Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Euro: Deset let úspěchů i neúspěchů

16. 1. 2009
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Můžete mi prosím někdo vysvětlit jakým mechanismem působí Euro procyklicky? Jak v období úvěrové exopanze nafukuje objem úvěrů? Je to tím, že tato expanze v rámci národní ekonomiky nezpůsobuje inflační tlaky a není třeba ekonomiku monetárně chladit? Rád bych to přesně pochopil. Díky.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den pane Kohout,dnes jsem na idnes článek o Kalouskově snižování DPH s Vaším komentářem, kde jste mimo jiné uvedl, že si to můžeme dovolit u nás nemusíme zachraňovat banky. To se opravdu nebojíte, že u nás nakonec nastane podobný scénář jako na západě? Realitní trh je na začátku velkého propadu, to se nedá nevidět. Spousta lidí teď přichází o práci a nebudou schopni splácet hypotéky a další půjčky. Ti co si vzali 100% hypo to bankám hodí na hlavu. To samozřejmě způsobí další propuštění v těch sektorech. Nebo se pletu a ekonomické zákony fungují v malých zemích jinak než v těch velkých?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Před rokem jsem měl přednášku o euru na jedné ekonomické fakultě. Z diskuse se studenty jsem měl pocit, že jsem v sále jediný eurooptimista. Na konci jsem udělal anketu, kolik z přítomných je pro euro a kolik proti. Ze 70 jich bylo pro euro jen jedenáct. Kdybychom byli počítali můj hlas, bylo by nás dvanáct.Jak jsem uvedl, před rokem jsem byl mírný eurooptimista. Ale z dnešního pohledu dávám za pravdu spíše těm euroskeptickým studentům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dle toho co mi rikaji znami co delaji v ceskych bankach, nektere z nich CDO/ABS maji (i kdyz zdaleka ne v mnozstvi beznem jinde). Cesi maji spise stesti, ze jsou docela sporovlivi na to kolik si pujcuji (pomer uspor/pujcek v CZ je cca 70-80%, coz je hodne silne). Jinaky by museli delat hodne fundingu externe, nejspise v EUR (pres matky), a to by meli docela problem... (viz Madarsko s hypotekami v CHF/EUR, i kdyz ty byly take spekulaci na rust kurzu)

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohout, může běžný občan využít ve svůj prospěch hospodářský cyklus? Třeba nakoupit investiční zlato a v době krize ho prodávat, nebo reagovat ukrytím peněz do slamníku? Co radíte?

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute, já bych s tím eurooptimistou nesouhlasil. Vaše články na Finmag i Vaše knihy na mne působí euroskepticky.

Nahlásit

-
0
+