Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Diamanty jako investice

25. 9. 2009
 5 019
56 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

ako ojedinela investicna zalezitost sa vzdy prezentuju aj vsetky lietadla

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

ako ojedinela investicna zalezitost sa vzdy prezentuju aj vsetky lietadla

Nahlásit

-
1
+

Vážení pánové,diamanty jsou ojedinělou záležitostí a nejprve musíte pochopit jeho podstatu,do nedávna jen pro vyvolené a proto nenajdete žádný grafy jako u akcii .Není se čeho bát pokud nakupujete u renomovaného obchodníka a pokud je k tomu člen diamantové burzy,je vše OK.http://www.idexonline.com/D iamond_Index_Drivers.asp

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak naposled :-) Diamant a zlato je vynikající a nejlepší investice, kterým však patří konkrétní místo a to zásadní:-)Prosím, ale učte se a studujte sami, toto je jen rychlý výňatek - dle mého znalostí střední školy:Každý máme balík financí, nezáleží zda 1000 nebo 1000000. Ty rozdělujeme do přihrádek - obvykle deseti. Nájem, energie, doprava, jídlo, splátky dluhů, pojištění, spotřeba (=oblečení, televize, hrábě, míč,...), zábava,fond oprav, investice.Tedy cca 10%peněz dáváme do kapitálu na budoucnost. A z této částky je nanejvýš nutné přibližne 80% investovat s pravidelným ziskem (z nájmů, akcií, podílů ve firmách,atd atd.) a 20% uložit jako jistotu jistot do něčeho, co neztrácí nebo roste na hodnotě samo bez nás, pomalu ale jistě a slouží jako záloha, co kdyby se vše pokazilo.Závěrem dodávám, že mi udělalo dobře, když tu někdo stál o můj názor a tak jsem to rád doplnil. Nicméně opravdu jsem si přečetl poctivě úplně všechny články a jsem rozčarován nízkou hladinou obecných znalostí diskutujících a jejich schopnosti domyslet ve všech souvislostech vlastní dobrou myšlenku:-). Všichni totiž mají ve všem tu svou pravdu, ale vytrženou z kontextu a souvislostí. Závěr jejich úvahy je pak úplně lichý. Všichni kdyby totiž dali své myšlenky na jeden papír a podepsali se jakou kolektivní autor, tak jsou to téměř veškeré a správné informace o investici do diamantu se všemi výhodami a nevýhodami.Krásný den :-)

Nahlásit

-
0
+

alchymista, v jednom z prispevkov si spomenul, ze diamant si predal iba raz. Dovolis si na zaklade tohto jedneho predaja tvrdit, ze trh s diamantmi je likvidny a uplne v poriadku, tz. nemanipulovany ?Dalej si spominal cenove indexy, ktore hovoria o zhodnoteni. Na zaklade coho je dane zhodnotenie pocitane, respektive cim je podlozene ?Pytam sa preto, lebo ak hovorime o vyvoji ceny, tak tu cenu urcuje trh, respektive dopyt a ponuka. Index napriklad akciovej burzy si zistis jednoducho, lebo na tej burze sa stretavaju kupujuci s predavajucimi. To je prave o tej likvidite. Lenze existuje burza diamantov, kde by existovali realny predavajuci a realny kupujuci? Lebo ak predavas iba sposobom, idem do Antverp a predam to jednemu z desiatich obchodnikov ktory tam su, tak to nie je relevantny podklad pre akykolvek cenovy index. To je zoskupenie spekulantov, ktory ked si zrazu povedia, ze od dnes vykupuju diamanty za polovicnu cenu, tak nic s tym neurobis. Tolko k zhodnoteniu.

Nahlásit

-
0
+

Díky za odpověď. Vypývá mi z ní, že diamanty (a zlato) používáte na udržení hodnoty (tj. ochranu před inflací) s možností rychlého a snadného prodeje. S tímto souhlasím. Bohužel, dnes jsme mediálně přesvědčováni, že se jedná i o výhodnou investici, s čímž už se neztotožňuji. Přesto se diamantům vyhnu - nemám zájem mít tak cenné věci doma.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„vysíte", teď jsem si to po sobě přečetl a opravuji na „visíte", :-)

Nahlásit

-
0
+

. Každý má jiné očekávání od svých investic a nejchytřejší je to rozložit mezi vše.Nejsem finanční konzultant, nejsem obchodník. Pracoval jsem tvrdě a měl jsem štěstí. Nemnožím peníze aktivně, mám je, další nepotřebuji, žiju skromně. Dávám je potřebným ve svém okolí a do „konzerv“ pro děcka a vnuky, kdyby si s nimi osud nešťastně zahrál.Závěrem: pokud jsem někomu pomohl, jsem rád a je to moje poslední zapojení do tohoto – s omluvou- nesmyslného blábolení:-) Kdo chce nezkreslené informace, tak ať studuje dějiny. Dnes jsou informace pro diamant výhradně na www.diamonds.net a pro zlato na www.kitco.com a hlavně – zapojení vlastního mozku je nezbytné :-) - hezké dny

Nahlásit

-
0
+

Tedy totéž jako diamant, zase si musíme odžít roky, abychom byly na nule a v plusu. Cena stoupá náročností těžby, kde jsou ty časy, kdy se člověk sehnul a našel valounek?U diamantu se nedá spekulovat, u fyzického zlata existuje jakási drobná možnost trefit se s nákupem do nižší ceny a prodat, když je vyšší, ale to nikdo nedělá, je to nesmysl. I zlato se kupuje jako jistota na horší časy. ( Spekulativně se obchoduje pouze s nefyzickým zlatem.)Ale co je úžasné u obou komodit je právě likvidita. Když „jde o život“, z obou konzerv vydolujete peníze kdekoli na světě do 3 dnů a i když v tu chvíli proděláte na obou těch např. 30% tak je máte v ruce a financujete svou katastrofu se 70% svých peněz!!! Věřte, že z jakýchkoli jiných investic to trvá týdny až měsíce a vy už někde „vysíte, protože ty zatracený prachy potřebujete HNED!!!“ … tak na to je zlato a diamant? - tak proto se učím z dějin a ne od dnešních zkorupmovaných politiků, přechytralých finančních konzultantů, manipulativních brokers a bankéřů, kteří mají holé zadky a radí ostatním(=ve svůj prospěch) jak investovat? No a kdo nechce finanční konzervy, tak kupuje baráky a pole a ropu a akcie a deriváty atd. A kdo je naivka, tak má v krabici od bot peníze a věří, že si za ně něco za 10 let koupí. ..tak ještě kousíček, děkuji.

Nahlásit

-
0
+

Ale pánové… já ještě jednou napíšu pro ty co naslouchají a jinak nechci být vtahován do nekonečné diskuse o ničem:-) Ale potěšil mě jeden pán, co napsal, že o radu stojí, tak pro něj.Investuji pochopitelně i do zlata i do diamantů a věc se má tak: diamant kupujeme za aktuální RDR cenu a ta je všude na světě stejná – to je pro mě ta jistota. Podle třídy kamene máme roční nárůst př.cca 10%. Za likviditu hradím 30%. Tak si vemu kalkulačku a lehce si spočtu, že dnes koupím a zítra prodělám 30% - likvidita investičního kamene je okamžitá (z ruky do ruky). Kolik let musím mít peníze v konzervě, abych byl na nule a kolik, abych byl v kladných číslech? Je to tak prosté. Není to na spekulaci, není to na zisk! Zásada - diamant není investice v ekonomickém slova smyslu, je to zajištění na horší časy, nebo prostě jen odložení peněz, když mě nebaví je dál jakkoli množit a investovat. Tak co s nimi? Prostě zlato nebo diamant. 15 let hledám marně něco jistějšího a bezpečnějšího a marně. Pokud někdo ví, rád se dozvím. Dělám jen to co od nepaměti vládci a králové a nevzpomínám ani jsem nenašel nikde v dějinách a literatuře, že by některý z vládců bědoval, že má bezcené korunovační klenoty a zlaté šperky s drahými kameny v truhlici a že naletěl a že je lepší se jich rychle zbavit :-) ach bože, jak směšné:-)U zlata je to s marží naopak- to koupíme za tržní cenu o cca 12-50% dráž a likvidita je zase kdekoli na světě všude stejná, cca -5% pod London Fix. - ještě tu dokončím:-)

Nahlásit

-
0
+

Bohužel, najít na internetu nějaký graf vývoje ceny diamantů je téměř nemožné. Což samo o sobě je podezřelé. Ale našel jsem pěkný článek:http://www.e15.cz/relax /osobni-finance/myty-o-investi cnich-diamantechZněj plyne:1) Nabídka a tím pádem i cena je vytvářena uměle, za což byla společnost de Beers i odsouzena,2) Současná situace, kdy jsou investiční diamanty nabízeny pomalu na každém rohu, připomíná dobu před "Diamond Crash" v roce 1982.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O rady tady lidé stojí.1) Ne každý má možnost nakupovat v Antverpách a čeští obchodníci mají vlastní marži, takže se diamant prodraží už při nákupu.2) Pokud je "poplatek za likviditu" 30% z ceny, tak to nepovažuji za dobrou investici, protože po nákupu potrvá několik let, než budu zpátky na nule.3) Jak již několikrát psal Jan Traxler, tak trh s diamanty ovádá několik málo lidí, tudíž lze ceny považovat za nadsazené a tím pádem se i jako uchovatel hodnot jeví lépe zlato.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc prosím pána o informaci, kde toto zjistil,(prosím emailem, nebo nějaký odkaz). Investuji do investičních diamantů od roku 1998 a pravidelně sleduji ceník Rapaport diamond report. Mám tabulky za posledních 20 let a dle nich trvale roste na hodnotě. V roce 2009 některé z kamenů zažili po dlouhé době pokles do 10% v některých třídách a zbytek stagnoval. Sám jsem prodal pouze jednou a vše bylo bez sebemenších problémů a s malým ziskem i po odečtení likvidního poplatku. Ceník z minulého týdne je zase s nárůstem 6%. Asi mi něco uniká. Prosím pane Bene o tu informaci. Děkuji Hezký den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, občas se podívám, na net, co je nového ve světě:-) a narazil jsem na tyto články. Přečetl jen část a s prominutím a bez urážek - 90% zdejší argumentace je úplně na vodě a o ničem:-)Stačí vyjet do Antverp a vše si zjistit. Já toto činím již od roku 1998. Vsadil jsem tehdy na jistotu s několika pracně vydřenými statisíci. Každoročně, co mám, strkám dětem a vnukům do této jistoty. Diamant není výmyslem rádobykapitalistů amatérů analitiků, ale spolu se zlatem prověřená jistota stovkami let:-) To moderní slovo "likvidita" ;není nic jiného, že mi je kdykoli ze dne na den vykoupí zpátky bez jakýchkoli problémů a to s drobným ziskem, či prodělkem podle toho jak je mám. Poplatek je od 15 do 30% aktuální ceny. Je to na celém světě stejné:-) Je tam jediná důležitá věc: briliant musí mít vynikající parametry, no a ty si každý přečte na certifikátu než ho koupí,ne? Investovat do šperku ve smyslu vydělat je absolutní nesmysl. Šperk je drahý dar a kamínek v něm nesplňuje investiční parametry. Koupením šperku s diamantem se ale nedá nikdy nic pokazit, protože za poloviční cenu jej prodáte kdykoli a kdekoli na světě.Většinou se kupuje z lásky krásné ženě a nechápu, proč ta by ho prodávala, pokud nebude v absolutní nouzi. O rady tu asi nikdo nestojí, ale moje zkušennost je taková, že ten kdo chce peníze točit tak pryč horempádem od diamantu, ty jsou mrtvé a čekají,že pomohou v horších časech. Nevěřím prostě penězům a jakýmkoli cárům papírů byť se státním znakem :-) Hezký den

Nahlásit

-
0
+

2. Část:Někdo v diskuzi argumentoval, že ceny diamantů jsou určovány tržně. Ovšem skutečnost je taková, že společnost De Beers byla pokutována za manipulování trhem od roku 1994 do roku 2008. Tedy pokud by teď již cenu diamant trh, tak jakékoliv chování cen investičních diamantů do roku 2008 nelze brát vůbec v potaz nějakou historii cen jako relevantní předpoklad pro budoucí chování.

Nahlásit

-
0
+

Myslím, že autor článku by si měl o diamantech zjistit i informace, které nejsou jen oficiálním PR místních MLM „bouchačů“ diamantů.Doporučuji především nastudovat nějaké informace ze zahraničí. Pak by se opravdu v článku nemohlo objevit absurdní doporučení, že je vhodné investovat do diamantových šperků. Především v článku chybí informace o rozdílu mezi maloobchodní cenou, za kterou si investor diamant kupuje a následně potom velkoobchodní cenou, za kterou se diamant prodá. Obchodníci s diamanty uvádějí, že je úspěch, pokud investor prodá diamant za 60% – 80% z maloobchodní ceny. Dostat více než 80% je takřka nemožné. To je spread ve výši 20 – 40%, což může znamenat výnos za několik let. Zdroj např: http://journal.pricescope.com/Articles/49/1/Gemstones%2c-Diamonds-and-Jewelry-as-Investments--Are-you-kidding-or-are-you-really-serious.aspxTaky doporučuji nastudovat něco o tzv. diamond crash (kdy je dobře vidět, co také diamanty umí udělat). Ceny diamantů v minulosti většinou nedokázaly překonat inflaci (měřeno 1ct – D - IF- round). Výjimkou je období kolem Diamond Crash (1980) kdy cena diamantu nejprve prudce vzrostla a pak se opět významně propadla (asi podobně jako NASDAQ v roce 2000) a pak období od roku 2004-2009, kdy diamanty rostly rychleji.

Nahlásit

-
0
+

clankom som uprimne sokovany. Pan Muller, to skutocne odporucate ludom investicie do aktiva kde neexistuje skoro ziadna likvidita a dokonca nie je ani moznost doveryhodnym sposobom ocenit dane aktivum ? Vsak verejny trh s diamantmi neexistuje. Nie je ziadne miesto kde by sa mohol stretnut dopyt s ponukou. Graf vyvoja ceny maluje nejaka rodina obchodnika s diamantmi bez akychkolvek verejne znamych podkladov. A navyse tu funguju subjekty typu DIC, ktore za sprostredkovanie predaja diamantov ponukaju provizie ako za IZP, co nieco svedci o transparentnosti cenotvorby na tomto trhu.

Nahlásit

-
0
+

Ano, dokázali pomoci technologie dnes vytvořit dokonce až 2 gramový čirý diamant (10Ct) ale to za speciálních podmínek. Uvědomuji si, že u šperku to může mít určitý dopad, na druhou stranu, klient pokud chce přírodní diamant, zakoupí si to u společnosti, která dává přednost pouze přírodním diamantům. Dokonce jsem nedávno četl, že umělé diamanty určené pro šperky budou v budoucnu stejně drahé jako přírodní diamanty. Takže klient nebude nízkou cenou motivován a bude raději preferovat přírodní kvalitu za stejnou cenu. Zatím je to pouze teorie.Diamant 0,5Ct se neřadí mezi investiční diamanty a jeho hodnota roste opravdu pomalu.Nedávno našli diamant o hmotnosti kolem 600g , až se mi tomu nechtělo věřit, opravdový zázrak přírody. Investor, který má dost nezávislých finančních prostředku může investovat do růžových diamantu, které jsou extrémně vzácné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono to s temi dluhopisy neni tak jednoduche a jednoznacne. Treba bude nekolik let vladnout svetu deflace a statni dluhopisy budou terno. ;-).Ja se klasickym dluhopisum obecne vyhybam na delsim horizontu, protoze maji pevnou jmenovitou hodnotu, jejiz realna hodnota s inflaci klesa..Na strednedobem horizontu ale stale plati, ze korporatni dluhopisy mozna budou mit lepsi vykonnost nez akcie..Take nejsou od veci dluhopisy "komoditnich&qu ot;zemi denominovane v dlouhodobe "posilujici&quo t;mene, jako je treba kanadsky dolar, brazilsky real, indonesky rupiah....Takze nezavrhujte dluhopisy obecne, ale je potreba rozumet jejich vlastnostem, znat rizika a umet hledat prilezitosti. ;-).K tematu investic do dluhopisu doporucuji clanek:http://www.finez.cz/odb orne-clanky/detail/jake-prilez itosti-nabizi-investice-do-dlu hopisu/Akoratupozornuji, ze byl psan v unoru a od te doby uz situace u mnohych dluhopisu neni atraktivni..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud jsem to pochopil dobře, tak tou technologií dispoují asi jen tři firmy v USA, takže žádní Číňané ani Rumuni. Dále pak je celkem problém vyrobit diamant investiční velikosti (5 karátů a více), většina z nich je mnohem menších. Takže riziko je jen u šperků, kde to ale nikdo zkoumat nebude. Mimochodem jsem někde na internetu zahlédl graf ceny 0,5 karátových diamantů, která šla hodně z kopce. Zajímalo by mne, zda to náhodou nemá souvislost. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pánové, krásná dlouhá diskuze. Děkuji, vše jsem si pročetl. Článek měl jen nadhodit téma, odstranit tu tajenost, které diamanty trochu obklopuje, nic víc. Nejde do jednoho článku nacpat knihy o této probletace. Kdo by chtěl investovat do diamantů, najde pár dobrých obchodníků v ČR a okolí (případně jej naspěruji).Ano ohrožení od umělých diamantů je velké, ale to je pak článek pro odborníky a od odborníku.Mimochodem, za totáče se říkalo, že jedna z největších továren na výrobu umělých diamantů byla v Rumunsku, Padl na to veškerý příjem deviz za několik let vývzu všeho co R mělo, a že Eleanora Causcesková milovala tam přijít a hrabat se v hrnci umělých diamantů - ale to je drb bez záruky.Diamlanty mají DPH 19% jako cokoliv jiného, ale jsou spec. triky na snížení daně.Kdo jste viděl film s R Redfordem / P. Newmanem (?) z Havany, kde měl diamant zašitý pod kůží? A pak jej prodal, aby uplatil policii, aby pustili z vězení revolucionáře - manžela jeho milenky? Inspirace ne ? :-))PS: Asi prodám všechny svoje dluhopisy a fondy obsahující státní dluhopisy - snad o tom někdy napíši článek. Důvod je nasnadě.

Nahlásit

-
0
+

Dostupnost technologie určitě hraje svou roli, ale pro Číňany nejspíš dostupná bude. Řekl bych, že rozhodující význam má to, že zákazníci chtějí, aby byly diamanty drahé a tak dobrovolně a rádi respektují různá omezení (nákup u renomovaného obchodníka, certifikát kvality apod.), na která u textilu kašlou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no ja nevim. ale kopie CK, Lacoste a dalsich velkych firem jsou vsude a jsou to miliardove ztraty. a to se nebavim o hodinkach atd. u diamantu jsem neco podobneho nenasel. mozna je to tim, ze ta technologie neni dostupna kazdemu, jinak si to neumim vysvetlit

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vysvětlení je stejné u diamantů jako u čínského "Adidas" - kopírování brání uměle vytvořené administrativní bariéry.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vubec nechapu, ze se nedelaji podvody. tohle si o to vylozene rika. resp, ja vlastne ani nevim, jestli se nedelaji. moje certifikaty doma muzou byt vlastne falza a ja muzu sedet na obycejnym umelym diamantu :) zatim bezvyhradne verim znamym prodejcum sperku, ze za svoje penize dostavam co chci.

Nahlásit

-
0
+

co to je za argument? tady byla jasna informace,ze umely diamant bez pouziti primesi nelze rozpoznat od prirodniho. jak s tim souvisi tvuj Adidas?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Většinou ze své paměti. (-; Což je směs mnoha knih, článků a dokumentů. Jinak odkaz na přesnější článek jsem psal o kousek níže. Z něj plyne, že za poměrně vysokých nákladů lze umělý diamant odhalit vždy. Tu přísadu, která by měla umožnit snadné odhalení umělého diamantu, si pamatuji jen z nějakého TV dokumentu. Na podrobnosti bychom se asi museli zeptat firmy Apollo Diamond, která je vyrábí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, sběratel chce něco mít, aby to měl a investor či spekulant to chce proto, aby to mohl prodat, až stoupne cena.Na trhu s diamanty vlastně sběratelé představují jediné spotřebitele a pokud se rozhodnou sbírat něco jiného, nebude diamanty kupovat nikdo.A klidně můžete věřit tomu, že rozdíl mezi syntetickým a přírodním diamantem je tak nepatrný, že má význam jen pro sběratele.

Nahlásit

-
0
+

Jak už jsem psal níže, budou dvě skupiny lidí. Jedna skupina lidí se spokojí s napodobeninou. Druhá skupina lidí dává přednost přírodní kvalitě. To mluvím o šperkařství. Co se týče investic, tak nemůže napodobenina nahradit pravý diamant. Protože napodobenina nemá žádnou cenu a je logické, že cena nemůže ani stoupat. Pleteme tu stále hrušky s jablky. Vždy se všechno kvůli nižší ceně napodobovalo, ale originál, je originál a žádná technologie na světě ji nemůže nahradit. Diamanty tady byly, jsou a vždy budou. Umělé diamanty mohou nahradit v průmyslu, ale ne v investici. To je jako bychom tvrdili, že napodobované věci nahradí originál, je to nesmysl. Začínám nechápat tuto debatu a zároveň se v ní začínám ztrácet.

Nahlásit

-
0
+

Těžba a výroba je obrovský rozdíl. Syrový diamant se upraví a muže jít na trh. Vlastnosti jsou dané již od přírody, kdežto napodobenina se musí vyrobit pomoci technologie, která má za cíl vytvořit falešný dojem pravého diamantu. Sběratel a investor je snad velký rozdíl. Jak už jsem psal, sběratel sbírá, kupuje vyměňuje a výjimečně prodává, asi záleží i na typu sběratele. Investor má snad jiný záměr, rozhodně nemá za cíl měnit, ale levně koupit, draho prodat, s tím jsou spojené další záměry investora. Velký problém který může nastat je ten, že se diamanty tak extrémně zdraží, že budou dlouhodobě neprodejné. Tím se záměry investorů mohou na dlouhou dobu zmrazit. Na druhou stranu diamant je dlouhodobá investice a s tím se musí počítat. Kdo si počká na správného kupce má vystaráno“ Diamant bych bral jako investici na horší časy. Pořád nevím o čem se tady bavíme, diamant je diamant a napodobenina je výtvor lidí. Nemluvím tady o průmyslu, kde se využívají umělé diamanty, ale o investicích a to je rozdíl. Tady neexistují kompromisy. Jinak neexistuje technologie, která by dokázala vytvořit 100% napodobeninu diamantu. Pokud to někdo tvrdí, je to nesmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z jaké čerpáte literatury?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2