Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vaše pravidelná dávka emocí

21. 1. 2009
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vazeny pane Kohoute, velmi mne zaujal tento Vas clanek, zvlaste pak kapitola "Nove ucebnice financi a investic". Na zaklade Vasi knihy Investice pro 3. tisic. jsem jiz asi 8 let investorem typu kupuj prubezne a drz a to indexove siroce teritorialne i rizikove drzeneho portfolia, konkretne v oblasti akcii(asi 1/3 celych aktiv) drzim IKS Svet.indexy,CPI Glob.znac.,Nova ek, Ropa&, CSOB Akc.mix.,Pioneer Akc.f., ING Ceske akc., Sporotrend a okrajove BRIC, Istanbul, EM Mark v celk vysi asi 2 mil Kc. Vzhledem k situaci a v duvere spise v ekonomiku USA nez Evropa & EM Markets, jsem se rozhodl vse nyni stopnout a pokracovat pouze v invest do produktu CPI a Pionneer a to v celkove mesicni vysi 35 tis Kc.Celkem do fondu global znac investuji 25 tis do ropy a novych ek po 5 tis. Popravde pokud selhava indexova strategie nevim presne kam smerovat investovani. Osobne se domnivam ze cela krize spise nez se zadluzovanim souvisi spise s volatilitou cen komodit predevsim energetickych zdroju, v teto souvislosti by mne zajimala korelace ropnych a akciovych krizi. Myslim si tedy ze na zacatku oziveni budou spolecnosti s nizkou zavislosti na energiich a vysokou hodnotou technologicke sofistikovanosti, technologie nakonec vzdy prekonavaji komoditni "uzky profil". Pokud mi Vase spolecnost Partners muze nabidnout invest program ktery bude odpovidat nove situaci za proviznich podminek pro mne prijatelnych jsem pripraven uvazovat o zmene me strategie. Dekuji za pozornost. Mirek Pokorny

Nahlásit

-
0
+

Jiste, v tom mate rozhodne pravdu. Jeste to potrva, nez budeme moci pacienta propustit z nemocnice domu. A kdo vi, co se jeste muze stat. Treba se objevi nejake pooperacni potize. Kazdopadne nyni je po havarii stabilizovan na kapacce. A to je velmi dobra zprava. Nejkritictejsi moment ma za sebou..Hezky den a diky za Vase vecne pripominky. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta statni podpora je dle me ale velice dulezita, a nejde ignorovat. Proto jsem psal, ze je pacient stabilizovan na kapacce.V pripade, ze se napr. UK docka snizeni ratingu (coz by automaticky povedlo k prodeji giltu, neb nekteri investori muzou drzet jenom AAA obligace, a teda k dalsimu drsnemu padu libry a pravdepodobne k narustu realnych urokovych sazeb), mely by RBS/Barclays/HSBC a dalsi britske banky s velkymi pasivy v mene jine nez GBP termnalni problem. Vlada by je proste neutahla. Podobne je to v US.Pokud se do tak 18 mesicu nezacne ekonomicka situace v US stabilizovat, a bude to vypadat, ze deficit 10%+ bude dlouhodoby (rekneme do konce Obamova presidentsti a mozna i dele), zaruky statu prestanou byt duveryhodne a financni krize propukne znovu (problem je v externim dluhu - napr. UK muze vzdy splatit GBP dluhy prostou inflaci, ale to zpusobi problem s JPY/USD/EUR dluhy)Proto jsem spise bud pro jasne odpisy na nulu (ala CSOB) - kdyz si to muzete dovolit - nebo pro nejaky zpusob relativne rychleho vysporadani a vycisteni rozvahy, ktery nezavisi na externich podminkach.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute přijde mi docela silné odepsat strategii "kup a drž" a indexové fondy jen na základě let 1998-2008 (aspoň tak jsem to z vašeho článku pochopil). Takový Benjamin Graham používal pro svá tvrzení mnohem delší časová období než jste použil vy a funkčnost jeho základních myšlenek potvrzuje dodnes např. Warren Buffet. Uznat chybu a změnit názor je určitě správné, jen by se neměly měnit názory příliš často - pak člověk ztratí na důvěryhodnosti...

Nahlásit

-
0
+

TED spread je ale oproti rijnu vyrazne niz. Jiste, ma na tom velky podil statni podpora, ale prave proto se ta podpora poskytuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

TED na 1% je porad stejne vysoky/vyssi nez 9 mesicu posledniho roku. A jak rikam, to je tim, ze mezibankovni pujcky jsou ted v podstate zarucene staty - takze TED mel byt jeste nizsi (ze to tak nefunguje je ale zrejme kdyz se podivate na agencies, ktere jsou ted v podstate treasuries ale prece maji nezanedbatelny spread). Z 16 bank ktere jsou na USD LIBOR panelu je minimalne sest na "statni podpore" - BoA, Citi, RBS, Lloyds, HBOS, UBS. Dalsi (Barclays, HSBC, CS) maji take velke problemy.Navic, vetsina pujcek ktere se odvijela od LIBORU ma ted podstatne vyssi margin nez mivala. Swapy pro korporaty maji take podstatne vyssi margin. Cekam na lednovy Senior Loan Officer Return, protoze rijnovy byl docela nic moc.Dluhopisy sem tahat je nutne, protoze je to dulezita forma financovani ekonomiky, ktera v soucasnosti nefunguje (bez zasahu statu).Jinymi slovy, financni system neumrel, ale je na kapacce. Pokud se ta odstrani, zase pujde do komatu. Pacient vypada stabilizovan, ale to je asi tak vsechno.Tvrdit, ze financni krize pominula budeme moci az budou v sektoru firmy bud schopne prezit bez statni podpory, nebo kompletne znarodnene, s explicitni statni zarukou.

Nahlásit

-
0
+

Podivam se na TED spread. ;-) Dluhopisy do toho nyni netahejme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odkud berete info, ze mezibankovni trh funguje? ciste ze zvedavosti, co pouzivate za platformu? kde sledujete vyvoj OTC produktu at uz CDS, korporadni dluhopisy, obligace, atd atd.?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mezibankovni trhy jakz takz funguji jenom kvuli garanci statu. Ve chvili, kdy to zacne vypadat, ze garance neni naplnitelna, zase umrou (doufam, ze se to nestane, ale bohuzel neni to zrovna mala pravdepodobnost). Taky odpisy u bank jeste vetsinou nezahrnuli problemy ktere normalne prichazeji s recesi (natoz takovou jaka je ted).Korporatni kreditni trhy jsou na tom jenom o neco velice velice malo lepe nez v poslednim ctvrtleti. V podstate malokdo muze neco noveho vydat - vetsinou to jsou vladne zarucene, a na druhotnem trhu s obligacemi je velky nedostatek likvidity a obrovske spready. CDS trh ma take podobne problemy.Ja nerikam, ze se to nezlepsuje. Spise se snazim poukazovat na to, ze obrat je krekhy, a relativne snadno se muze obratit. Bitvu jsme neprohrali, ale ani jsme zatim nevyhrali valku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja myslim, ze nikdo nerika, ze vsechny problemy jsou vyreseny. Ale aktualne se zda, ze mezibankovni trhy celkem funguji. Sice prudce rostou bankam rezervy a mene se pujcuje, ale hrozba credit crunch z rijna je momentalne fuc. Mozna prijde dalsi vlna. Ale momentalne vypada situace velmi nadejne a mohlo by skutecne byt po financni krizi..To nic nerika o recesi, ktera teprve zacina kulminovat a potahne se asi dlouho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prave jsem videl, ze CSOB odepsala svoje kompletni CDO portfolio (technicky na 0, prakticky je to porad jeste bude stat cenu manazovani, ale to asi nebude tak strasne). Dle udaju CSOB to bylo cca 430 mil EUR (10 miliard CZK).Krok spravnym smerem - ale CSOB si to muze dovolit pri relativne silnem kapitalovem zazemi a pomeru deposita/pujcky.

Nahlásit

-
0
+

Dovolim si nesouhlasit s tim, ze financni krize je na konci. Zasadni problem - jak vlastne vypadaji rozvahy bank - vyresen neni, a nebude dokud nebude relativne jasna cena aktiv ktere tam maji. Jelikoz aktiv je tolik, ze je zadny stat nemuze rozumne prebrat na sebe (jsou to nasobky GDP), znarodnovani by fungovalo jenom spolu s defaultem (minimalne na dluh v cizi mene). Pokud by to nastalo (sovereign default na externi obligace), tak na dobu kolem LHM budeme vzpominat ze slzou v oku.Osobne si myslim, ze by v podstate meli prijit s necim drastickym, jako napr. ze si banky mezi sebou "vynuluji" spatne aktiva a vlady spolecne prinuti investory do bankovnich obligaci taky k nejakemu rozumnemu haircutu + equity swap (coz zatim moc staty delat nechteli), a smaznou soucasne akcionare. Bohuzel, to potrebuje moc velkou mezinarodni spolupraci, koordinaci a dohodu a tak to nevidim realisticky.Ekonomika se myslim bude zacit moct vzmahat az kdyz se alespon trochu presune mezinarodni rovnovaha poptavky a nabidky, coz skoro urcite znamena zmenu cinske menove politiky (aby US/UK mohli neco exportovat, tak musi mit take kupce). Ta se sice pred case zmenila, ale k horsimu.

Nahlásit

-
0
+

Babyboomers maji nyni velky problem... hodnota jejich majetku je najednou polovicni. Se splasknutim nemovitostni bubliny a padem akcii se jejich financni plany zhroutili. Jaky to bude mit dopad? To nikdo nevi. Ale osobne spise odhaduji, ze svuj odchod do duchodu oddali (ono nekterym asi nic jineho nezbyde) a ze hlavne nyni akcie ve velkem prodavat nebudou, ale naopak ze budou cekat, az se hodnota jejich portfolia zase zvedne. Navic nevidim duvod pro jednorazove vybery, jim staci 25 let postupne prodavat. Coz je vlna, kterou by hrave mohli nahradit novi investori..Ve vzduchu visi tolik penez, ktere nemaji kde pristat, ze nemam strach, ze k obratu casem nedojde. Ovsem kdyz kupujete akcii, tak pouze v pripade, ze ocekavate jeji rust. Aby cena akcie mohla rust, tak musi rust firemni zisky. Dokud se nebude vseobecne ocekavat rust zisku, tak akciove trhy jako celek neporostou. Ovsem ten obrat muze prijit zcela necekane..Babyboomers budou mit ale silny negativni efekt na US ekonomiku. Po nynejsich zkusenostech budou velmi omezovat spotrebu a na misto toho sporit. Z pohledu jedince racionalni. Z pohledu ekonomiky USA velky prusvih..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Levné akcie dlouhodobě nejsou špatné, alespoň může člověk déle nakupovat. Takže čím více lidí bude prodávat akcie, protože potřebuje peníze, tím lépe pro skutečného investora. Jde přece především o zisk na akcii a následnou dividendu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den,k tomu oziveniu tych trhov mam otazku - aky mate nazor na vplyv babyboomers, ktorych hlavna vlna pomalicky zacina odchadzat do dochodku, na akciove trhy? V mediach bezne sa s tymto faktorom nestretavam a ak, tak iba marginalne.Hovori sa vacsinou o obnoveni dovery, restartovani ekonomiky, ale ak by nasledovnu polovicu (ci viac) dekady zacala stahovat taka velka masa Americanov z akciovych trhov obsah svojich penzijnych planov (ci skor to, co z nich ostalo), nemoze to na dalsie dlhe roky poslat akcie dolu (alebo aspon drzata v postrannom pohybe)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavle, vyborny clanek, temer do puntiku souhlasim. Prave pisu podobne nazory do investicniho vyhledu FINEZ Investment Management..1) Financni krize explodovala v rijnu, ale nyni jiz temer vyhasla. Pokud vlady nenechaji padnout dalsi velkou banku jako Lehman Brothers, pak je po financni krizi..2) Svet prochazi nejvetsi recesi od druhe svetove valky, o tom uz asi neni pochyb. Bude hluboka a potrva dlouho. Oziveni bude pomale. Ale stale je to jen prirozeny ekonomicky proces, ozdravna dieta po nezdravem prejidani se. Zadny konec sveta. Naopak, svet potrebuje hlubokou recesi, dlouho takova nebyla a dlouho se svet nezdrave prejidal..3) Duvera je zasadni, s tou vse zacina a konci. Prave to, ze se slovo "krize" sklonuje mezi beznymi obcany ve vsech sedmi padech, jen prohlubuje a urychluje recesi. Vcera jsem si byl po roce (uz mam hrozny abstak) zahrat s kamarady ping-pong. Jeden rika: "Nemlat do toho tolik, je krize, rozbijes micek a ty jsou drahe." ;-)) To asi vystihuje vse..4) Neverim, ze by se akciove trhy jako celek mohly rychle ozivit. Chybi prave ta duvera. Ale ono to casem prijde. Kazdopadne aktivni vyber akcii je dnes urcite lepsi volbou nez plosny index. To uz opakuji pul roku stale dokola. Jak pisete, stale vice ziskavaji na popularite indexove produkty. Ja se naopak po delsi dobe vracim k aktivne rizenym fondum, nejlepe s koncentrovanym portfoliem, i kdyz v mnoha oblastech provadim vyber radeji sam. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

Podle mne se ekonomika USA jen tak rychle nevzpamatuje. Dnes se hraje o to, zda se podaří odvrátit globální depresi. Stačí chybička a nepodaří se to..Nevěřím, že centrální banky a další zainteresované instituce jsou neomylné.Výsledek je nasnadě.

Nahlásit

-
0
+

Výborný článek! Ještě byste jej mohl rozšířit a zakomponovat do některé ze svých knih, například "Peníze, výnosy a rizika", jež vyšla naposledy před více než šesti lety.

Nahlásit

-
0
+