Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Život pod napnutou plachtou

18. 9. 2009
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jasně, průkazů je víc (je to, myslím, zmíněno i v textu). Ty praktiky, o kterých jsem psal, se vztahují k nejnižší třídě průkazů pro plavbu v pobřežních vodách... Jinak ale souhlasím, že spousta Čechů má s plachtěním na českých vodách zkušenosti, to určitě!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, nevím. Je to asi, jak kde. A jaký průkaz kdo potřebuje. Ono je jich víc. Za týden se skutečně nikdo plachtit příliš nenaučí. Jezdí tam ale taky řada lidí, která má s plachtěním zkušenosti - na českých řekách - a chce si rozšířit papíry, které má na moře (možnosti jsou tu různé).Kamarád mi říkal, nevím, kde dělal zkoušky, že Chorvaté naopak kladou důraz na praktické věci. Nejen naježdění, ale i navigaci atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za reakci. Co se týče "snadného" získání kapitánského průkazu, tak v Zadaru na chorvatském kapitanátu je udělení průkazu podle mých informací skutečně jen formalitou - zkouška je spíše přátelským popovídáním si nad základními pravidly. Žádný atest o absolvování nějakého kurzu vyžadován není. Je to logické, ve hře je spousta peněz. Kdyby Chorvati posílali domů natěšené kapitány i s jejich osádkou, informace by se rychle rozšířila a dopad na turistický jachting by byl fatální. Oni na tom Chorvati navíc vlastně ani nemohou tratit: lodě jsou samozřejmě pojištěné, turisté utrácejí a pokud se čas od času někdo utopí, je to čistě chyba daného kapitána, který přecenil své síly. Peníze zkrátka musejí téci.Kapitánské kurzy organizované českými firmami v Chorvatsku jsou o něčem jiném. Přesto podle mých informací (viz. článek) je šance na nezískání průkazu skutečně minimální, protože během týdne se každý základy plavby skutečně nenaučí, jen kdyby se velmi snažil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedá mi to, abych nepřidal dvě poznámky.Kdo chce plachtit v Chorvatsku (nevím, jak je to jinde), si podle mých informací pronajmout jachtu prostě musí. Řada Čechů si na začátku sezóny přivezla loď na přívěsu a na konci sezóny ji zase odvezla. Chorvati ale, pokud vím, nasadili na převoz plachetnic takové palety, že se to již nevyplatí. Ale třeba to někdo vyřešil jinak.Jeden z kamarádů, který mne učil plachtit a sám má nevím kolik průkazů a školí jachtaře v Chorvatsku, by asi s tím, že za patnáct tisíc korun to nechají (v Chorvatsku) udělat každého, asi nesouhlasil.

Nahlásit

-
0
+