Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nezastavíš! Nepokradeš!

31. 1. 2009
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A neličujte zastavárny. To nejsou ti pravý zloději. Zloděj je ten co něco ukradne. A je tu od toho Policie aby ho dopadla, soud, aby ho potrestal. A vězení na zavření . Jenže u nás se ukradne něco co nemá ani cenu 5000 Kč v dnešní době do toho naskládáme (TV, mobil, DVD, autorádio, prsten) a celková cena nepřesáhne částku 5000 Kč, tudíž se jedná o přestupek. Pojiˇštovna toto neproplatí, Policie toto v podstatě neřeší a kdyby náhdou díky zastávarně se na dotyčného přišlo, tak ho pro přestupek nikdo nezavře, ale zastávarně se zboží zabaví, protože ta je ta špatná. Majitel má své věci, zloděj peníze, policie čárku do statistiky a zastavárna smůlu.

Nahlásit

-
0
+

Nejsme velké molochy jako banka, která prodá své nedobitné pohledávky exekutorům. Jsme obyčejní OSVČ, kteří se jako každy snaží na něčem vydělat. Když pekař vydělává na rohlíku 0,10 hal. tak ví že jich musí za den prodat 10000 kusů aby si vydělal za den 1000 Kč. Zastavárna musí buď půjčit denně 15000 Kč a musí se jí ty úroky vrátit a ne propadnout. A pokud věc propadne, tak je potřeba opět na ni vydělat. Takže tím že výrobci prodávají vše za pakatel tak tím odrovnávají bazary. Stejně tak Dopadne AAA, které neutáhne to, že nové vozy se prodávají za pakatel. Již zavírá pobočky mimo ČR a v Brně prodává své sídlo. atd.

Nahlásit

-
0
+

Takže jak chcete konkurovat novému levnému zboží ? Když chcete prodat rok použítý HIGH END mobil za 1000 Kč, ale nový LOW END mobil, který má všechny fuknce toho loňského HIGH END a stojí 1500 Kč. Jen hlupák si koupí tedy použitou věc, každý si raději připlatí za 2 letou záruku a případně za legálnost přístroje. Takže nejsou to zákony, které vysmolily páni poslanci, ale trh který odrovnal zastavárny. Co se týče určování ceny: Je zvláštní že když si jdete půjčit na dům 1 milion tak chce banka zástavu na 3 miliny. To je v pořádku- Ale když si jdete půjčit na Notebook který stojí nový 7000 Kč, tak každej chce za něho 5000 Kč a jaksi nechápe, že když tento notebook propadne tak že si ho za 6000 nikdo nekoupí Takže 30% z ceny je normální věc aby případný kupující tuto věc koupil za 50-60% ceny nové věci. Pokud se Vám zdá mít na této věci výdělek 1000 Kč moc. Tak je zvláštní, že se Vám nezdá že někdo vydělává moc jako třeba automechanik, elektromechanik 500 Kč na hodinu, Právník IT programátor 1000 Kč na hodinu. Autobazar 10-30 tis na 1 kusu auta. To je v pořádku , ale že zastavárna chce vydělat na 1 kusu možná i rozbité elektroniky 500-1000 Kč tak to se Vám zdá moc. To samé s úroky. Zdá se vám moc 7% za týden? Tak nezapoeňte na rizikovost podnikání, Jestli ta věc funguje, jestli ji nezabaví policie a to třeba ukradnutou před 2 lety. A taky to že vy peníze dostanete hned na ruku, nám ta věc třeba zůstane na pořád. Toto vše jsou náklady, které se musí něčím vykrýt.

Nahlásit

-
0
+

Krásný článek, rád se k němu vyjádřím jako majitel zastavárny. K první do spánku: Do roku 2004 jsme i bez toho aniž by jsme museli, tak jsme vyžadovali doklady a to i přes to, že nám to v té době zákon na ochranu osobních údajů zakazoval. Ano brali jsme i bez OP, ale zákon jsme tím neporušovali. Druhá na solar nám sice ublížila, protože jsme přišli o tzv. gamblery brali se věci i z krádeží, ale i tak to na čele nikdo napsáno nemá. Tyto věci se již jako teď moc nezastavovali, protože jak píšete kontrol bylo dost a nestojí nám za to aby nám zboží zabavovali, protože zpězná vazba vymoci zpět peníze je v této republice žádná. A pokud syn okrade matku a přitom má stejné trvalé bydliště a ukradená věc je vrácena matce a zastavárně zůstane jen škoda, která je v našem soudnictví vymožitelná za náklady, které převyšují danou částku to tu páni poslanci ještě nevyřešily. Co se týče vetovaného zákona tak má pan prezident pravdu, jsme jediní komu stát zakazuje podnikat a když budete vykupovat toto zboží v hostinci v non stopu v trafice normálně při předložení dokladů tak se tito podnikatele nedopouští maření tohoto zákona = největší zmetek zákon. Největší zabiják zastáváren je cena nového zboží. V dobách do roku 2004 stálo DVD 20000, mobil nejlevnější 5000, Notebook 40000, TV 20000.Slušné Autorádio 5000. S dnešními cenami DVD 500, Mobil 500, Noteboook 8000, TV od 1500 Autorádio 1000. Jak chcete půjčit úměrnou část peněz, aby při propadnutí věci se to vůbec prodalo?

Nahlásit

-
0
+

Proč lidé volí raději rychlé půjčky než zastavárny? Je to o psychice. Do platební „nouze“ se dostane člověk většinou v případě, že už nějaké peníze dluží a je nucen splácet více než momentálně zvládá. Případně mu k tomu přijdou nečekané výdaje jako doplatky za plyn apod. Teď přichází situace, kdy potřebujete další peníze a obvykle se nejedná o pár stovek, ale o deset a více tisíc a to zastavením starého rádia obvykle nezískáte. Co teď? Vzdáte se pračky a ledničky? Nebo televize a myčky? To asi těžko. Nová plastová okna také neponesete do zastavárny. Většina z vás ;-) raděj podepíše super-výhodnou rychlou půjčku od providentu ( poslední co jsem viděl měla RPSN přes 120 % ! ) než aby jste se vzdali svého komfortu, na který jste zvyklí. Následky takových půjček každý zná, ale nikdo to přece nenechá dojít tak daleko… ? . Zastavárny jsou tedy, jak přesně uvedeno v článku, odstřihnuty od lidí, co se potřebují dostat z dluhů a zároveň jsou odstřihnuty od zlodějů. Tím tedy většinou od již standardního obchodního artiklu, jako jsou autorádia či mobilní telefony. Co jim zbývá? Přestavět se na antikvariáty a přeorientovat a na šetřílky (nemyslím to nijak pejorativně), kteří raději, než by nepotřebnou věc vyhodili, za ni pár korun utrží a umožní tak jiným šetřílkům, aby pár korun ušetřili při jejím nákupu. Budoucnost klasických zastaváren, ať již kvůli internetu nebo kvůli dalším okolnostem, nevidím nijak růžově.

Nahlásit

-
0
+