Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdo předvídal finanční krizi

6. 1. 2009
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Když už posuzovat minulost prognóz, pak zajímavějším hlediskem než udílení metálů za to, kdo se do reality trefil (protože to je opravdu spíše loterie), je posuzovat kdo z analytiků ve svých komentářích ignoroval existenci faktů, případně kdo je marginoval (a to je o jisté profesní odpovědnosti).Právě zmíněná Tanta by např. mohla sloužit jako příklad pokládání faktů, souvislostí a pod., ze kterých bylo možno dovozovat neradostnou budoucnost, aniž by ji explicitně tvrdila.A Roubinimu, když už se tedy trefil, tak bych mu to zas až tak nezazlíval.

Nahlásit

-
0
+

To je otázka, říkal, že shortoval ty hypoteční papíry. Ale takhle hlubokej propad na všech burzách zřejmě nečekal. Každopádně tuhle otázku kdo jak vydělal bych řešil nejdřív tak za pět let. Navíc on měl během propadu i cash a nakupoval, protože doporučoval i mít nějakej cash v cizích měnách a čekal, že při propadu v usa se pravděpodobně zbytek světa v sympatiích k americe taky propadne. Navíc jeho strategie je primárně založená na útěku od dollaru a zachování kupní síly. Uvidíme jak si povede zlato vůči dollaru v budoucnu, tam on má největší pozice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no jedna vec je "predpovedet&qu ot;a druha je na tom vydelat.a to se Peterovi nepodarilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím že Mises vycházel ze své vlastní knihy http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_Money_and_Credit

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Peter Schiff 2006:http://www.youtube.com/wa tch?v=6G3Qefbt0n4

Nahlásit

-
0
+

Nálepkování na jednotlivé školy je trochu ošidné, spíš bychom měli rozlišovat ekonomii logickou a nelogickou;)Co se týče Misese, to že předpověděl Velkou depresi se říká patrně na základě svědectví jeho studenta Fritze Machlupa. Od roku 1924, vždycky když šli kolem banky Kreditanstalt, Mises prohlašovlal: "To bude velký krach." Ale nečetl jsem nikde, do jaké míry to byla konkrétní předpověď a do jaké jeho obecný postoj k bankovnictví částečných rezerv:)Mimochodem právě v tom roce 1924 zkrachovala banka, kde seděl ve správní radě další slavný ekonom, J. Schumpeter.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím.Podporuji Rakouskou školu a věřím, že se stejně jako behaviorální ekonomie dočká v budoucnosti přízně, kterou si zaslouží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poměrně dost lidí vycházející z rakouské teorie hospodářského cyklu tohle předpovědělo. Viz např. http://mises.org/story/3128A Mises zrovna Velkou krizi předvídal, prý kvůli tomu nevzal místo ředitele nějaké rakouské banky. Možná by stálo za to rakouskou školou trochu více zabývat?

Nahlásit

-
0
+

"Ozývají se hlasy, že ekonomie jakožto vědní disciplína je zralá na zásadní přehodnocení." ... Zásadní přehodnocení by mělo začít u toho, že někdo nazývá ekonomii vědní disciplínou. Jedná se o nauku. Empirický expertní systém. Teoretické poznatky jsou na úrovní empirických zkušeností a hypotetických úvah a důsledků exaktních vědeckých metod (matematických, ekonometrických, statistických apod.) aplikovaných na modelech, které ale vůbec nemusí odrážet realitu. Jakékoliv učení, teroie, ekonomická škola - nic se neopírá o formální důkazy.Neurážím ekonomy a ekonomii, ono pracovat s naukou je právě težší (pokdu to myslíte vážně a nechcete jen tlachat). Nepomůžete si důkazem jako matematice. Nepomůžete si laboratorním měřením, jako ve fyzice. Jde jen o to, si uvědomit rozdíl. Nic, co bude v ekonomii vyřčeno a bude považováno za geniální nemusí vydržet déle než pár let.Ale savci jsou pořád savci, voda je pořád těžší než vzduch, 2+3=5 v dekadické soustavě reálných čísel a zákon zachování hmotnosti také pořád platí. Proto by si měli ekonomičtí akademici (k tomuto kroku neochotní viz článek) umět připustit, že nepracují s vědou, ačkoliv vědecké metody a termíny rádi používají. Pak se není čemu divit, že je třeba staré poznatky velmi často přepracovávat. Jsou to jen poznatky a ty se v měnících se podmínkách stávají neplatnými.(Pozn. Autor článku jde podle mne "autoritám" ;příkladem svými revidovanými vydáními knihy, za což mu patří dík.)

Nahlásit

-
0
+

Další jméno: Peter Schiff. Laffer se mu za varování před hrozivým US dluhem (veřejně) posmíval..., US ekonomika prý jede jako nikdy předtím. A to nemluvím o nemovitostech. Tyto US televizní debaty jsou na YouTube.

Nahlásit

-
0
+

Dám do placu jedno další jméno..Zkuste si vygooglovat články Dr. Kurta Richebachera. To byl jeden z mých oblíbených autorů. Mám jich ve svém archivů několik.

Nahlásit

-
0
+