Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Akcie: ruleta nebo investice?

14. 12. 2009
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zamyslel jsem se nad tím znovu a máte pravdu - dluhopis je půjčka, akcie je poskytnutí kapitálu a vlastnický podíl na společnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čím to, že je investice do akcií chápána jako něco nemorálního? Myslím, že většina Čechů nemá v oblasti kapitálových trhů dostatečné znalosti, natož vzdělání. A protože většina to zkusila (přinejmenším přes kupónovou knížku) a pohořela, má jasno: "normální" člověk (co jiného by bylí?) může na akciích jen prodělat, ergo kladívko kdo na tom vydělá, je lump.

Nahlásit

-
0
+

Samozrejme ze kazdy podnikatel si kupuje listek do loterie tim ze zacne podnikat. Pokud neni podvodnik, tak kazdy podnikatel muze zkrachovat, presto ze podnikatel sam je chytry, ma dobry produkt ze spravnou cenou na spravnem miste atd. atd. atd.Statisticky (v US), jen 18% lidi kteri zalozili svuj prvni podnik uspeji.Procento mirne stoupa s dalsimi pokusy.V relativne dobrych cases kolem 2006 v US vydrzela asi jen polovina nove zalozenych firem dele nez 5 let, a tretina zkrachovala v prvnim roce (zkrachovat v prvnim roce dle me zkusenosti jde jen obrovskou smulou nebo pokud nemate absolutne poneti o tom co delate a nulovy plan).Na druhou stranu, vetsina uspesnych podnikatelu (kteri nikdy nezkrachovali) nikdy neveri ze si kupuje listek do loterie, coz je ale jen normalni survivorship bias.Vetsina uspesnych Venture Capitalist naopak vi ze si kupuji listek do loterie a proto investuje fond do tak min do 20 firem. Pravdepodobne jedna nebo dve z nich budou obrovsky uspech, dalsi tri nejaky uspech, tak pet nic noc, a zbytek zkrachuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, ja nevim (re rizika) - me to prislo jako ze p. Muller oponoval tvrzeni ze investice neni loterie.Dle me to loterie je (protoze nikdo nezna budoucnost - Enron mel take perfektni fundamenty dle toho co bylo videt), ale da se hrat ruznymi zpusoby.Navic take jak rika Soros, nejen fundamenty ovlivnuji cenu, ale cena ovlivnuje fundamenty (napr. vysoka cena akcii = levny kapital pro firmu = snazsi M&A nebo expanze atd. atd.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dekuji. I tak se da na akcie divat, ale preci jen pujcka je spise dluhopis. Nakupem akcie svym zpusobem poskytujete spolecnosti kapital, zaroven vsak akcie predstavuje vlastnicky podil na spolecnosti. Mozna by slo pouzit primer ke vkladu do spolecnosti. Hodnota Vaseho "vkladu" (=cena akcie) a "uroky" (=dividendy) se pak odviji od toho, jak se podniku dari vytvaret zisk..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Libí se mi že je Váš článek napsaný tak srozumitelně. Díky tomu jej mohu poslat těm, kteří investování do akcií znají tak akorát z filmu Wall Street..Bohužel znám i lidi, kteří i majitele bytu poskytujícího svůj byt nájemníkům považují za příživníka a zloděje. Těm ani Váš článek nepomůže:( Mnoho lidí se ale divá na investování do akcií skrz prsty jen kvůli neznalosti - nechápou, že peníze, které jsou investované do akcií jsou někde užitečné..U drobného akcionáře koupi akcií jako účast na podnikání nevidím. Spíš to beru jako půjčku danému podniku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Traxlere, trošku Vaším posledním odstavcem rozšiřujeme téma. Diverzifikace investic má samozřejmě více podob (vlastní byznys, burza, cash, nemovitost, vzdělání atd.) a řadu proměnných do toho vzorce (věk, zdraví, schopnosti, priority). Kombinace je nutná a je individuální.Tady se bavíme ale pouze o jednom segmentu - akciovém trhu a jakékoliv srovnání s jinou investicí, pro účely diskuse tématu, pokulhává (např. s nájmem, podnikáním).Všimněte si komentáře Aleše Mülera, který nakoupil akcie KB, nyní čte noviny a dívá se jak mu roste účet, stačí dodržet pár zásad. Typický investorský a podnikatelský přístup ? No, nevím, spíš bych řekl že panu Mülerovi šla karta, na rozdíl od oněch amerických důchodců.Asi bychom se v konečném důsledku shodli, já se jen snažím upozonit na to, že akciový trh je hodně riskantní a nesdílím názor že se volbou jakékoliv investiční ryze akciové strategie dá hovořit o konzervativním investování všeobecně (čímže se posouváme k oné "ruletě"). Např.já bych mnoha podnikatelům spíše než investici na burze doporučil dobré životní pojištění. Po vydělání jisté sumy bych doporučil zrušit pojistku, diverzifikovat investice a dejme tomu s 20 % "hrát akciovou ruletu na burze", s tím, že když o těchto 20 % přijdu - nic zásadního se nestane.S "investicí" ;spojuji její vlastnost, a to míru kontroly a odpovědnost za to, že má investice může být zcela znehodnocena.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady ale nikdo nepolemizuje o rizicich. Rec je o pohledu na investici jako na "pracujici kapital"... za to, ze kapital pracuje, dostava investor odmenu (najem, urok, dividendu, podobne jako treba podil na zisku s.r.o.).Zatimco v pripade spekulaci s komoditami ci menami jde ciste o hru s cisly, kapital nijak nepracuje. Podobne jako treba pri sportovnim sazeni apod..Pokud jde o akcie, kazdy na nich chce vydelat, nikdo nekupuje akcii s cilem prodelat. Ale nekdo to bere jako hru s cisly, nekdo jako pracujici kapital. Bohuzel laik si pod slovy "investice do akcii" vzdy predstavi jen tu hru s cisly. Malokomu dochazi, ze se na to muze divat take jako na ucast na podnikani..A podle me treba neni rozumne se soustredit pouze na svou vlastni firmu, jak to mnoho podnikatelu dela. Ja jim doporucuji kapital rozmelnit mezi vlastni firmu a dalsi podily na verejne obchodovatelnych firmach..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, berme to "sportovně" ;.NeberuVám Váš názor a pokud se investoři na burzách cítí spolupodnikateli ve firmách, do kterých umístili své přebytky, budiž jim to přáno.Já v tom vidím a cítím zásadní rozdíl.Jistěže přímo o ruletě se nedá vážně mluvit, také sleduji trendy, odhaduji vývoj, analyzuji, čtu co míní jiní atd. Pak se ale podívám na to, jak s mými rozumnými investicemi naložili institucionální gambleři, disponující objemem financí a časem, který astronomicky přesahuje investora smrtelníka - "a mám radost, že jsem se trefil nebo smutek, že nikoli", pokud se výsledků mého investorského podnikání dožiji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takhle se da prohlasit, ze kazdy podnikatel je gambler, protoze podnikani JE riziko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mozno by bolo uzitocnejsie delit ucastnikov trhu na tych orientovanych na prijmove investicie, a tych orientovanych na kapitalove zisky.Obaja beru na seba riziko, ktore musia riadit, ak chcu uspiet. Ale kazdy ma na trhu ine ciele a dosahuje ich roznymi prostriedkami. Prvemu nemusi vadit rapidny pokles ceny aktiva, druhemu zase nemusi vadit ze titul neplati vobec ziadne dividendy (pripadne este stoji nejake tie uskladnovacie poplatky).Je to lepsie ako delit ich podla casoveho ramca. Vela ludi sa povazuje za investorov iba preto, ze drzi akcie dlhodobo, pricom im primarne nejde o cashflow, ale o dlhodobe zhodnotenie podkladoveho aktiva.

Nahlásit

-
0
+

I investor je gambler - bere na sebe risk, jenom je ten risk jiny a dlouhodobejsi.Nicmene, investovani JE riziko.Pozn. k "spekulant se zajima jen a pouze o narust ceny". Nahradim-li "ceny" "hodnoty", je mezi investorem a spekulantem rozdil? Nebo investora rust hodnoty nezajima?Oboji - investor i spekulant - jsou k fungovani trhu potreba (jak pan Traxler popisuje).Oba berou na sebe nejake riziko, a z toho pohledu jsou oba gambleri (prijit o penize muzete velice dobre i fundamentalnim investovanim - akorat je to vetsinou o neco pomalejsi).A co se tyce vlastnictvi - je o moc lepsi day trader ktery nic nedrzi vice nez par hodin nez investor, ktery chod spolecnosti moc neovlivni? (a to nejen maly investor s par akciemi, ale i penzijni fond s 5% ktery presto nehlasuje a jen je pasivne drzi)?Na fungovani spolecnosti maji oba asi stejny dopad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Diky za nazorny priklad. Doufam, ze se Vam podarilo za tech 1500 par kousku prikoupit. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ludku, nesouhlasim s Vami. Pro nekoho to je vice ruleta, pro jineho ucast na podniku. Pro Vas mozna to prvni, pro me vice to druhe. Oba pohledy jsou v praxi uplatnovany, kazdy vsak vyzaduje jiny pristup..Je pravda, ze si cas od casu take zaspekuluji (zahraju s nejakou akcii ci komoditou ruletu). Ale vetsi cast meho kapitalu i kapitalu mych klientu je urcena k dlouhodobemu drzeni podilu ve firmach..Takovy pristup bych mozna prirovnal k sachum, ale rozhodne ne k rulete..Mimochodem, zkuste se zeptat Buffetta. ;-) Akorat on uz hraje na jine sachovnici, kde jako velky akcionar mluvi do chodu firmy..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepíchl jste do vosího hnízda, ale máte falešné vnímání.Jsou dva pohledy na nákup a prodej akcií: investorský a spekulantský. Investor se chová jak píše p. Jan, spekulant se zajímá jen a pouze o růst ceny a tudíž je mu jedno s čím obchoduje.Na oba druhy obchodování je dostatek návodů, pomůcek, principů.Spousta lidí totiž má podobný pohled jako Vy - je to loterie. Ovšem i naprostý laik může velmi úspěšně investovat do akcií, postačí se držet 3 až 4 pravidel.Osobně jsem akcionářem Komerční banky a to již od dob kupónové privatizace. Jsem investor - sleduji KB, její výnosy, její postavení na trhu. Nic složitého, jen čtu zprávy v denním tisku. Když letos KB klesla na neuvěřitelných 1500 Kč, řada kamarádů mi říkala - ty máš ztráty co! Omyl holenkové: I v okamžiku kdy byly akcie nejníž, vydělával jsem 3,3% ročně. Takže výnos byl souměřitelný s výnosy na termínovaných vkladech. Nyní při ceně kolem 3500 Kč vydělávám 12% ročně. To je investorský přístup.Stačí dodržet několik zásat a investování do akcií se může změnit na příjemnou zábavu, lehce podpořující rodinné bohatství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezký a ilustrativní článek pane Traxlere, díky za něj.

Nahlásit

-
0
+

K odstavci uvozenému slovy:"Jinými slovy, investuji ..." bych si dovolil komentář:Filozoficky to jistě platí, ale prakticky, a to je podstatné, nikoli. Proto se nákupem akcií nestáváte podnikatelem, podobně jako banka, poskytující úvěr truhláři nevstoupila na trh truhlářských výrobků.Ano, investování je spíše, svým způsobem, ruleta než podnikání v oboru subjektu na který jsem vsadil svou sázku (investoval).Také to tak většina investorů chápe a je to tak dobře. V momentě, kdy se budete pokoušet sázkařům radit, zda mají vsadit na černou nebo červenou, budete mít problém. Můžete jim ale dobře radit zda, o kolik a jak mají hrát.PS: Doufám, že jsem nepíchl příliš do vosího hnízda.

Nahlásit

-
0
+