Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Irská retrospektiva: bubliny a zázraky

3. 12. 2010
51 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bohužel na virtualmetals se mohu celkově podívat jen na posledních 10 let zpátky. Na World Gold Council jsem narazil na nějaké reporty od roku 1996 (Gold Demand Trend), ale ještě jsem je detailně nestudoval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

dik za zdroj, ukazuje soucasny trend. Ale porad mi neodpovida na otazku, jaka je vlastnicka nebo geograficka struktura tech 165t zlata, co se vytezilo (po ktere uz nejakou dobu koukam). Cely report je jen o tech 15t co se vytezilo za poslednich 6 let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zde nalaznet poslední report ABN AMRO/VM Group Gold Mine Cost Report - Q2 2010 http://www.virtualmetals.co.uk/pdf/ABNGCQ210.pdfZ reportu je patrné, že průměrné náklady na těžbu 1 oz zlata jsou 558 USD

Nahlásit

-
0
+

cena zlatacitace clanek:Peníze.cz / Věra TůmováSpočítali to autoři pražské výstavy České zlato, která se koná v Obecním doměK získání jediné unce ryzího zlata je zapotřebí týden práce jednoho horníka, 6350 litrů vody, dávka elektřiny, která by průměrné domácnosti vystačila deset dnů, 86125 krychlových metrů stlačeného vzduchu a množství chemikálií jako je kyanid, různé kyseliny, olovo, borax, vápno.konec citace ted jsou jiz pocty jednoduche tydeni prace hornika pri mzde 40.000 +40.000 odvody zamestnavatele soc.poj. mame 20.000 +1.000 voda +1.000 stlaceny vzduch +1.000 elektrina +2000 chemikalie +naklady prace s nimi skladovani skolena obsluha a ruzne byroraticke prekazky +1000zisk tezare + 1000 doprava +1000razba +premium razitele a mame cenu pro crje to vsechno odhad moc jsem se sekl ja nebo ten kdo tvrdi ze zlato je bezcenne, pro mne ma tuto cenu - hodnotu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Posední report je k dispozici zde: http://www.virtualmetals.co.uk/index.php?inc=products&id=cp5

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podíl šperkařského průmyslu na celkové poptávce klesnul za posledních 10 let z 80% na odhadovanýh 44% v letošním roce, podíl Indie na šperkařské poptávce z 22% na 12% odhadovaných v letošním roce.Z hlediska celosvětové poptávky se indický šperkařský průmysl podílí již jen 5%Zdroj dat: Yellow Book od ABN Amro (Fortis)z roku 2006 a 2010.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V pripade korporatnich dani je dneska diky snadne prenositelnosti sousedem prakticky cely svobodny svet. A vuci nemu ma Irsko mozna nizke dane, ale rozhodne ne ty nejnizsi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak jeste zdroje pro zajimavost:To o tech CB a zlatu je jako vy z Wotld Gold Council, tady maji pekny souhrn: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserveDole je rozlozeni zlata co neni v CB.Na strance o zlate je pak ten udaj, ze 70% svetove produkce konzumuje Indie.Tady pak ten trh se sperky, stejny zdroj http://www.gold.org/jewellery/markets/A tady je ta ukazka jak by podle me mel vypadat politik, predstavte si, ze by nektere z tech temat nebo alespon terminu pouzil Kalousek (skoro ani neverim, ze by jim rozumnel): http://www.youtube.com/watch?v=lWxnd8IQ94Q

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otazka: "Co je hlavním rizikovým faktorem?"Odpoved: "Špatná měnová politika,"Dukaz, na kterem se odpoved zaklada: "samozřejmě.&qu ot;Tohleje velmi vagni a predpoklada a priori prijeti "monetarni doktriny" jako toho nejdulezitejsiho. Navic, zde je uz od zacatku zjevny vinik, Euro. V pripade Irska je ale problem jiny. Jak muzete povazovat ekonomiku za zdravou, pokud nasadi velmi nizkou korporatni dan, myslim oproti svemu sousedovi? Je zrejme, ze dojde k prilis rychle adjustaci a ekonomika se vychyli. V pripade americke "ne-krize" by mozna jeste doslo k nejake zpetne korekci a ustaleni, ale vzhledem k nastale krizi byla "transitni" ;irska ekonomika zranitelna. Myslim, ze problem neni monetarni politika, ale obecne ekonomicka politika, kde se proste vsadilo na neco, co neni udrzitelne.A ke komoditnim penezum: To neni udrzitelny koncept. Monetarni mena neni schopna odrazit technologicky pokrok. V tomhle ohledu by bylo lepsi kryt menu napr procesory. Samozrejme s nadsazkou, ale procesor by odrazel jak komodity (polovodice, vzacne kovy) tak i technologie. Zlato je vnimano stale jako hodnota, ale jeho objem nestaci na pokryti mezinarodnich a mezistatnich transakci.

Nahlásit

-
0
+

no jinak jsme na tom stejne. Take nejsem povolanim ekonom a jen sbiram zpravy vsude kolem. Ale kdyz clovek vymysli teorii, ktera nahodou vypada, ze odpovida realite, je treba ji konfrontovat s ostatnimi, aby nasel jeji chyby.Co se tyce toho zlata, jeste doluju, ale vami podane informace se tykaji oficialnich rezerv centralnich bank, coz dohromady tvori 18% svetoveho zlata (30t). 52% svetoveho zlata je ulozeno ve spercich. A nejvetsi obchod se sperkama je prave v indii. Takze trebaze indicka CB se mezi EU a USA CB rezervami nechyta, porad si myslim, ze nejvetsi zasoby svetoveho zlata budou koncentrovany v indii v soukromych rukach. Asi pred tremi lety jsem slysel nejakou reportaz prave o tom, ze spousta USA spolecnosti (bank?) je(bylo?) vetsinove vlastneno soukromnikama z indie (mozna pres fondy?). Tenkrat jsem tomu moc nerozumnel.A druha vec, jak moc se da verit centralnim bankam. Je to tak 2 mesice co jsem slysel Rona Paula (kongresman USA, republikan, kandidat na prezidenta, nepritele centralniho bankovnictvi), jak se dozadoval kontroly uzavreneho FEDu a zlatych rezerv. Rikal neco o tom, ze fyzicky to zlato ve fort-knoxu sice je, ale jen buh vi kdo ho doopravdy vlastni, nebo ma pronajate, tzn. jestli by se dalo vubec dalo pouzit v pripade obnoveni zlateho standardu (ktery prosazuje).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Abych se přiznal, tak vám moc nerozumím. Neberte to jako narážku, nepochopení z mé strany asi bude dáno našim rozdílným přístupem. Já obchoduji na burze a snažím se o uchování hodnoty a zhodnocení svého finančního majetku. Nejsem ekonom, o ekonomických teoriích nejsem schopen s vámi diskutovat, sleduji pouze reálná fakta a provádím vlastní analýzy z historických dat, které mám k dispozici.Čína zlato nedrží?Z jakých údajů vycházíte? Já z oficiálních World Gold Council - čínské státní rezervy cca 1054 tun, dále z info, že mezi lidmi je cca 3000 tun. V Číně probíhá těžba dle odhadů pro rok 2010 300 tun a tento týden vyšel článek o rozsahů importů v tomto roce.Arabské země ho mají většinu? Většinu čeho? Státních zlatých rezerv dle oficiálních info nikoliv. Nebo že jsou největší spotřebitelé či těžaří? Když se dívám do posledního vydání The Yellow Book od ABN Amro, tak těžba nestojí za řeč (odhad pro rok 2010 - 4,6 tuny). Z hlediska recyklace zlata to už je jiná kapitola, odhad pro rok 2010 - 291,3 tun pro region Middle East. Nechci sem opisovat další položky z reportu, z hlediska těchto čísel nevidím nic vyjímečného.Samozřejmě, kdyby se ropa obchodovala ve zlatě, tak by arabský svět zažil přirozený příliv zlata a jejich zlaté rezervy by silně rostly podobným tempem, jakým nyní rostou jejich devizové rezervy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

free banking

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

... a mezi tim se musi tisknout dalsi penize tempem, jakym je Cina konzumuje a nevim na co cekaji. Mozna se jen zuby nehty snazi udrzet tu misku s vodou aniz by se snazili o cokoliv z toho vetsiho pohledu, mozna ze kupuji cas a cekaji ze to nekoho prestane bavit, bud se vzbouri cinani, ze je vlada umele drzi v nizke zivotni urovni, nebo to Cinskou vladu prestane bavit a zacne dolary uvolnovat, nebo a to se mi zda nejpravdepodobnejsi budou rezervama drzet USA pod krkem a budou si diktovat podminky a pokud to v USA delaji opravdu bez vetsiho planu jen jako bezprostredni pokus o oddaleni kolapsu, tak to prijmou. Jenze nevim co by z toho Cina mela, takze nemohu rict, ze to pujde tudy.To se bavim jen o cinskem strasakovi pro zjednodseni. Svet neni USA vs. Cina na poli (USD). Jen je to na nich nejmarkantnejsi (mi prijde). Ten samy problem vyvstava s Indii (a zlatem). A ja se domnivam, ze kdyby se zvolil jiny komoditni standard, bude to uplne stejne. Svetova ekonomika je porad zalozena na lidske praci a nikdy to nebude jinak. A vsichni lidi jsou strasne stejni po celem svete. A at zavedete jakykoukoliv komoditu vzdycky ti, kteri chteji zit lepe (USA) skonci pod tlakem tech, kteri jsou ochotni pracovat zadarmo (Indie, Cina, predevsim v dusledku svych vlad, ktere oddeluji zahranicni a interni obchod). Vitezne z toho vyleze akorat Nemecko, ktere se zazelvi, uzavre sve hranice a bude se starat samo o sebe. Me ten kruh prijde pruhledny. Komoditni meny nejsou resenim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cina zlato nedrzi. Arabske zeme ho maji vetsinu. Snad 70% svetove produkce jde prave do arabskeho sveta. Co se tyka zahranicni politiky, nemyslim si, ze to je staticke jak rikate. Myslim, ze zeme pak funguji jako spojene nadoby. Ted ma USA velky import, ale prave s krytou menou kdy by kazdym nakupem klesal objem USA zlata by se import prodrazoval a naopak pro tu druhou zemi by se export staval stale narocnejsi. Myslim, ze za normalnich okolnosti s krytou menou vzdycky nastane rovnovaha mezi zememi mezi importem a exportem, dal budou dovazet jidlo a spotrebni zbozi a vyvazet budou cenene sluzby a knowhow. Nedoslo by jim zlato. Ale museli by svetu nejak splacet svuj pohodlny zivot. To by prislo samo, to problem neni. Problem je, ze Cinska vlada je oddelena od cinskeho prumyslu. Ze nakupovanim z ciny se nezvysuji zasoby cinskeho zlata a tudiz jejich prace bude porad levna, nebot zlato (platba) za jejich zbozi neskonci u lidi, kteri zbozi vyrobili jako tomu je vsude jinde. Takze to vase "musela by se prizpusobit" znamena, zivotni uroven v USA by se musela prizpusobit te v Cine". Az pak by doslo k rovnovaze. Svet by si zil "fajn", jenze tou dobou by cinska vlada mela pres 95% svetove meny a v praxi by mohla cokoliv. Nekryta mena dava alespon nejake vychodisko, ale zatim se mi zda ze jen kupuje cas. Musel byste uzavrit obchod s Cinou dokud vlada nezacne importovane penize poustet do vlastni ekonomiky, nebo snizit zivotni uroven na uroven cinskeho lidu. Ani je mi neprijde realne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

píšete :"Je otázka, jestli by byl zachován stávající světový obchod při přechodu na komoditní krytí peněz. Já myslím, že ne, protože z principu by si to velcí importéři nemohli dovolit pokud by na druhé straně adekvátně neexportovali. Takže např. USA by rozhodně museli změnit své chování. "- Ale veď práve to čo tvrdite dokazuje SPRAVNOSŤ komoditneho krytí peněz. Potom by nevznikali deficity, krízy, bubliny. Fungoval by ZDRAVÝ obchod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je otázka, jestli by byl zachován stávající světový obchod při přechodu na komoditní krytí peněz. Já myslím, že ne, protože z principu by si to velcí importéři nemohli dovolit pokud by na druhé straně adekvátně neexportovali. Takže např. USA by rozhodně museli změnit své chování. Pokud by to neudělali, byly by za chvíli, přestože mají největší zlaté rezervy na suchu.Čínské státní zlaté rezervy jsou skoro řádově nižší a o arabech nemluvě.Kolik je dostupného zlata těžko říci. Dosud ho bylo vytěženo cca 180 000 tun, přes 30 000 tun je v držení států, odhaduje se, že dalších 30 000 tun je v držení investorů. 2 500 tun se ročně těží. Kromě zlata tu máme ještě stříbro. Když cena kovů poroste nahoru, určitě to zvýší zájem o průzkum nových lokalit a následně těžbu. Množství drahých kovů aktuálně nepovažuji za problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no a na to se prave pokousim upozornit. Proc ma podle vas dum v Praze nejakou cenu a na pustem ostrove ne? To same o vode. Podle me hodnota je porad stejna. Potrebujete to stejne. Bude se lisit cena. Protoze sehnat pitnou vodu v praze muze byt jednodusse tezsi nez kdyz bydlite u vodopadu a bude vyzadovat spousty lidske prace aby vam ji donesly az pod nos (ke kohoutku do 7.patra. Ale jeji hodnota bude stejna. Lisi se cena. Proto mluvim o pustem ostrove, nebo tam cena=hodnota a tudiz je to dobry priklad pro ziskani one minimalni hodnoty pod kterou by cena nikdy nemela jit. Cena pak bude obvykle vyssi minimalne kvuli danim. Ten pustej ostrov si muzete klidne predstavit jako "pustou CR", proste bez lidi budete stat sam na brehu znecistene vltavy a budete se ptat: jakou hodnotu ma pro me pitna voda a nekdo jiny pribehne a rekne za tuhle cenu ji dostanes. To bylo k urceni hodnoty zlata predtim nez se do toho zamota cena tvorena ostatnimi lidmi.Myslim, ze pro debatach o financnim systemu je nezbytne nutne pochopit proc je takovy system vubec potreba (univerzalni komodita smeny) a k cemu ma slouzit (ke smenovani lidske prace a k porovnani jeji objektivni ceny mezi jednotlivymi povolanimi). A vzhledem k zahranicni politice Ciny a nechuti s ni prestat obchodovat si myslim, ze jakakoliv mena kryta omezenym mnozstvim libovolne komodity nezadrzitelne povede ke skoupeni celeho sveta Cinskou vladou nebo arabskym sejkem. Viz moje reakce na Aleše Bieronskeho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ono to není o tom co je lepší, nebo horší, ale v podstatě i o legálnosti toho kterého systému.kdy systém založený na multiplikaci peněz je podle mě nelegální a spontanně by nemohl ani vzniknout je to produkt v podstatě násilí a podvodu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to není o filozofii, ale o ekonomii.říká se tomu teorie hodnoty.kdy na jedné straně je v podstatě klasická ekonomie nejvíce zastoupena ricardem spolu s marxem, který z ricarda vychází a ti říkají, že cena je dána náklady.a pak je například rakouský přístup,který říká a asi to spletu,že cena je dána subjektivní mezní užitečností.jde o to, že cena fakt není nákladová pokud ano tak proč je pivo levnější než voda?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že ste velmi blízko ku definovaniu ceny zlata. Velmi blízko, ale nie celkom presne.Zlato má "vnutornú" hodnotu relatívne malú. Jeho skutočná hodnota je v jeho JEDINEČNEJ vlastnosti :- neda sa umelo vyrobiť, jeho množstvo (vyťažené) na zemi je skoro konštantné, novovuťaženého zlata je minimum, náklady na ťažbu sú blízke jeho trhovej hodnote.TIETO jeho danosti a vlastnosti z neho robia idealny produkt -použitelný na peniaze. SKUTOČNE peniaze, nie tie smiešne zelené a modre papieriky. Tie papieriky maju PRINCIPIALNE zlú vlastnosť- daju sa vyrobiť skoro zadarmo. Tato vlastnosť, tak extremne odlišné u zlata a u papierikov - toto je jediný , hlavný rozdiel medzi peniazmi a "peniazmi" .----------------------------- Akniekto vynájde také bankovky, pri ktorých výroba jednej tisickorunáčky bude mať výrobné náklady minimálne 1000 korun, potom aj tieto papieriky nahradia zlato.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na pustém slunném ostrově nebude mít hodnotu dům, který by v Praze stál třeba 10 mega, protože tam nebude zapotřebí a větší hodnotu bude mít 1 kubík pitné vody a 1oo kg ryb.Myslím si, že už tady mícháme jablka s hruškama, myslel jsem , že smyslem této diskuze je, jestli je lepší stávající finanční systém nebo systém založený na krytí drahými kovy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to jste zase v nějakém jiném extrému. Ale i kdybych vzal v úvahu tuto eventualitu, tak pořád bude mít zlato větší hodnotu než ten potištěný papír jménem americký dolar, euro, česká koruna, atd. který vlastně nemá hodnotu ani toaletního papíru.Na pustém ostrově bude mít hodnotu pouze to, co potřebuji k vlastnímu přežití, což je voda, jídlo a případné další nástroje, které mi umožní zůstat naživu. Na pustém ostrově nebo v postapokalyptickém světě zatím nežijeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom by jsme asi mohli vést filozofickou debatu, což asi není cílem.Ale pokud bychom definovali, že cena hodnota, cena = náklady + přirážka a hodnota = cena kterou jsem ochoten zaplatit, tak ano, hodnota je subjektivní věc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no to prece neni pravda. Podkladova/minimalni hodnota zlata je to, kolik prace by byl clovek ochoten venovat jeho tezbe, kdyby zil sam na pustem ostrove a zlato nemohl prodat. To je jeho skutecna hodnota. Treba tezbe kokosu nebo tezbe rizku z paviana budete ochoten venovat cely den, zatimco o zlatu se to rict neda. Tudiz zlato vytezene za den ma mnohem mensi cenu nez jidlo, ktere natezite za den. Zlato neni bezcenne. Ma velmi dobre fyzikalni vlastnosti, takze cenu ma velkou a je ho malo. Nicmene hlavnim duvodem (i zdrojem poptavky) je sperkarstvi, tudiz to, ze se lidem proste hrozne libi. To zvysuje jeho cenu nejvice a proto se jen malo zlata pouziva v prumyslu, zdravotnictvi, chemii a jinych oborech a casteji je nahrazovano levnym stribrem s horsimi vlastnostmi, ale mnohem prijatelnejsi cenou. Takze: jidlo ma hodnotu (ale je ho dost), obleceni ma mensi hodnotu, zlato ma jeste mensi hodnotu (ale kdyz uz mame to ostatni je pekne a symbol, ze mame i to ostatni)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tajně doufám, že lidi někdy pochopí rozdíl mezi human action a human design

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a já myslel, že hodnota je subjektivní věc

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zlato nema zadnou intriskni hodnotu (resp. minimalni) - ma hodnotu protoze se lidi dohodnou (mysli) ze ma hodnotu.Tak tuto větu už jsem v minulosti četl tolikrát, že už to ani nepočítám. Už se z toho stalo dogma, ale dle mého názoru to není pravda. Hodnota (cena)zlata je mininálně taková, jaké jsou náklady k jejímu získání. Kdyby to co říkáte byla pravda, tak o čemkoliv bychom mohli tvrdit, že to nemá hodnotu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) se zlatym standardem mam problem. Funguje fajn, dokud jsou vlady zodpovedne a zahranicni obchod se sam reguluje presunem zlata a tedy inflaci/deflaci podporujici opacny trend. Jenze co pak s Cnskou vladou, ktera umele udrzuje nizkou zivotni uroven obyvatel a tim na zahranicnim trhu vytvari vakuum po mene, ktere nelze realne uspokojit, protoze vlada vsechnu prichozi menu schovava do sklepa a Cina se dal tvari ze ma spatnou zivotni uroven. Nahromadili by 80% svetoveho zlata a prakticky by si koupili svet.System 100% krytych rezerv bank bych uvital. Nicmene nevim k cemu by pak banka byla. Pujcovat by nemela z ceho a davat si tam penize a platit za jejich uschovu (bez uroku samozrejme, ty plynou ze schopnosti pujcovat dal) by moc lidi nechtelo. Takze stejne by vznikly spolecnosti, kterym by lide penize donesly aby je dale pujcovali (dnesni fondy) coz ale podle me odpovida opet dnesnim bankam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"- Zlatý standard nikdy neskončil krachem, krachli státy, pretože nedodržovali principy dobrého hospodárenia."To je jako rikat "komunismus neni spatnej, jen lidi jsou spatni... ".zlato nema zadnou intriskni hodnotu (resp. minimalni) - ma hodnotu protoze se lidi dohodnou (mysli) ze ma hodnotu.Takze jak se s nim hospodari zalezi na lidech uplne stejne jako tistene penize.Ze tomu tak je je velice snadne ukazat - staci se podivat do historie a clovek vidi, ze zlaty standard neni samo-spasitelny. (navic, zlaty standard je v podstate standard ted hlavne kvuli tomu, ze jisty Mr. Isaac Newton spatne - mozna umyslne - spocital pomer hodnoty zlata a stribra v tehdejsi ekonomice Anglie. Stribrny standard byval ve svete podstatne beznejsi. Do cca 17 stoleti vetsina ekonomiky na zemekouli probihala pres stribrny standard (Cina & asie & Otomani) ).pokud uz chcete zavest komoditni menu, tak neco takoveho jako energii, ne neco kde vydate spoustu energie na vytezeni neceho co pote hned jde zase pod zem :).

Nahlásit

-
0
+

Inflace na tezbe zlata zalezi, vic zlata -> vetsi inflace. Samotne dolovani meny ze zeme je ohodnoceno vice nez prace v dolech (napr. medenych). Stejne vlastnosti jako zlato ma i milion jinych komodit, Abych rekl pravdu, me by zajimalo proc nejsou penize vazane na to jedine o cem vlastne od pocatku veku jsou. Na lidskou praci. Proc nejsou penize vazane na pocet lidi. Jejich celkova hodnota rozpocitana na celkovy pocet odvedene prace, HDP vzdy rovno poctu lidi a kazdej clovek by mel penize (treba i papirove) s tim, ze hodnota 1 znamena prace odvedena prumernym clovekem. A kdyz reknu, ze za den musim snist za 0.1penez jidla, tak to znamena, ze 10% lidske prace jde na vyrobu jidla. Proc se penize nevazi na to co skutecne jsou a snazi se je porad nekdo navazat na neco, ceho zrovna on ma tezke zasoby?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2