Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč nestavíme energeticky úsporné stavby?

29. 4. 2009
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nevím, kdy už hlavy zabedněné pochopí, že státní dotace je chiméra. Stát ovšem reaguje. Zelení ve vládě prosadili zdražení energií daňovou zátěží, tedy přesně opak v co prosťáčci typu autora článku věří. Tím se ovšem neřeší kapitálová přiměřenost, ale to je zase jiná kapitola.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A není lepší konečně dovést do konce už existující systém emisních povolenek? Tj. aby je platili opravdu všichni, včetně ČEZu a výrobců uhlíkatých paliv? Pak ta návratnost úsporných domů bude úplně někde jinde.

Nahlásit

-
0
+

Nebylo by cestou nižší zdanění firem které prokazatelně nízkoenergetické stavby staví? Naši předkové si také dokázali s tepelnými ztrátami poradit (masivní stěny, malá okna). Bylo by zajímavé prozkoumat nakolik by šlo při přestavbách použít důvtipu předků a moderní technologie. Sám bych se o něco takového v budoucnu rád pokusil. PS: Vystoupení Káti Jacques bylo strašné, ale věřte, že je i dost Zelených kteří by obstáli bez problémů. Třeba já :-)) .

Nahlásit

-
0
+

Nebo zavest pujcky splacene z uspor/vynosu. To by se majiteli porad vyplatilo dlouhodobe, a v strednedobem horizontu jsou pro nej naklady nulove.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se to nevyplatí, je třeba zvýšit státní dotaci...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim ze podstata problemu je ve vysoke pocatecni kapitalove investici (kterou si jako soukroma osoba nemuzete odepsat).Pred par tydny jsem se dival na stresni solarni elektrarny. Cisla jsem si nasel na webu a hodil do spreadsheetu, a bez dotace je splatnost ekvivalentni cca 7-8 letemu terminovanemu vkladu (hodne zalezi na urokove krivce a cene udrzby), s velkou pocatecni kapitalovou investici. Coz neni nic moc, a pokud to clovek nedela pro sebe (coz zase je pro vetsinu lidi asi moc drahe), tak se to nevyplati.

Nahlásit

-
0
+