Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na počátku bylo „LO“

31. 10. 2009
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Letos oslavíme také 41. výročí stromu. Tenhle záznam mi přijde i přes to stáří pořád jako sci-fi: http://www.youtube.com/watch?v=6epbmU7_fvg#t=120Obzvláště to strojové pípání působí dost "retrofuturistickyquot;:)

Nahlásit

-
0
+

Kdyby byla z domény před jejím překladem automaticky odstraněna diakritika, tak by problémy nebyly. Měšec.cz by se prostě přeložil na mesec.cz, a fungovalo by to vesele.Na tom ale registrátor nemůže vydělat žádné peníze navíc, což bude asi ten "problém".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak mi to přijde, že povolení diakritiky v doménách je především velmi dobrým kšeftem pro ty, kteří je prodávají nebo s nimi spekulují.Ad číslice: To by mě zajímalo, která z nich mi vypadla :) Díky za upozornění. V textu jsem si to dovolil opravit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono se to myslím ani v tom Německu a Rakousku moc nepoužívá. Když napíšete www.münchen.de, tak Vás to automaticky přesměruje na www.muenchen.de, když napíšete www.köln.de, tak Vás to přesměruje na www.koeln.de, takže to chápu jako spíš takovou "z nouze ctnost". Doménu s diakritikou mají zaregistrovanou, aby to zafungovalo když ji nějaký neználek napíše omylem, ale hlavní doména je bez diakritiky.Mimochodem, v posledním odstavci píšete: "...kombinací 26 písmen a DEVÍTI číslic...". Myslím že těch číslic je deset :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

blíže viz www.háčkyčárky.cz

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky moc za zajímavé vysvětlení. Zvláštní, že to v Německu funguje. Zkusím na to dohledat nějaké ohlasy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V doméně cz nejsou povolené háčky a čárky, proto, že to většina uživatelů nechce. Každý rok probíhá nový průzkum a po zvážení výhod a nevýhod narůstá procento lidí, kteří háčky v doménách v cz nechtějí. Ono to má totiž více nevýhod než výhod.Např. konkurenční server mesec.cz by si musel zaregistrovat a zaplatit všechny tyto varianty: měšec, měsec, mešec a pro jistotu i úplné překlepy měšěc, měsěc, mešěc, měšeč, atd. Navíc, představte si, že se budete v zahraničí z internetové kavárny chtít podívat na měšec.cz. Jak to uděláte ?Zkrátka to co na první pohled vypadá jako dobrý nápad, má tolik problémů, že to většina lidí zatím nechce.

Nahlásit

-
0
+

Díky za doplnění. Ve zdrojích, z nichž jsem čerpal (pcword.com, nytimes atd..), o tom nebyla ani zmínka.V tom případě by mě ale zajímalo, proč není možné používat české znaky u českých domén. Nevíte někdo?Třeba německé .de přitom české znaky umí (už od roku 2004), viz. odkaz: http://www.denic.de/en/domains/idns/liste.html. Takže třeba doménu slůně.de si, pokud to chápu dobře, zaregistrovat můžete, ale slůně.cz už ne."Doménové jméno můžeobsahovat pouze písmena (a-z), čísla (0-9) a pomlčku (-), která nesmí být ani na začátku ani na konci jména, a celkově může být až 63 znaků dlouhé." - z návodu na http://www.dobradomena.cz/dobradomena/manual.pdf...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jiné znaky v doménách fungují už několik let, zkuste si napsat do prohlížeče třeba www.kitzbühl.at s přehlasovaným "Ü" anebo www.ötscher.at s přehlasovaným "Ö". Obě tyto domény bohužel drží doménoví spekulanti takže na nich nic hodnotného není, ale nic lepšího mě teď nenapadá. Podle databáze Whois byly obě výše uvedené domény zaregistrovány v roce 2004.

Nahlásit

-
0
+