemá o něčem informace, tak to nemůže zahrnout do svého rozhodování.

Mandok taky neví o čem byla v rozhovoru řeč, a tak radši přejde na „kritiku“ Krugmana, protože tam možná tuší, a mposs ve své odpovědi Mandokovi se tématu chytá, aniž by věděl jak fungují ve společnosti peníze. Si přečti o případu Wörgl, abys věděl jak fungují, Mandoku
No a Adam si pro jistotu vymyslel zákon - regulaci, která umožnila rozdávat majetky lidem co nic nemají, jakoby nevěděl, že si ti finanční podvodníci pro své účely obejití regulací vytvořili třeba takové SPV, které měly za svůj „speciální úkol“ vytvořit z mixu zcela bezcenných papírů s cennými papíry zázrakem papíry AAA, na čemž se, ať už jakkoliv, domluvili s ratingovými agenturami, které v tom kolosálním podvodu hrály taky svoji neblahou roli. Zkrátka společně udělali sofistikovaný podvod na další účastníky trhu. To, že nějaký regulační orgán ve svém účelu zklame, není znakem toho, že by regulace byla zbytečná, protože bez pravidel – regulace není volný trh, ale volný ring se svými důsledky, jak už jsem napsal výše.

By mě fakt zajímalo čím se vy živíte.

Nahlásit

-
0
+

V tomdle clanku je popsany, jak novy financni produkty uplne obesly regulaci americkejch uradu:http://lahvon.rulez.cz/R espekt.cz.-.Strucne.dejiny.kri ze.pdftakzepan Akerlof asi nelze.

Nahlásit

-
0
+

Nevím jak Vám, ale mě z toho naskakuje husí kůže. Když člověk s takto významným postavením a Nobelovou cenou tvrdí takovéto nesmysly.Jako stokrát opakovaná lež se stává pravdou, tak i neustálé omílání regulační demagogie z ní učiní jedinou správnou alternativu.Myslím, že budeme svědky konce liberálního myšlení ve světě...(pár bloggerů ale určitě zůstane :-)

Nahlásit

-
0
+

Jeho výroky by se skvěly na vrcholných sjezdech komunistické strany SSSR: Až budeme mít, soudruzi, všechny správné údaje a podklady, budeme řídit svět naprosto bezchybně k nejzářivějším zítřkům! A imperialisti nám budou závidět...

Nahlásit

-
0
+

"Existuje totiž souvislost mezi dostupností dobré statistiky a možností předvídat, varovat. To je, co potřebujeme do budoucna – lepší statistiku."- Ekonomia je o realnom dianí. A realne dianie sa nikdy neopakuje dokonale presne. VŽDY su iné počiatočné podmienky, iné okolnosti. Vždy je iné myslenie ludí, ktorí konajú.Je teda absolutne jasné, že z akejkoľvek rozsiahlej štatistiky sa nedá predpovedať, vypočítať budúcnosť. Buducnosť sa dá čiastočne predpovedať iba aplikáciou overených a logických princípov na aktuálne okolnosti.Logické, overené princípy môžu napovedať, že určité konanie je ZLÉ , že toto konanie je cesta do pekla. Neda sa vypočítať, kde presne sa to peklo nachadza, a kedy presne do neho spadneme.

Nahlásit

-
0
+

Tvrdit o nich, že sú o tom presvedčení - to je uražka ich intelektu. Oni proste klamú.Príslovie : "Bez prace nie su kolače" - je stare storočia. Pozna ho každý obyčajný človek. Iba "nobeloví" ekonomovia veria tomu, že stačí natlačiť farebné papieriky, a budeme sa mať dobre.Ta "vedecká" "matematická&qu ot;ekonomia má takú veľku obhajobu z jednoducheho dôvodu : bez nej by sa ekonomia zcvrkla na zdravý sedliacky rozum - a tisice ekonomov by prišlo o živobytie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ale tak oni prostě nelžou oni jsou o tom fakt přesvědčeni jak Krugman, kterého kdyby někdo poslouchal a nalil ty peníze co by požadoval do ekonomiky a ono by se situace zhoršila tak on by prostě řekl: ha udělal jsem chybu chtělo to více peněz a zase si vymyslí číslo které budou muset nalít do ekonomiky.a nebo řekne, že po dobu stimulusu to fungovalo a bohužel došel, ale nedojde mu že to nejde donekonečna lít

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Souvisí to s nedostatečnou regulací těchto trhů v době před krizí."-> Proč musí někteří lidé tak sprostě lhát? Americký finanční trh je jedno z nejregulovanějších odvětví na světě: vládou vytvořený oligopol 3 ratingových agentur, Fannie Mae, Freddie Mac, Recourse Rule, Community reinvestment act, Basel, SEC, FDIC... Regulací a regulatorních institucí je (a již před krizí bylo) v USA tolik, že se v nich nevyznají ani sami úředníci. Akerlof je lhář.Průřez regulatorním prostředím v USA před krizí a jeho vliv na vznik krize viz http://www.cato.org/pubs/policy_report/v32n1/cpr32n1-1.html

Nahlásit

-
0
+

Nebyl to nahodou zakon (CRA), tedy forma regulace, ktery pujcky nizkoprijmovym Americanum ucinil dostupne a tim je znacne podporil?

Nahlásit

-
0
+