Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Obama a obavy

20. 1. 2009
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co se týče drahých kovů, mám již pozice vybudovány :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslel jsem spíš zlato... :)V blízké době u něj sice dojde k menšímu poklesu, ale narozdíl od mnoha dalších aktiv jeho cena v roce 2008 dokonce trochu povyrostla...Zlaté akcie sice tak dobře nešly, ale zato si to vynahrazují teď...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není starosta jako starosta. Mínil jsem samozřejmě Rudolpha Giulianiho, a nikoliv Michaela Bloomberga.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejde jen o Rona Paula. Při pohledu zpět si lze položit otázku, proč vedl třeba takový Michael Bloomberg kampaň na prezidenta hned zpočátku tak podivně a brzy ji (dalo by se říci rozumně) vzdal.Fakt je, že Američané chtěli změnu. Kterou by nejspíš (nejen kvůli finanční krizi a jejím následkům) přinesl i případný republikánský vítěz prezidentských voleb.V této souvislosti přemýšlím, kolik pravdy bylo na jedné ze základních myšlenek někdejšího českého Kinoautomatu s Miroslavem Horníčkem.Abych upřesnil, oč jde: diváci měli za hrdinu rozhodnout, kterou ze dvou cest se vydá. Na první pohled byly ty cesty zcela rozdílné. Ve skutečnosti se ale nakonec zase tolik nelišily.Šlo samozřejmě o autorskou licenci autorů Kinoautomatu, aktuální situace v USA i ve světě je daleko složitější. Přesto si kladu otázku, co by nakonec bylo za vlády republikánského prezidenta stejné a co jiné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na vstup na trhy je podle mne ještě času dost, zejména co se týče USA a UK.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mne se hraje o to, zda se USA podaří odvrátit depresi nebo ne..Mnohem raději bych v Bílém domě viděl Rona Paula. Ale vzhledem k tomu, jak kritizoval politiku Fedu a Bushovy administrativy, nedivím se, že do toho nešel.Celý ten "prů.er" by spadl na něj. Takhle to vyžere Obama a Ron Paul podle mne bude jedním z hlavních kandidátů republikánů pro příští volby. Ty budou probíhat za celkového rozkladu a republikáni Obamu "přejedou" .Demokratése jen tak do Bílého domu nevrátí.

Nahlásit

-
0
+

2) USA zůstanou i díky Obamovým programům se stále ještě s ohromným deficitem, který vytvoří tlak na dolar, což u voličů nebude rozhodně oceněno nijak radostně. Splácení deficitu vytvoří tlak na státní sociální systém a možná přijde na řadu i u nás dobře známé progresivním zdanění bohatých lidí. OK, ale nemalá část těchto lidí jsou majiteli spousty malých a středních firem a vyšší zdanění může mít dopad na jejich schopnost vytvářet pro další rozvoj ekonomiky tolik potřebná nová pracovní místa. Kombinace vysokých daní s pomalým růstem ekonomiky by rozhodně nebyla dobrým znamením ani pro celý akciový trh. To by celé vedlo k něčemu co John Mauldin tituluje „Muddle Through Economy“. To celé se při zcela reálném odhadu může posunout až někam do roku 2015. Lepší časy pochopitelně přijdou. Jen nemyslím, byť bych tomu byl velice rád, že to bude dohledné době.3) Po ročních výnosech penzijních programů Američanů, nastavených ve spolupráci se svými finančními poradci v průběhu roků hojnosti, na zhodnocení kolem 8% p.a. nebude ani vidu, ani slechu a to nemusí být dobrá zpráva pro tu část společnosti, která bude v příštím desetiletí odcházet do důchodu, ale to je již jiná pohádka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Osobně ještě nejsem ve vztahu k akciovým trhům přílišným optimistou. Ten nemusí být i na svých současných, podprůměrných hodnotách P/E ještě dostatečně levný. Vezmete-li v úvahu běžné P/E ratio pro období recesí s hodnotou kolem desíti a poslední odhady EPS pro index SP500 pro rok 2009 pod hranicí 50$ pak je nelze vyloučit pokles hodnoty indexu SP500 ze současných 820 až někam k hranici 500 bodů (cca o 40%). O této hodnotě, jako o místě možného nákupu indexu hovoří i zde publikovaná prognóza pan Bjaalberga ze Saxo Bank.Ohledně prognóz do budoucna: Existuje mnoho variant budoucího vývoje od těch katastrofických až po ty, které říkají, že máme vše již skoro za sebou. Otázkou je jakým způsobem zaberou v USA vládní stimuly, což v tuto chvíli skutečně vůbec nikdo netuší. Docela se obávám následujícího scénáře, který patří spíše mezi ty umírněné.:1) Současnou deflační situaci bude FED řešit sypáním peněz do ekonomiky a dá se předpokládat, že tímto deflaci zvládne. Ekonomika se dostane z nejhoršího a začne pomalu růst. Když ovšem lijete tekutinu do nádoby o jejímž objemu nemáte ani ponětí nikdy netrefíte přesnou míru a vždy o něco přelijete. V tomto případě může dojít k inflačním tlakům, které budou nutit centrální banku ke stahování peněz z trhu (což je dobré a pozitivní) a zároveň může dojít k postupnému zvyšování úrokových sazeb. Ty pak mohou brzdit pomalu rostoucí ekonomiku a zároveň také negativně tlačit na EPS jednotlivých firem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, já ani moc nedivím. Když investoři skoro pořád slyší negativní zprávy a nejistota, jak to bude dál, je stále velká. Řada investorů, kteří tvrdí, že mají dlouhý investiční horizont, budou tedy dál vyčkávat.Proto mne překvapila nedávná informace, podle které na burzu i RM-Systém vstoupili noví investoři z řad fyzických osob, kteří před časem vsadili na to, že jsou již akcie dost nízko a je na tom možné časem vydělat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S předpověďmi v podstatě souhlasím, převážně s jejími základními variantami.Divím se ale, že mnoho investorů je tak pesimistických v době, kdy je naopak třeba optimismus a odvaha znovu vstoupit na trhy.Z dlouhodobého hlediska je to teď asi to nejlepší, co můžou udělat se svými penězmi... :)

Nahlásit

-
0
+