Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Osudy dobrého vojáka Švejka za měnové války

15. 11. 2010
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pane Vlnasi, přirovnání se Vám líbí asi proto, že Švejkovi rozumíte více než makroekonomii. Jinak by jste se při čtení takového článku musel cítit přinejmenším trapně. Děkuji panu Lazarevičovi za výstižný komentář.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak tohle je umění

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Silna nebo slaba koruna?Slaba koruna, ale vyssi platy. Nicmene pouze pri utopickem zachovani stavajicich cen.Kdyz v CR stoji neco 3000 CZK a v Nemecku ta sama vec stoji 100 Eur, tak je vice nez jasne, ze ta stejna vec je v CR predrazena. Jedna se vicemene o jidlo, spotrebni zbozi a automobily, obcas ale take i o bydleni. Napr. byty v Berline se daji poridit za stejnou cenu, jako v Brne. Rozdil je v tom, kolik si vydela prumerny berlinan a kolik brnak.Rostouci koruna nijak zavratne nezvysuje zivotni uroven obyvatelstva. Tu zvysi az rostouci platy, ale ty nerostou takovym tempem. Spousta cechu ma sice v lete radost z toho, ze je Kuna o trochu levnejsi, ale daleko vyhodnejsi by pro ne bylo, kdyby prumerny plat byl treba 40 tisic CZK a kacka sla dolu.Uz nyni se projevuje to, ze naklady na zamestnance zacinaji byt v CR vysoke, zvlaste pak pro americke firmy. Investor roku 2009 pro CR se uz poohlizi po Ukrajine a investoval v CR jen zlomek toho, co investuje v Indii.Devalvovat kvuli exporterum a importeri by meli zacit neco delat s cenama, aby byly srovnatelne se zapadem.

Nahlásit

-
0
+

já jdu blejt... tenhle autor už minule předvedl naprosté diletanství a teď to potvrdil. doufám, že se mě povede zapamatovat jeho jméno a nebudu jeho nesmysli dále číst

Nahlásit

-
0
+

"Čeští ekonomičtí experti, jejichž nulté přikázání zní „k Hradu hleď!“, nás až dosud vyzývají, abychom děkovali bohu na nebesích, že nám českou korunu opravdu, ale opravdu zachovati ráčil."orlamente?

Nahlásit

-
0
+

Díky za koment, Arsene. Tušil jsem, že se ozveš :) Mně se naopak přirovnání moc líbí!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S článkem nesouhlasím a některé pasáže jsou blábol1. Eurozóna je souhrn zemí, které se však jedna od druhé výrazně liší. Například pro země PIGS jsou současné úrokové sazby moc vysoké (M2 rostla dvojciferným tempem), pro Německo, kde úvěry takřka nerostou jsou nízké. Osud EU by tak v případě oslabování či posilování měn byl ve všech zemích odlišný.2. Jak se může devalvovat tržní měna? ČNB na rozdíl od FEDU tisknout peníze nehodlá a plánuje včasné zvýšení úrokových sazeb.3. Většina měn, které si spekulanti vybírali byla na nějakou jinou měnu vázaná či její kurz byl držen uměle. Příkladem může být Mexiko nebo Estonsko. Nebo došlo k obrovskému nárůstu peněžní zásoby (Island). Proto v ekonomice, kde existuje vůle k úsporám a obchodní bilance je kladná, je skutečně mylné se domnívat, že se měna dostane pod útok spekulantů.Proto prosím více odborností, přemýšlení a méně přirovnaní, které nemají se situací nic společného.

Nahlásit

-
0
+