Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: S cizí střechou nad hlavou

21. 12. 2009
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bydlíme ve třetím nájemním bytě a nikdy jsme s majitelem neměli neshody. Když jsem bydlel u rodičů ve družstevním bytě, měli jsme neustále neshody s některými jinými členy družstva. Podle mě by měl být vztah mezi majitelem a nájemníkem lepší než mezi členy družstva nebo mezi členy společenství vlastníků - nájemník totiž může snadno odejít. Výměna bytu v družstevním vlastnictví nebo osobním za jiný byt (ev. prodej a nákup jiného bytu) není tak jednoduchá jako vypovězení smlouvy a přestěhování se. Navíc pokud vás jiný člen (jiní členové) donutí k odchodu, bude to jeho (jejich) výhra. Majitel prohrává pokud ztratí slušného a pravidelně platícího nájemíka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V článku vyřčenou hypotézu jsem rozhodně nemínil jako doporučení - jednak samozřejmě nepokládám za potřebné komukoliv cokoliv doporučovat a jednak, otázka bydlení je otázkou natolik individuální, že by jakékoliv plošné doporučení postrádalo smyslu.Pojem "rozvinutých kapitalistických zemí" je v dané souvislosti bezpředmětný. Při bližším pohledu snadno zjistíme, že zatímco např. v německy mluvících zemích (a částečně snad i ve Skandinávii) je vysoký podíl nájemního bydlení, naproti čemuž zase anglosaský svět či jih Evropy preferují bydlení vlastnické.Pominu-li nejistou vyhlídku na zisk při prodeji nemovitosti (bylo by to téma na velmi dlouhou debatu), pak i námitka fyzicky nezvládnutelných nároků na údržbu nemovitosti má jen omezenou platnost: zatímco v případě rodinného domku ji lze akceptovat, vlastnictví bytu majitele takto nelimituje vůbec, případně jen v zanedbatelné míře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

najemni bydleni je predevim z valne casti o placeni premrstenych castek za casto zcela vybydlene byty bez elementarni udrzby potomkum restituentu kteri na domy kaslou. u nas v dome je co trzni najem, to byt v katastrofalnim stavu, najemnici se tam toci po roce, bydli jich tam neidetifikovatelne mnozstvi aby ten najem vubec utahli. predstavy majitelu domu jsou ze to pronajmou studentum kazdy pokoj jeden nebo dva. kazdy vysoli 5 000Kc a oni budou v baliku. Najemni byldeni u nas nema budoucnost bez nastaveni zakonu a regulace, slusnost u cechu hledat nelze.

Nahlásit

-
0
+

Takové doporučení v tom článku nezaznělo, bylo to jen naznačeno jako eventualita. A pokud ceny nemovitostí, vzhledem k demografickému vývoji, neporostou, tak to může být i velmi výhodná eventualita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bydlení bude stále dražší, uvědomme si chutě čssd podstatně zvýšit daně z nemovitosti. Je jedno, jestli je zaplatíme jako majitelé, nebo nám je majitelé přeúčtují do nájmu. Z tohoto hlediska je investování do vlastní nemovitosti srovnatelné s ostatními investicemi.

Nahlásit

-
0
+

Pane Krutak,pozor na to co lidem doporucujete. Vas nazor "prožít aktivnější část života v nájmu a dům či byt kupovat spíše ke konci produktivní etapy života" je v naprostem protikladu se zabehlymi zvyklostmi v rozvinutych kapitalistickych zemich, kde v prubehu aktivniho zivota si vlastnictvim nemovitosti "stradate" na duchod (nemovitost je vase investice), a pred duchodem nemovitost prodate se ziskem cimz si uvolnite nastradane prostredky na financovani sveho duchodu. V neposledni rade na sklonku ubyvaji sily a fyzicky narocna udrzba nemovitosti nedava smysl.

Nahlásit

-
0
+

Muj nazor je ze je to tim, ze byty pronajimaji drobni vlastnici, kteri byt zdedili, koupili na hypo, atd. a komercni plochy pronajimaji firmy, ktere se tim zivi - profesinalove.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V CR jsou predrazene byty v ekonomicky zajimavych oblastech. Investovat do bydleni mi neprijde moc vynosne, radeji bych volil najem a penize dal jinam. Jenze v CR nefunguje normalnim zpusobem pronajimani prostor k bydleni. Dlouha leta jsem v najmu bydlel, jenze vzdy jsem mnel pocit, ze jsem se vratil na privat z stredni skoly, kdy nas pan domaci kontrolova, hlidal a vychovaval a tak jsem premohl skrblika v me hlave premohl a poridil si vlastni dum. Zajimave je, ze pronajimatele komercnich prostor se chovaji normalne a pronajimatele bytu nikoliv.

Nahlásit

-
0
+