Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vím o klientech pro finanční poradenství

12. 2. 2009
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

OK, shodneme se na tom, že nejčastější mzda je v intervalu 16 500 až 21 500. To sice o ničem nevypovídá a nic neřeší, ale jak jsem si četl vývoj diskuze, tak mi vlastně nic nřešíme )-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pokud se Vámi přiloženém odkazu podívám na graf rozdělení četnosti tak nejčetnější hodnota cca 20 000 Kč je jen o pohlavek vyšší než hodnota cc 17 500 takže můj předpoklad vezmeme-li v potaz statistickou chybu, výběrovou metodu atd. nemusí být apriori špatný. Nicméně z grafu vyplývá že nejčastější mzda je v ČR mezi 16 500 do 21 500 Kč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozdělení četností mezd zaměstnanců je v http://www.czso.cz/csu/2008edicniplan.nsf/t/BF00321CDA/$File/311108a16.pdfVzhledem k nepřesnému popisu je nutno se spolehnout na doprovodný text, ve kterém se praví "Maximální četnost (tedy mzda, kterou pobíralonejvíce lidí) je za rok 2007 okolo 20 tisíc korun." A to je dle mého názoru Váš modus. Jen není 17 400 Kč, ale poněkud vyšší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Myslím že díky výše zmíněným faktům jsou data pozměněna směrem nahoru. Takže se nemýlím." Zajímavá logika: myslím si, tedy mám pravdu.Jinak k metodice: jednotky s více než 20 zaměstnanci mají povinnost informovat ČSÚ o mzdách, u menších subjektů se provádí výběrové šetření. Odmítám zpochybňovat metodiku šetření a považuji odchylku za minimální, tj. neovlivňující vypočtenou hodnotu.Mimoto se výše uvedená metodika používá pouze u Rychlých informací. Medián mezd je uváděn v souhrných informacích, kde jsou podrobnější údaje (mj. i z ročního zúčtování mezd zaměstnanců). Proto také jsou tyto údaje publikovány až v srpnu následnujícího roku.Uvedený medián tedy odpovídá realitě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dal jsem si práci a doextrapoloval jsem předloňské mzdy na stránkách ČSU (údaje o modusu tam opravdu nejsou i když je to podle mně nejvýstižnější hodnota) a loni je modus cca 18000 Kč, v roce 2007 cca 17 400. Takže jsem se úplně netrefil, ale byl jsem rozhodně blíž než vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od roku 2004 slouží zdroj ISPV pouze pro zjišťování o subjektech podnikatelské sféry, pro údaje o nepodnikatelské sféře je využíván jako zdroj Informační systém o platu (ISP) Ministerstva financí ČR. Databáze údajů ISPV a ISP jsou scelené do jedné, která slouží pro výpočet výsledků za celou národní ekonomiku. Je však nutno vzít v úvahu, že ISPV na rozdíl od ISP dosud nezahrnuje data za jednotky s méně než deseti zaměstnanci. Protože je objem zjišťovaných informací rozsáhlý, provádí se šetření jen u vzorku jednotek vybraných v zásadě náhodně na základě Registru ekonomických subjektů, přičemž pravděpodobnost výběru stoupá s velikostí jednotky.Myslím že díky výše zmíněným faktům jsou data pozměněna směrem nahoru. Takže se nemýlím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak, je to v ČR, v Praze je medián 26 090 Kč. Přehled podle jednotlivých krajů viz http://www.czso.cz/xa/redakce.nsf/i/struktura%20mezd%20Pha2007. Nejnižší hodnota je v Pardubickém kraji - necelých 19 000 Kč. Takže se zcela mýlíte. Modus jsem nenašel, ale medián považuji za dostatečně reprezentativní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná v Praze, jinde je medián 16000 Kč a myslím že modus je v ČR 16000 Kč

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kde jste, prosím Vás, přišel k těm 4 000 Kčs? Moji rodiče měli v roce 1989 plat méně než 3 000 Kčs (s cca 10 letou praxí). Ani další Váš údaj není správný. Medián mezd za rok 2007 byl 20 908 Kč nikoliv 16 000 Kč.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za reakci a názor.V zásadě ovšem potvrzujete mou obavu v závěru článku, že vznikne opět poptávka po onom "4 % úroku", který nám vláda "zařídí" bez ohledu na související jiné "náklady" životní úrovně.Uznávám ovšem, že ve volbách požadovaná/slibovaná životní úroveň je věcí priorit voličů.A z toho právě pramení mé obavy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace byla falšovaná a to o mnoho více než se děje v současnosti. Nelze tvrdit, že ceny byly stabilní. Naopak, dle knihy "hospodářské dějiny a ekonomické teorie" to vypadá, že ceny rostly dokonce rychleji než ve vyspělých západních zemích (zaostával technologický vývoj včetně toho, že když se všechno plánuje, tak nelze přesně odhadnout poptávku)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane,zapomněl jste napsat,že ten úrok z vkladních knížek byl až 4% a že z něj komunnisti nevybírali žádnou daň a že to bylo reálné zhodnocení ,protože ceny byly víceméně stabilní.Ano,nominálně si polepšili všichni,ale o celospolečenském růstu životní úrovně silně pochybuji.Nebo si myslíte,že za 4000 Kčs(tolik byla obvyklá mzda na konci 80-tých let)se žilo hůř než za dnešních 16000Kč?O tzv. průměrné mzdě 22300 si může 80% obyvatel nechat jen zdát.Hezký den.

Nahlásit

-
0
+

Od toho je přece perex článku - to je to varování.Ale graficky trochu odlišit články, které vyšly v tištěném časopise, není špatný nápad...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den, některé články z tištěné verze Finmag publikujeme také na webu. Ten je ve srovnání s časopisem, pokud jde o odbornost, o level výš. Některé materiály (vybírá je šéfredaktor webu František Mašek) by bylo škoda nepředložit k diskusi - ale máte pravdu, zvážíme možnost odlišit články z časopisu od exkluzivního obsahu webu. Hezký den, JM

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám jistý pocit deja vu. Tenhle článek už jsem jednou četl. Ač je opakování matkou moudrosti, uvítal bych nějaké varování, že už to nemusím číst.

Nahlásit

-
0
+