Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tvrdé přistání fondů

10. 2. 2009
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jsem stejného názoru - aktivně řízené fondy by při tomto vývoji v příštích letech logicky měly být ve výhodě nad indexy. Bude to zajímavý test kvality portfoliomanagerů a docela se na to těším :-) V přechozí růstové vlně, kdy rostlo defakto všechno a všude, se toho moc zkazit nedalo.Jak praví klasik - HYN SA HUKÁŽE !

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidim to stejne, jen to jeste trochu doplnim. Vladni bondy na rozvinutych trzich jsou uz za zenitem. O neco lepsi je situace treba v CR, kde preci jen muze dluhopisovy fond zamereny na vladni dluhopisy tech cca 5% za rok 2009 prinest. Korporatni dluhopisy investicniho stupne byly velmi atraktivni v listopadu a prosinci, dnes uz ceny techto dluhopisu zase povyrostly a vynosy do splatnosti tudiz poklesly na adekvatni uroven. Pro rizikove odolnejsi investory tak zustavaji uz jen high yield dluhopisy, nebo dluhopisy z emerging markets. Zde jsou ceny nizke a vynosy do splatnosti vysoke. Situace odpovida defaultum srovnatelnym s 30.lety. Pokud budou defaulty nizsi, pak je zde prostor pro zajimave vynosy. Ale jak uvadite a jak je rec i v clanku, odpovida tomu zvysene riziko. Navic je zde i pomerne vysoka volatilita. Spise nez high yield bych preferoval emerging markets. Zde hraje pro dluhopisy jeden podstatny faktor, snizovani urokovych sazeb na rozvijejicich trzich neni pravdepodobne ani v pulce cesty. Opacne ale zase pusobi menove riziko, u vetsiny EM hrozi pokracujici pokles meny vuci USD..K akciim, opet souhlas, ale nemusi jit jen o nakup vyznamneho podilu ve firme, i obycejny nakup par kousku akcii na burze muze prinest stejny efekt. Vcera jsem nasel dalsi tri atraktivni tituly, uz jich sleduji 21. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Management.P.S. Pro hodnoceni se mi objevuje jen policko "neutralni" ;,ale dal bych "souhlas". ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je zajimave, ze lide se skutecne zacinaji ve vetsi mire poohlizet po certifikatech a ETF... pricemz nyni po dlouhe dobe nastava zase era, kdy fondy mohou snaze vytvaret alfu (nadvynos oproti trhu), ovsem samozrejme se to bude darit jen nekterym..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

To rozhodně. Jsem zvědav, nakolik budou v případě těch korunových, odpovídat jejich výsledky výsledkům z dřívějška. Samozřejmě nejen u dluhopisů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, ono prave ted si myslim, ze poznate dobreho managera fondu :).V co se tyce rezervy - tady hodne zalezi na detailech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím. Řekl bych nicméně, že v horizontu půl roku až devíti měsíců může jít - viz článek - o zajímavou investici. Tím spíše, že v ČR je ještě možné očekávat pokles úroků.Jsou tu ale určitě rizika. Je to tedy rozhodně spekulace. Jinou alternativou je nechat peníze v dluhopisech (kolik lidí je má) či v dluhopisovém ovém fondu být a doufat, že trh časem vše dožene. Onen čas ale může být dlouhý a hektický a kdo by to tedy dělal.Můžeme si také klást otázku, zda nebude předpokládaný vývoj v ČR díky určitým specifikům (třeba se tolik nezadlužíme a nejsme stále podle mého názoru tolik finančně propojeni se světem jako vyspělá Evropa)trochu jiný.Úroky v ČR jsou ale rovněž poměrně dole a časem porostou. Korunových dluhopisů je navíc omezené množství, o korporátních vůbec nemluvě.Takže ještě jednou souhlas.Přesto zůstává podle mého názoru pro část riskantněji uvažujících investorů otázka, zda do toho na půl či tři čtvrti roku nejít. Třeba místo selektivního výběru akcií.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že dělali fondy ocenění konzervativně, tomu bych věřil. Jde o míru rezervy a pohyb trhu..Tady bude zajímavé sledovat vývoj rizikové prémie bezrizikového výnosu..Současné globální extrémně nízké úroky jsou podle mne v horizontu roka těžko udržitelné, výnosy US bondů už teď začínají stoupat.Obávám se, že se situace na trzích ještě zhorší a nahoru půjde i riziková prémie. Nic moc pro bondy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přemýšlím, kam dle našich nových kolonek zařadit svoji odpověď. Asi by byl přesnější souhlas i nesouhlas.Rozhodně nemám důvod pochybovat o Vašich slovech. Stejně jako o tom, že jsou nyní korporátní dluhopisy riskantní investice, a že jejich dřívější nákup (pokud byl možný), byl daleko zajímavější než nyní. Tuším, že jsem podobné transakce pro rizikovější investory již loni doporučoval.Na druhé straně si říkám, že i když se dá dění na trhu těžko odhadnout, tak snad šéfové investičních společností vědí, co říkají. A že tedy snad existuje v případě ocenění obligací, které drží fondy z jejich finanční skupiny, ještě nějaká řekněme "rezerva". Pan Beneš o tom alespoň hovořil. Existují samozřejmě rizika, o nichž hovoříte. Proč tedy doufám v tuto "rezervu"? Nechce se mi totiž věřit, že by se po loňském neúspěšném roce chtěli správci fondů opět blamovat. Po loňském direktu by to byla další tvrdá rána nejen pro investory, tak zejména pro ně. Třeba v některých případech i osobního rázu.No uvidíme, jak to dopadne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Riziko v dluhopisovych trzich je ted ale bohuzel docela vysoke. Kvalitni korporatni dluhopisy uz az tak levne nejsou - specialne ty, ktere maji maturity v nedaleke dobe (1-2 roky). Delsi maji dve ruzna rizika. Kvalitni maji riziko propadu ceny (inflacni scenar by znamenal vyssi urokove sazby => propad ceny dluhopisu). Nekvalitni maji relativne vysoke riziko defaultu.Bohuzel ted uz moc tech ktere jsou "mezi" nejsou, na rozdil od napr. listopadu/prosince lonskeho roku kde byla prilezitost k vylozene dobrym nakupum (pokud jste mohli neco koupit, neb likvidita byla celkem mala).Osobne si myslim, ze nejlepsi investice je v soucasne dobe prima selektivni investice do relativne dobre spravovanych stredne velkych firem, bohuzel vetsina z nas nejsou panove Buffet nebo Kellner.

Nahlásit

-
0
+