Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zkrocení předhypotečního úvěru

4. 3. 2009
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

dobrý den, pokud ale má být klíčovým poselstvím pro málo finančně gramotnou veřejnost ponaučení, že není moudré strčit hlavu do písku a je třeba se snažit konat a nehrát mrtvého brouka, pak ale nemůže zaznít komentář moderátora ve stylu "bůh se od nich odvrátil". Možná to není přesná citace, ale v tomto duchu. Musí pak jasně zaznít - Kallovi udělali chybu, že nekonali, co by měli, nereagovali, nechali čas plynout ... jinak to negramotná veřejnost jako cílová skupina pořadu nepochopí, že si za to můžou sami ...Mimochodem (nesouvisí úplně s podstatou diskuse zde, ale jinde jsem se názoru nedočkal) - z čeho p. Nedomová ufinancuje třeba 15-20 let následný servis a setkání s tímto klientem - ročně, ob rok ... když jí s velkou pravděpodobností žádný jiný obchod už nezaloží, protože v té poloze těžko někdy bude (nevydělá každý rok navíc desítky-stovky tisíc a bude spíš úspěch, když někde něco zase "nevymamlasí&qu ot;,co pak na poradce vypadne jako kostlivec ze skříně k žehlení). Já to nemyslím zle, jen mě to fakt zajímá. Z následných provizí za pojistku majetku či úvěru, příp. úrazovku a rizikovku ne ..... O honoráři (byť nevysokém) nikde ani náznak ... já fakt nevím, zbývá mi jen doporučování na jiné lidi, ale sociálně slabý doporučí zase jen sociálně slabé, počet klietnů možná roste, ale ufinancovat svůj chod (zejména následný) není moc z čeho.... Děkuji za příp. názory či vyvedení z omylu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,jestli jsem to sledovala dobře, tak Jana Nedomová ke Kallovým přišla ve chvíli, kdy od banky dostali již 3 odklady v celkové délce 3 měsíců. A přesto to neřešili a čekali co se stane. Resp. se hrozně divili, že jim ta "zlá banka" obstavila účet. A na Janě bylo, aby vyjednala další odklad (tedy už čtvrtý?). Určitě bych tomuto dílu nevytýkala "nafukování&quo t;problému nebo dokonce matení veřejnosti. Když už něco, tak zbytečnou ironii komentátora směrem ke Kallovým. Souhlasím s tím, že hlavním záměrem určitě bylo poučení: "Lidi, nestrkejte hlavu do písku a hlavně situaci řešte." A proto bych tvůrcům tu mírnou bulvárnost dílu odpustila, protože se dá pochopit. Pokud chcete diváka v něčem vzdělat, tak ho musíte nejdříve k té obrazovce přitáhnout. Což se myslím podařilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,ano jistě, možná to byl záměr že zvolili na úvod triviální případ a později se to zlepší a také souhlas že ponaučením nejen z tohoto dílu je že většina problémů lze řešit skoro nikdy není pozdě, ale nenechávat to na poslední chvíli, nikdo to za vás neudělá a číst smlouvy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den.Já si myslím, že máte částečně pravdu oba. Nic není ale černobílé.Musím přiznat, že jsem si na počátku tohoto dílu taky řekl, že je to triviální a hned mě napadaly dvě či tři možnosti řešení, jak z toho ven. Ale pak se to trošku zamotalo a musím taky konstatovat, že ne všechny informace byly podány úplně korektně, resp. byly, podle mě, zmíněny ne zcela přesně, úplně a srozumitelně.Nemyslím si ale, že by autoři použili nepravdivé informace v tom smyslu, že klient měl obstavený účet a přitom to nebyla pravda.Fakt je ten, že k obstavení účtu banky přistupují až v krajním případě, ale já bych to osobně viděl tak, že klient složil ruce do klína a čekal, co se stane nebo hrál mrtvého brouka a pak se divil.A ponaučení pro obyč. člověka z tohoto dílu, a zase podle mě, mělo být, že je potřeba jednat a ne čekat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, asi jste mně nepochopil zkusím ještě jednou, kromě "krocení" triviálního problému mi především vadí forma zpracování, zkuste se podívat na německou verzi s názvem "ven z dluhu" jak říkám největší problém dílu byl zda banka po třech měsících dále prodlouží lhůtu pro převedení bytu do OV. Tento big trouble banka v drtivé většině vyhoví a prodlouží nic co by nezvládli sami, také obstavení účtu, díky kterému nabral díl spád je blbost tohle banka nedělá, je to až krajní možnost po vyjednávání a dalších možnostech a ne že skončí lhůta a banka ihned obsatví účet. Je to matení veřejnosti laik se diví odborník žasne. Snad je to již jasné. Je to něco jako tvrdit u vaše příkladu že short selling je povinnost banky, resp. OCP - blbost (jen pro příklad)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný večer. Po přečtení Vašeho komentáře jsem byl trošku překvapen z Vaší negativní reakce. Nevím, zda jste pochopil náplň onoho pořadu. Dle mého názoru má pořad lidem něco zanechat, a když říkám lidem, myslím tím obyčejným občanům ČR. Pokud se tedy v krotitelích budou řešit všední a "normální" problémy, lidi si z toho odnesou určitá ponaučení. Kdyby se v pořadu řešily kuriózní, ale zato komplikované problémy, asi by nad tím člověk žasnul, ale užitek pro obyčejné smrtelníky, by byl téměř nulový. Předpokládám, že tento pořad nezaujme lidi, jejichž finanční vzdělání je na jiné úrovni, než bývá v ČR zvykem. Představte si, že byste se snažil někomu, kdo nemá ponětí o tom, co to je akcie, vysvětlit "short selling". Nejspíš si pomyslí, že jste opravdu profík, ale vůbec nic by si z toho neodnese. Nicméně, pokud by jsme mu vysvětlil pojem akcie, jejich funkci atd... takového člověka by jste přinejmenším posunul trošku kupředu. Toto je můj pohled na pořad krotitelé dluhů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den pane Lužny,velmi mne překvapuje Váš komentář. Kde berete informace, že případ byl tak triviální jak popisujete? Já osobně jsem v té půl hodině vysílání tolik informací, abych mohl zhodnotit, zda byl případ jednoduchý nebo komplikovaný, nenašel. A právě díky tomu, že byl zveřejněn, spíše předpokládám, že se nejednalo o nic lehkého. I díky událostem, které se již delší dobu na bankovním trhu odehrávají. Banky jsou v současnosti velmi opatrné a přistupují ke klientům přísněji než tomu bylo dříve. Zároveň předhypoteční úvěr je pro banku velmi nevděčný, protože nemá garanci ve formě zástavy a tedy i zástavní list, se kterým by pak mohla na trhu obchodovat. To je dle mého možná důvod, proč banka v současné situaci nechtěla manželům z reportáže jejich předhypoteční úvěr dále prodloužit. Prostě mi to až tak triviální nepřipadá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pořad jsem sledoval, ale nesplnil moje očekávání a první díl byl vůbec nejhoršíČekal jsem, že poradci budou něco krotit... Tohle je ve světě financí triviální situace(proti jiným), banka skoro vždy prodlouží dále termín pro převod, dělat z toho hogo fogo paní poradkyně je nemravné a obstavení účtu po nedodržení termínu přichází až jako poslední a krajní možnost ne hned a jako první, nehledě na fakt, že ve své podstatě rok na všechno kašlali, a pak se strašně divili, že banka chce odstoupit od smluvy z důvodu nesplnění požadavků ze strany klienta...Zpracování pořadu je pro mě velmi nechutné... Klient si nevyřeší úvěr a ČT to komentuje slovy „bůh na něj zanevřel...“ Mě osobně to uráží...Problém na pár hodin řešení, pár telefonátů a max 3 návštěvy banky řešit 45 dní??? Moc pěkné... Krásná vizitka poradenské práce...

Nahlásit

-
0
+