Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Velká americká svatba

27. 5. 2009
 5 298
24 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Moje nevlastní sestra, která žije v USA, jednu takovou svatbu měla. Různé předcvičovaní, pilování a touha ke dokonalosti. Zkrátka to působí sterilních vyumělkovaným dojmem a v žádném případě bych to nenazval "dokonalou nádherou". Souhlasím tedy se swenem. Míra vkusu je neměřitelná, ale vzhledem ke kultuře konzumu a ztráty individuality se nedá říct, že by Americký vkus byl výše, než tradiční Evropský.

Nahlásit
-
2
+

Diskuze

Dobrý den, paní Lado, moc pěkný článek. Myslíte si, že bych ho mohla použít do divadelního programu k inscenaci Východočeského divadla v Pardubicích Apartmá v hotelu Plaza? Jedna povídka je právě o přípravách takové svatby, kdy se účastrníci sejdou v hotelu Plaza a nevěsta se azave v koupelně, protože ji zachváti panika. Samozřejmě bych napslaa autora článku.

Nahlásit

-
0
+

kdo byste chtěli mít svatbu jako v americe tak se koukněte na:www.zlutaraketa.cz ..mají tam fakt originální výběr svateb.sestřenice měla svatbu v jeskyni a byl to opravdu zážitek...to bylo tisíckrát lepší než nějaká velká americká svatba:)doporučuji!zuzana

Nahlásit

-
0
+

S první částí souhlasím, USA sledují výhradně vlastní cíle a prosazují své vidění světa, bez ohledu na místní kulturu (i když jejich zásahy nejsou vždy negativní - viz např. 2. světová válka).S druhou částí - ohledně vývoje v Jugoslávii - již souhlasit nemohu.Nacionalistické cítění se projevovalo od 70. let a výrazně zesílilo po Titově smrti. Po rozpadu východního bloku se Chorvaté a Slovinci rozhodli pro vlastní stát, což ovšem Srbové odmítli uznat (jaký to rozdíl oproti rozpadu Československa).Následovala válka, proti které se od začátku vyhrazoval Bill Clinton a již v roce 1992 požadoval vojenský zásah. Byla to Evropa, zejména Francie, která novopečeného amerického prezidenta odradila. A posléze to byla opět Evropa, zejména Německo, kdo vyzbrojil chorvatskou armádu.Když pak v roce 1999 vtrhli Srbové do Kosova, již zkušený, pezident Clinton neváhal a prosadil vojenský útok, který měl zabránit opakování bosenské války a jejích masakrů.Takže pokud někoho chcete obviňovat, že nezasáhl proti válce v Jugoslávii, viňte evropany v čele s Francií. Spojené státy chtěly naopak celou situaci utnout rázně už v úplném počátku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokračování: Cílem bylo destabilizovat prostředí ve sovětských satelitech s nasazení prozápadních vlád. V mnoha zemích se to podařilo, jediná Jugoslávie byla trochu vzpurnější. V Jugoslávie se tedy muselo vytvořit ideologické vůdce a zahrát na nacionalistickou strunu. Šlo to jako po másle, jelikož tahle strategie jim už jednou vyšla v Afghánistánu.. Později ve válce, když už bylo jasné, že Chorvati nemají šanci si své území vybojovat zpět, tak přijely naložené lodě plné vojenské techniky a zbraní :-) A místo několika ruských téček co měli se začaly Chorvatskem prohánět Pattony a během několika dnů všechny Srby (včetně rodin a dětí) vyhnali. Na tohle zkrátka krásně padne přísloví "Když se dva perou, třetí se směje". Celá Jugoslávie zmizela do propadliště dějin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Panu Majerovi jsem již odpověděl do mailu, protože se mi zdálo blbé do diskuze o svatbách psát o americké politice :) Každopádně vkládám tuto reakci a snad se autorka nebude zlobit, že to nabralo zcela jiný směr :)Chtěl bych říct, že ve většině případu, kdy se USA pletla do záležitostí cizích zemí, tak se to ve střednědobém či dlouhodobém hledisku ukázalo jako naprosté fiasko. Samozřejmě uvedu i několik příkladu: Korea - současné problémy s KLDR, Vietnam - bezesmyslná válka 50 000 mrtvých a stejně zvítězil komunismus, podpora Izraele - snaha okolních států vyrobit jadernou bombu a zničit Izrael, Venezuela - vzpoura Cháveze a znárodnění většiny průmyslu, který byl v rukách amerických společností, Irán - vzpoury a vítězství fundamentalistické vlády, Irák (ve válce proti Iránu) - znárodnění průmyslu Sadámem a následné války, Rusko - podpora loutkové vlády Jelcina vedla k obratu zahraničí politiky s nástupem Putina ... A mohl bych pokračovat do aleluja...Jedná se vlastně o budování novodobého impéria, ze kterého si berou benefity pouze vládnoucí země. Moc lidí si to nepřipouští a ohánějí listinami o právech člověka a demokracií v těchto zemích. To mimochodem dělal i Napoleon, když vtrhnu do Španělska a ve jménu demokracie byla slyšet gilotina dnem i nocí :-) To aspoň lidi nemučili podobně jako to dělají v Abu Ghraib.Jugoslávie na politiku USA hodně tvrdě doplatila. Celkové uvolnění v SSSR byla historickou příležitostí pro USA.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by USA měly dělat pořádek v Evropě? To by si přece měla udělat Evropa sama. Mimoto, proti zásahům v Jugoslávii byli evropané v čele s Francií. Bill Clinton se chtěl angažovat již v roce 1992.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vzhledem k tomu, ze jsem se valky na balkane ucastnil a tim padem jsem si shanel co nejvice informaci mohu rici, ze USA se velkou mirou podilely na vyvolani tohoto konfliktu a nasledne pres ruzne neoficialni organizace ho vyzbrojovaly.Staci si pripomenout kdyz USA velebily Milosevice jako mirostvurce kdyz nechal na pospas chorvatum Krajinu a zapricinil tak nejvetsi genocidu po 2sv v evrope (200 tisic vyhnanch a castecne zmasakrovanych srbu) a nasledne z nej udelaly masove vraha... Naprosto stejny scenar pouzily v pripade Kosova a potom Iraku.Na zaver jedna historka z minuleho roku. Kdyz jsem s rodinou jel z dovolene z Chorvatska tak jsem se stavil na miste kde jsem byl na fronte - Kousek od Otočace je jedna zapadla vesnicka. Kdyz jsem tam u nasi byvale zakladny - rozstrilene skoly nechal zenu s detmi a sel pro auto, tak moc nechybelo a mel jsem po zene a detech. Vypada totiz jako srbka. Do te doby nez promluvila cesky a rekla ze jsou turisti se kelem ni zacal stahovat krouzek chorvatu kteri netvarili moc prijemne.Je to misto, kde pokud jste srb, tak vas okamzite zastreli. Je to misto ktere lezi uprostred desitky km. velke zaminovane oblasti, je to misto kde se zastavil cas a je to misto jen par km od hlavni dalnice k mori.Ohledne bombardovani srbska.Bombardovani Srbska a vytvoreni narkomafianskeho muslimskeho statu byla nejvetsi chyba kterou jsme si od USA nechali vnutit a za kterou platime a jeste budeme platit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Arsene, na jednu stranu jen zloba a pohrdání vůči USA, na druhou výčitka kvůli neplnění role světového policajta?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všechno co se děje v USA je jedna velká hra, která za pozadím skrývá otřesné skutečnosti. A jak můžu mít rád zemi, která vyvolala a přehlížela válku v mé rodné zemi a pak jí nakonec rozbombardovala? A pokud vím, tak máte vzdálené balkánské předky. Museli toho nemálo vytrpět. Pokud se jedná o mé články, které vyznívají vůči USA většinou negativně, tak jsou opřeny o reálné argumenty a historické souvislosti. Každý může vstoupit do debaty a použít svoje argumenty k jejich zpochybnění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo,co mi to děláte během toho fotbalu?:-)

Nahlásit

-
0
+

To není, já také měl na mysli třeba naši Českou společnost, s tou jsem srovnával. Speciálně nám švejkům připadá každý rituál nutně jako pitomost...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úplně souhlasím, jen jedna poznámka. Americká společnost podle mě není vůbec ateistická.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jinak tady myslím působí jedno neporozumění. Svatba jak ji popsala Lada je ukázkovým příkladem rituálu. Moderní ateistická společnost zná rituálů čím dál méně a občas na to i doplácí určitou ztrátou půdy pod nohama. Jakkoliv se mi vnitřně taky nacvičování svatebního slibu protiví, měli bychom ocenit, že aspoň někde na ty rituály, které nás svazují s tradicí, přesahem, smyslem, ještě pamatují...

Nahlásit

-
0
+

Americká kultura konzumu a ztráta individuality... Arsene, že vy nemáte Ameriku moc rád? Já tedy poznal jen Californii, určitě střed bude drasticky odlišný, ale že by byli Američané nějak zvlášť konzumnější než Středoevropané? A bez individuality? Není ta naše individualita někdy znouze ctnost, jako např. kutilství na chatách?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jinými slovy, hodnotit kýčovitost amerických svateb je nesmysl :-) Ale když už se do toho pustíme, nastavujeme tím úhel pohledu - v našem případě vzdělanějšího Čecha, který se zjevnému nevkusu zasměje a o nuance toho pravého vkusu se do krve pohádá :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K měřitelnosti vkusu okem sociologa :-):- vkus je podle sociologických teorií sociálně konstruovaný - je výsledkem kulturních střetů - boje dominantní kultury s avantgardou, výchovy, školy, televize a všeho dalšího možného... Proto se liší stát od státu, národ od národa a individuum od individua. Každý tedy máme svá měřítka vkusu. Každý je ale máme někde jinde. To, že mi Karlovy Vary přijdou kýčovité a nevkusné (stejně jako tobě), je jedna věc. Myslíš si ale, že si Rusové schválně staví nevkusné budovy. Já si myslím, že jejich stavby jsou pro ně vrcholem vkusu....Souhlasím s Arsenem, že vkus je opravdu neměřitelný.Zatímco nám dnes čínské bistro s křiklavými plastovými obrázky na zdech přijde nevkusné, za padesát let může přijít retro vlna a všichni si najednou budou upravovat interiéry právě takhle...Nebo Warholova díla (nebo celý pop art) - jsou vkusná nebo nevkusná? Co barokní andělíčci, nebo Zrození Venuše, nebo obrázky Káji Gotta :) ?ještě něco k těm statistikám:The divorce rate in America for first marriage, vs second or third marriage50% percent of first marriages, 67% of second and 74% of third marriages end in divorce, according to Jennifer Baker of the Forest Institute of Professional Psychology in Springfield, Missouri.”According to enrichment journal on the divorce rate in America:The divorce rate in America for first marriage is 41%The divorce rate in America for second marriage is 60%The divorce rate in America for third marriage is 73%

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

rusove proste maji radi luxus a je v nich hodne zakoreneny i "kyc" musi to byt cervene, hodne zlata vsude napatlano. stejne jako novy vkus hip hoperu. vsude narvat diamanty pocinaje tkanicek od bot az po zuby. cim vetsi tim lepsi.a ti cinani? no u nich to je vkus. tradice. pro ne jsou zase vecinepochopitelne :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Míra vkusu je neměřitelná? Nezabývá se tím celá jedna vědní disciplína? Ano, je to velmi relativní, ale já sám vkus a nevkus vnímám hodně intenzivně. Byl jste, Arsene, někdy v posledních deseti letech v ruských Karlových Varech? Pak to vezměte o pár desítek kilometrů dál do kteréhokoli německého příhraničního městečka... Vybírám příklad, který máme po ruce. Nebo čínské bistro s křiklavými plastovými obrázky na zdech vs. Dobrá čajovna na Václaváku. Neměřitelné?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

souhlasim i se swenem. zazil jsem nekolik US svateb a bylo to celkem priserny. stejne tak i fotky. vse strojene, na efekt. kyc. a je uplne jedno kolik ty lidi meli penez. a to lehke konstatovani na konci o trapne ceske svatbe...usmevne. kdyz si to neumite zaridit, vas problem. (jinak je to krasna ukazka jak si prosadit svoji myslenku. super USA svatba, upachteny mozna vymysleny pribeh z ceske, vivat USA) evropske svatby mi prijou vice v pohode a casto originalni, neskrobene. proste si to vsichni uziji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moje nevlastní sestra, která žije v USA, jednu takovou svatbu měla. Různé předcvičovaní, pilování a touha ke dokonalosti. Zkrátka to působí sterilních vyumělkovaným dojmem a v žádném případě bych to nenazval "dokonalou nádherou". Souhlasím tedy se swenem. Míra vkusu je neměřitelná, ale vzhledem ke kultuře konzumu a ztráty individuality se nedá říct, že by Americký vkus byl výše, než tradiční Evropský.

Nahlásit

-
2
+

Ono to může, ale nemusí být kýčovité. Obecně míra vkusu je jistě mezi movitějšími Američany vyšší než u nás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hm, jinými slovy prvotřídní kýčovitost...JInak i u nas se dá udělat svatba kdekoliv, skoro každý zámek a hrad tuto možnost nabízí...

Nahlásit

-
0
+

Lado a jak jsou na tom v Americe s rozvodovostí, nevíš? Zjistíš?

Nahlásit

-
0
+

Typické české svatbě na úřadě se dá už docela dobře vyhnout, zažil jsem v poslední době tři moc pěkné „outdoorové“ obřady - jeden dokonce na odpališti první jamky na Karlštejně. Kamarádi měli i štěstí na odávající úředníky. Mně oddával v depresivní obřadní „tělocvičně“ Prahy 5 blekota ve fialovém saku, s řetízkem ven z košile, stále si pletl jméno nevěsty... jednou o tom napíšu zábavnou povídku :-)

Nahlásit

-
0
+