Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak zombie sežraly Jane Austenovou

23. 7. 2009
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já vám nějak nevím.Cítím a jsem přesvědčen o tom,že je to špatně.Že se jedná o literární hyenismus bez přidané hodnoty.Recenze nebo použití postav v jiné fikci,co udělala třeba sama J.K.R.,když si vypůjčila do svého děje některé bytosti,které vymyslel JRRT,tak to mi nevadí.Tam je přidané hodnota.Někdo něco napsal jinak.Nejsem právník přes autorská práva,abych uměl své tvrzení lépe formulovat.Ale přijde mi naprosto děsivá představa,že bych byl J.K.R. a strávil mnoho let psaním 7 knih a pak nějaký subjekt udělal výcuc všeho,co jsem napsal a vydělal díky tomu,že já jsem udělal své dílo slavné,bez jakéhokoliv úsilí plno peněz Není derivát jako derivát.Recenze přidá názor toho,kdo to četl.Dokument třeba zachytí to,co v knize není.Atmosféru,rozhovor,názory jiných,něco...Encyklopedie v tomto pojetí není určitě encyklopedií,ale jen přehledem faktů o tomto díle.Něco jiného by byla třeba encyklopedie celého fantasy světa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protizákonného nevím.Ale nemyslím,že je to okej.Parazitismus to podle mě je.Až si vymyslím vlastní fikci nebo dostanu souhlas od majitele autorských práv na původního díla,pak mi to přijde v pořádku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, ze nekdo fakta vymyslel, jeste neznamena, ze je jediny, kdo s nima muze nakladat.Jinak by nebyly zadne encyklopedie, dokumentarni filmy, kritiky apod.Velice malo literatury je opravdu nove - vetsinou se vam to vejde do par archetypu (o tom by asi lepe mohl popovidat pan Adamovic :) ).Pokud by nekdo chtel napsat dalsi roman v jejim svete, tak to je neco jine. I kdyz tam je to take diskutabilni - existuji romany ze Stredozeme, ktere JRRT nenapsal. Kdyz jsme uz u te Stredozeme, pokud by napady mely byt drsne chraneny autorskymi pravy tak bychom meli o dost mene fantasy, neb skrety/elfy v klasicke podobe "vymyslel" prave on. Nemluve o skoro vytvoru dalsiho archetypu.Ostatne, soud to prirknul JRK ne proto, ze nikdo jiny encyklopedii napsat nemuze, ale proto, ze (pry, encyklopedii jsem nevidel) ze to bylo prilis malo "transformativniquot;(asi moc presnych citaci). V rozhodnuti bylo explicitne zmineno, ze autor nemuze libovolne omezit vznik derivatu. Explicitne zminil, ze (parafrazuji) "JRK nemuze omezit (anebo licencovat) prava dalsich autoru napsat pruvodce jejim svetem, bez ohledu na jejich komercni uspech".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já to chápu z hlediska jejích komerčních zájmů, ale tak jak to pojmenoval pan Záruba, s tím mám problém. Každá encyklopedie by pak byla parazitováním na jejím předmětu. (Viz příklad s Kingem.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

J.K.R tolerovala to, že encyklopedie byla volně přístupná na internetu. Jakmile se však chtěl někdo na tom obohatit, tak rázně zasáhla. Nevidím na tom nic špatného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Představte si, že jste milovník třeba Stephena Kinga. Pročtete celé jeho dílo a sepíšete a chcete vydat Encyklopedii Stephena Kinga (kdyby byla už taková neexistovala), kde budou sepsaní všichni jeho bubáci, hrdinové atp. Myslíte, že to parazitismus a něco protizákonného?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo,jenže ona ta fakta všechna vymyslela.A to,že někdo jen sepsal neautorizovaně její data.Bůhví jestli vůbec správně...,není nic superkreativního.Je to parazitismus.Nedělá se to a je správné,že justice ochránila J.K.R.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No protože ona určitě chystá něco podobného a tohle jí křížilo plány. A toho Carda nechte být, jinak vás přijde strašit VLAD DRACUL z Transylvánie :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

JK Rowlingova zalovala fanouska ktery vydal v podstate Potterovskou encyklopedii. Jeste paradoxnejsi bylo, ze to byla v podstate "literatura faktu", aneb kolekce vsech faktu ze vsech knizek. Dokud to bylo na internetu tak to bylo ok, ale kdyz se pokusil to vydat v nakladu 10k kusu, tak si na nej JKR okamzite vyslapla. A vyhrala. Docela to namichlo nektere lidi, mimo jine Orson Scott Carda (ktereho bych ja mohl zalovat za pouziti meho prijmeni :) ).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No Sluneční město je obraz komunismu, Měsíc je kapitalismus. Ale četl jsem i názory, že to není podstata knih, že to spíš sloužilo jako záminka jak dětem prezentovat dobrodružnou literaturu... Ony ty autorské zákony jsou dost přísné, nedivil bych se, kdyby i jména literárních postav byla chráněna, takže je to spíše opravdu libovůle majitelů práv, co projde a co ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neználek seznamuje se základy komunismu a socialismu? To si jej budu muset po letech opět přečíst! Jinak co se týká literatury, tak rozšíření, doplnění i parodování původního díla ze strany fanoušků jsou zcela nezávislá na autorských právech, vždy tady byla a budou, bez ohledu na zákony. Například ve fantasy světě Dragonlance jsou nejlepší povídky fanoušků dokonce zařazovány do oficiálně vydávaných knih. Případně lze zmínit knihy pojednávající o Tolkienově Středozemi či Pratchettově Zeměploše. Takže autorské zákony lidskou tvořivost naštěstí nijak neomezují.

Nahlásit

-
0
+